Acesta este al treilea caz în ultimele trei zile, după ce joi dimineaţă un bărbat de 30 de ani, din comuna Dulceşti, a fost găsit mort în beci de către mama lui, iar două surori din Vaduri, comuna Alexandru cel Bun, erau să sfârşească în mod similar, dar vecinul a fost pe fază şi a chemat pompierii.
Militarii avertizează nemţenii să fie mai precauţi acum, în perioada vinului, şi să respecte câteva reguli care le poate salva viaţa. „Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ atrage atenţia asupra pericolului asupra vieţii omeneşti pe care îl poate aduce activitatea în incinte unde au loc activităţile de preparare a vinului. În urma procesului de fermentaţie a mustului rezultă, în principal, dioxid de carbon şi alcool etilic. Dioxidul de carbon este un gaz otrăvitor, iar caracteristicile acestuia – nu poate fi mirosit, văzut sau gustat , ceea ce face imposibilă detectarea de către corpul uman – îl fac şi mai primejdios. Pentru a evita cazurile de intoxicație cu bioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii,pe timpul fierberii mustului, vă recomandăm să nu intrați în încăperi în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilație corespunzătoare, să anunțați pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere, să verificați cantitatea de oxigen din încăperea în care intrați – e simplu, prin aprinderea unei lumânări, iar dacă se stinge înseamnă că nu există suficient oxigen, să nu intrați în încăperea în care există deja o victimă pentru că este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră, să cereţi ajutor, folosind numărul unic de urgenţă 112, în orice astfel de situație. Foarte important este ca nemţenii care se ştiu cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice să evite încăperile unde fierbe mustul”, a adăugat ofiţerul de presă.
Cristina IORDACHE