Împrumutul bancar și pentru investiții comunitare

După ce, în urmă cu doi ani, Romanul s-a împrumutat pentru 15 ani la bancă pentru a derula proiectele europene câștigate, primarul Laurențiu Leoreanu vrea să ceară aprobarea ca banii să fie utilizați și pentru alte investiții. Edilul spune că, după ce i se vor rambursa banii de la Uniunea Europeană, nu vrea să-i dea imediat la bancă, ci să-i folosească pentru proiecte comunitare, cum ar fi anveloparea blocurilor, iar plata efectivă a împrumutului să se facă mai spre finele termenului scadent.

Municipiul Roman a contractat, în 2011, un credit de 7,3 milioane de euro, cu dată scadentă în 2026, sumele urmând a fi utilizate pentru cofinanțarea proiectelor europene (de peste 20 de milioane de euro) și alte câteva investiții de interes general, cum ar fi modernizarea Ștrandului. „Deocamdată noi încă mai desfășurăm proiecte cu fonduri europene. Avem de finalizat, în prima parte a anului, planul integrat de dezvoltare urbană (n.r. cu o valoare de circa 6,2 milioane de euro) și avem de continuat, până în mai 2014, microhidrocentrala de pe râul Moldova . După cum știți, cotele au venit greu de la Guvern pe aceste proiecte, astfel că împrumutul a fost o centură bună. Din fericire, banii vin, dar vin greu și datorită crizei. Acest împrumut ne asigură centura de siguranță, pentru că noi putem să punem sumele până le primim de la organismele intermediare de management. Banii care se întorc trebuie duși în rambursarea împrumutului. Dat fiind faptul că, în raport de costuri, împrumutul este bun ca dobândă și comisioane, noi vrem să-l păstrăm așa, dar să-l utilizăm și pentru alte investiții. Practic, când am luat împrumutul, am primit aviz pentru a rula proiectele europene și pentru câteva investiții strict punctuale. Acum, vrem să facem un demers către Ministerul de Finanțe pentru ca banii pentru proiectele europene pe care îi luăm înapoi să nu-i ducem pentru plata împrumutului, ci în investiții comunitare”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Un proiect considerat de edil ca și investiție comunitară se referă la reabilitarea termică a blocurilor, pentru care sunt deja documentații întocmite pentru 18 imobile.