Încă o victimă a tulburelului

tulburelA treia victimă a tulburelului este un bărbat din Mănoaia, comuna Costişa, care ieri dimineaţă a intrat în beci şi era cât pe ce să-şi piardă viaţa. Bărbatul a inhalat dioxidul de carbon şi vaporii de alcool emanaţi de mustul în fierbere şi a căzut, lovindu-se la picior. Când a văzut că nu mai revine în casă, soţia s-a dus după el şi a mai apucat doar să strige după ajutor. Reacţia a fost salvatoare pentru că vecinul a auzit şi a fugit să-i ajute. El l-a scos întâi pe cel căzut apoi şi pe soţia acestuia, imediat ajungând la locuinţă şi ambulanţa la care sunase în prealabil şi un echipaj de pompieri. „Vecinul, un bărbat în vârstă de 60 de ani, a coborât şi a stat doar două minute în beci şi a declarat că deja se simţea ameţit de gaze. El a reuşit şi a scos ambele victime, astfel că pompierii nu au mai intervenit pentru degajarea victimelor”, a declarat sublocotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Bărbatul, care suferă şi de diabet şi a avut leziuni la un picior, a fost preluat de ambulanţă şi transportat la spitalul judeţean pentru îngrijiri, în timp ce soţia sa, care nu era în stare gravă, a primit primul ajutor pe loc şi nu a mai fost necesar transportul ei la spital.

Acesta este al treilea caz în ultimele trei zile, după ce joi dimineaţă un bărbat de 30 de ani, din comuna Dulceşti, a fost găsit mort în beci de către mama lui, iar două surori din Vaduri, comuna Alexandru cel Bun, erau să sfârşească în mod similar, dar vecinul a fost pe fază şi a chemat pompierii.

Militarii avertizează nemţenii să fie mai precauţi acum, în perioada vinului, şi să respecte câteva reguli care le poate salva viaţa. „Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ atrage atenţia asupra pericolului asupra vieţii omeneşti pe care îl poate aduce activitatea în incinte unde au loc activităţile de preparare a vinului. În urma procesului de fermentaţie a mustului rezultă, în principal, dioxid de carbon şi alcool etilic. Dioxidul de carbon este un gaz otrăvitor, iar caracteristicile acestuia – nu poate fi mirosit, văzut sau gustat , ceea ce face imposibilă detectarea de către corpul uman – îl fac şi mai primejdios. Pentru a evita cazurile de intoxicație cu bioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii,pe timpul fierberii mustului, vă recomandăm să nu intrați în încăperi în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilație corespunzătoare, să anunțați pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere, să verificați cantitatea de oxigen din încăperea în care intrați – e simplu, prin aprinderea unei lumânări, iar dacă se stinge înseamnă că nu există suficient oxigen, să nu intrați în încăperea în care există deja o victimă pentru că este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră, să cereţi ajutor, folosind numărul unic de urgenţă 112, în orice astfel de situație. Foarte important este ca nemţenii care se ştiu cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice să evite încăperile unde fierbe mustul”, a adăugat ofiţerul de presă.

Cristina IORDACHE