În Săptămâna Mare, O lumânare şi o floare la mormintele scriitorilor nemțeni

mormintele scriitorilor nemteniMâine, începând cu ora 10.00, Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” aduce un omagiu scriitorilor înmormântaţi în Cimitirul „Eternitatea” din Piatra-Neamţ, în cadrul unei acţiuni de îngrijire a mormintelor, de depunere de flori şi lumânări.

Între scriitorii care au morminte în Cimitirul „Eternitatea” se numără G. T. Kirileanu, Calistrat Hogaş, Eduard Covali, Laurian Ante, Florin Vasiliu, Brânduşa Irimescu, Grigore Caraza, Nicolae Popa, Iordache Olteanu şi alţii.

„E o acţiune firească la care au consimţit colegii bibliotecari. Scriitorii plecaţi, mai devreme sau mai târziu, unii cu operă mai extinsă, alţii cu operă mai puţină, acolo în veşnicie sunt mesageri ai duhului limbii române. În această săptămână, atât de pregnantă pentru zona noastră creştin ortodoxă, o lumânare la căpătâiul scriitorilor plecaţi este o lumină simbolică şi un gând pios care să-i însoţească, ca oameni şi ca spirite care au împrăştiat ele însele lumină”, a spus Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene „G.T.Kirileanu”.

În luna noiembrie a anului trecut a plecat dintre noi fostul deţinut politic Grigore Caraza, care a  făcut 21 de ani de puşcărie politică şi doi ani de domiciliu forţat pentru că s-a opus regimului comunist. În anul 1980, a plecat în exil în Statele Unite ale Americii, iar în 1986 a obţinut cetăţenia americană. S-a întors în ţară, la Piatra-Neamţ, în anul 2001.

În anul 2004, Grigore Caraza a scos o carte de memorii, intitulată „Aiud însângerat”, în care a consemnat perioada petrecută în detenţie, la Aiud.  Tot în anul 2004, Grigore Caraza a primit titlul de Cetățean de onoare al comunei Poiana Teiului, iar în anul 2007, pe cel de Cetățean de onoare al municipiului Piatra-Neamț.

Irina NASTASIU