Idei de afaceri: trandafirii de dulceață

*Plantații noi pe bani europeni *Aduc profit din primul an *Conțin aproape toate elementele din tabloul lui Mendeleev

Trandafirii de dulceață sunt o cultură mai puțin întâlnită la noi în țară, dar care începe să se bucure de un succes răsunător. Întreprinzătorii care iubesc rozele, dar și banii, se gândesc deja la o astfel de afacere sau deja și-au înființat o plantație de nișă. Unde mai pui că, acum, se alocă și fonduri europene pentru trandafirii de dulceață, valoarea proiectelor fiind de 100.000-900.000 euro. Cu alte cuvinte, cultivarea trandafirilor pentru dulceață poate începe ca o activitate relaxantă de timp liber, dar care se poate transforma într-o afacere profitabilă.

Trandafirul are o multitudine de utilizări și efecte benefice asupra sănătății oamenilor. Trandafirul poate fi folosit în alimentație, cosmetică și industria farmaceutică. Din petalele de trandafir se poate face: dulceață, sirop, șerbet, oțet, uleiuri, parfumuri, săpunuri, ceaiuri, ornamente, detergenți, odorizante.

Trandafirii de dulceață au în componența petalelor: multiminerale, multivitamine, antioxidanți, având efecte benefice asupra sistemului nervos central și aparatului digestiv. Trandafirul conține aproape toate elementele chimice din tabloul lui Mendeleev.

*Soiul contează!

Nu orice fel de trandafiri poate fi folosit la producerea dulcețurilor, indicat e să investești într-un soi cu profit garantat. Una din varietățile căutată pentru obținerea dulceții de trandafiri este Rosa Damascena. Succesul acestui trandafir se datorează parfumului intens și a înfloririi abundente.

Sachsengruss este un soi cățărător, cu o vigoare deosebită. Este mai puțin cultivat la noi, în timp ce majoritatea celor care cultivă trandafiri pentru dulceață aleg soiuri cu tufa erectă. Soiul Sachsengruss este altoit pe măceș, astfel încât preia din partea dificilă a tehnologiei de cultură, făcând soiul mult mai rezistent la secetă, boli și dăunători. Altoiul Sachsengruss se canalizează pe o florificare deosebită, o vigoare de creștere excelentă și menținerea calității și parfumului în bătător. În ceea ce privește caracteristicile florii, aceasta are un parfum deosebit, cu petale cărnoase.

*Recoltarea se face manual, dimineața!

Trandafirii pentru dulceață pot crește în orice zonă, nefiind pretențioși față de altitudine sau caracteristicile solului, temperaturilor mari ori mici. Pentru înființarea de plantații comerciale, cu producții ridicate de flori, se ține cont de calitatea solului, lumină și temperaturile din timpul anului. Locul ales nu trebuie sa fie umbrit de copaci sau garduri vii, deoarece trandafirii au nevoie de soare de dimineața până la prânz.
Pentru o dezvoltare bună a plantei, în primul an, în perioadele foarte călduroase și fără ploaie, se recomandă irigarea o dată pe săptămână, cu cel puțin 10 litri de apa pentru fiecare plantă. Foarte important este drenajul corespunzător pentru ca apa de ploaie excesivă să se scurgă de pe plantație. Pentru a obține înfloriri abundente, plantele se fertilizează, începând cu luna mai, cu îngrășăminte minerale complexe.

Recoltarea petalelor se face manual, în primele ore ale dimineții. În perioadele de vârf, culesul florilor continuă și până după amiază, pentru ca toate florile ajunse la maturitate să fie recoltate. Culesul se face în saci de pânză și se transferă imediat în coșuri de răchită sau lăzi bine aerisite. Florile trebuie prelucrate cât mai repede posibil, pentru a preveni fermentarea lor.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU