Idei de afaceri: Bondari din import

Tina-BondariMai nou, mulți fermieri se laudă că produc roșii și alte legume la fel de gustoase precum cele din grădina bunicii. Asta, numai după ce au renunțat la polenizarea artificială cu substanțe chimice, folosind bondari importați din Belgia, care polenizează florile natural.

O firmă din Arad, care oferă servicii de consultanță tehnică în domeniul horticol, în ultimii ani și-a concentrat activitatea pe importul de bondari, insecte solicitate tot mai mult de către fermierii care vor să polenizeze biologic culturile.

Fie că este vorba de sere, solarii sau suprafețe deschise, bondarii polenizează mult mai eficient culturile, iar fermierii renunță la substanțele chimice și la mâna de lucru, care sunt foarte scumpe.

*Bondarii muncesc cât e ziua de lungă, nu cer pauze…

Polenizarea biologică poate fi cu până la 50 la sută mai ieftină, pentru că nu mai este nevoie de angajați care să ia fiecare floare în mână pentru a o poleniza, așa cum se proceda înainte, când se foloseau substanțe chimice, fie prin pulverizare, fie prin „înmuierea“ fiecărei flori în soluția specială.

Ce face un bondar nu poate să facă un om. N-are cum! Ei au în instinct această activitate și acționează la momentul optim, motiv pentru care eficiența lor este maximă. În plus, bondarii muncesc cât e ziua de lungă, nu cer pauze…

Roșiile, castraveții, fasolea, dar și căpșunile, toate au un gust mult mai puternic, sunt mai aromate. Când lași natura să-și facă treaba, legumele sunt mult mai gustoase. Fructul se dezvoltă mult mai bine și pentru că este polenizat exact când trebuie.

 

*O colonie de bondari costă 300 euro

 

Un stup de 80-100 de cu bondari costă 300 de lei și este suficient pentru 2.000 de metri pătrați. Pentru polenizarea biologică sunt preferați bondarii pentru că, spre deosebire de albine, sunt activi și la temperaturi scăzute, de până la 5 grade, dar și în condiții de vânt și cer înnorat. Bondarii au nevoie de polen ca sursă de proteine pentru întreținerea coloniei, dar și de nectar pe post de sursă energetică. Acest lucru face ca ei să ajungă în fiecare floare și să o polenizeze. Sunt disponibili pe tot parcursul anului și sunt indicați atât pentru polenizarea culturilor timpurii, cât și a celor târzii. Bondarii sunt polenizatori excelenți în câmp deschis, dar sunt cu adevărat valoroși în sere și solarii.

Bondarii sunt aduși cu avionul din Belgia până la Budapesta, de unde sunt distribuiți fermierilor arădeni pe cale rutieră. Sunt importați în stupi speciali, care conțin și hrană pentru ei, respectiv un sirop pe bază de zahăr.

Afacerea cu bondari este în creștere la noi în țară, în timp ce în vestul Europei s-au înființat multe crescătorii de bondari, pentru că cererea este foarte mare. Importatorii spun că bondarii nu reprezintă nici un pericol pentru oameni și că se întâmplă foarte rar să atace, doar dacă sunt atinși accidental în timpul îngrijirii culturilor. Nu doar polenizarea naturală ia avânt, ci și combaterea biologică a dăunătorilor.

Tina CONDREA