Idei de afaceri: trandafirul pentru dulceață

*Soiul Sachsengruss are flori mari și un parfum intens *Fonduri europene pentru plantații de trandafir și procesarea petalelor

La noi, cele mai frecvente soiuri de trandafiri pentru dulceață sunt cei cu tufe erecte. Mai nou, au apărut și un soi nou, cățărător, de origine germană, denumit Sachsengruss. Alegerea noului soi poate fi una foarte bună pentru fermierii care vor să investească într-o afacere cu trandafiri pentru dulceață. La soiul german Sachsengruss producția de petale din al doilea an este semnificativ mai mare, comparativ cu soiurile „tradiționale“. Butașii de trandafiri Sachsengruss cresc până la 4-5 m, petalele sunt pretabile pentru dulceață și siropuri, floarea este foarte mare și are un parfum intens.

Un lucru demn de luat în seamă: fermierul care investește într-o plantație de trandafiri pentru dulceață poate accesa fonduri europene nerambursabile, bani europeni fiind alocați și pentru procesarea petalelor de trandafiri.

* Sachsengruss: soi productiv și ușor de întreținut

Soiului de trandafir Sachsengruss este produs acum în pepinierele din Romania, se comercializează într-un ambalaj special din hârtie și are o culoare deosebit de frumoasă. Principalul avantaj este ca trandafirii sunt ambalați în acea hârtie specială care permite plantarea directă! Tot ce trebuie să facă fermierul e să scoată butașul din ambalajul de plastic și să-l bage în pământ cu tot cu ambalajul din hârtie, după care udă bine! În felul acesta plantarea se face mult mai rapid și igienic!

Sachsengruss este un soi productiv, nepretențios și ușor de întreținut. În plus, datorită culorii deosebite, grădina va căpăta un aspect superb. Soiul Sachsengruss poate fi altoit pe un portaltoi de măceș. Partea portaltoiului îi conferă trandafirului pentru dulceață rezistență la secetă, la stres termic, la boli și dăunători. Trandafirul are capacitatea să se canalizeze pe o florificare cât mai abundentă. Perioada optimă de plantare este în lunile martie-mai, respectiv din octombrie până la venirea înghețului. Rădăcinile adânci ale trandafirilor asigură cantitatea de apă necesară.

Grădina de trandafiri pentru dulceață poate fi concepută în mod super-intensiv, în 15 rânduri, pe biloni de agrotextil. Această folie vine cu cel puțin 4 avantaje: are un efect anti-buruiană, nu este necesar prășitul, doar o plivire primăvara, apoi solul se păstrează mult mai afânat, permite o mai bună infiltrare a apei în pământ.

*Recoltarea petalelor

Recoltarea petalelor de trandafiri pentru dulceață se face într-un singur moment al zilei, având în vedere că, odată culese, acestea trebuie valorificate cât mai repede. Cea mai bună perioadă de recoltare este dimineața pe rouă, începând cu orele 6-8 . Recoltarea se face în lăzi bine aerisite sau în plase din rafie. Din acest moment începe cursa contracronometru a perisabilității. Valorificarea petalelor de trandafiri se poate face în 3 moduri: vrac, prin procesare pentru a obține sirop, dulceață de trandafiri, oțet de trandafiri, precum și petale uscate pentru decorațiuni.

Prețul cu care comercializez kilogramul de petale de trandafir este în funcție de cantitatea ofertată, dar și de puterea financiară a cumpărătorului.

Dacă nu exista pasiune, e aproape imposibil sa faci ceva în afacerea cu trandafirii pentru dulceață, pentru că, în primii 3 ani, trebuie să-ți asumi riscuri, dar și investiții și cheltuieli continue. Cu pasiune și răbdare, cu siguranță se ajunge și la un profit.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU