Hangu: Primul popas al Caravanei “PNDR vine în satul tău”

* În 10 luni, caravana va trece prin toate comunele județului

Vinerea trecută, la Primăria Hangu, exact la ora 12 punct, a poposit, vreme de câteva ceasuri, Caravana de informare privind fondurile europene alocate pentru dezvoltarea agriculturii şi a satului românesc desfăşurată sub genericul  “PNDR vine în satul tău”. A fost „momentul zero”, de aici dându-se startul întregului circuit județean de informare a fermierilor, a tuturor beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), privind derularea fondurilor comunitare și naționale acordate în cadrul acestui program.

Campania  se va realiza sub formă de caravană informativă, în cadrul căreia o rulotă va parcurge săptămânal, timp de 10 luni, un traseu care va include toate comunele judeţului Neamț. Obiectivul principal al campaniei este ridicarea indicelui de absorbţie efectivă şi corectă a fondurilor nerambursabile acordate prin PNDR, în sensul creşterii gradului de acurateţe şi corectitudine a întocmirii cererilor de plată, precum şi a cererilor de finanţare.

Lansarea campaniei de informare a avut loc în cadru festiv, prezenți la eveniment fiind senatorul Liviu Bumbu, deputatul Cătălin Drăgușanu, Gabriel Vișan, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Viorel Ilisei – director OJPDRP Neamţ, Viorel Pintea – director APIA Neamţ,Traian Vararu – directorul Direcției pentru Agricultură Neamt, Neculai Rotaru – director al AMDR Neamţ, primarii  comunelor Hangu, Farcaşa, Grinţieş, Ceahlău, Poiana Teiului şi Borca, precum și foarte mulți fermieri de pe Valea Muntelui. Demn de remarcat nu a fost numărul mare al fermierilor și al crescătorilor de animale din zona montană, ci interesul lor pentru accesarea fondurilor europene și naționale. Fapt demonstat prin multele întrebări adresate organizatorilor, dar și prin propuneri de soluții concrete în vederea  facilitării accesului la fondurile europene destinate dezvoltării agriculturii și a satului din zona montantă.

S-a insistat foarte mult pe necesitatea unui ajutor real în întocmirea proiectelor aducătoare de bani europeni, pe simplificarea documentaţiilor. Birocraţia de acum este extrem de stufoasă şi sufocantă de-a dreptul. S-a arătat cu degetul, acuzator, spre unele firme de consultanță, care pretind sume fabuloase pe așa-zisele  ”sfaturi de specialitate”, pentru  întocmirea documentațiilor necesare accesării fondurilor europene. Proiecte care nu toate, nu întotdeauna intră la finanare, chiar dacă fermierii au dat bani grei pe întocmirea lor. Ce vină are fermierul că nu primește banii europeni, în condițiile în care proiectul său a fost, în prima fază, declarat eligibil la finanțare? El știe doar că a făcut un proiect bun şi că merită banii europeni. Nu mai e treaba lui să ştie ce fonduri europene se alocă pentru asta, la nivel național.

* GAL- o oportunitate de finanţare zonală

În cadrul dezbaterilor de la Primăria Hangu au fost prezentate detaliat oportunităţile de finanţare pentru această perioadă. Dar s-a aruncat o privire şi asupra viitoarelor finanţări europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale. Senatorul Liviu Bumbu a vorbit pe larg despre şansele reale de accesare a fondurilor comunitare şi naţionale prin intermediul Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) prin care se vor finanţate multe proiecte care privesc dezvoltarea integrată a unei zone ce include mai multe localităţi. În judeţul Neamţ sunt înfiinţate 5 astfel de entităţi.

E drept, acum, proiectele ce se derulează prin intermediul GAL sunt de valori mai mici, în jur de 200.000 de euro pentru un proiect. În perioada imediat următoare, fondurile europene alocate GAL-urilor vor fi cu mult mai mari, de peste 2 milioane de euro pentru un singur proiect. Comunităţile locale au astfel posibilitatea să obţină fonduri pentru modernizarea infracturii zonale, dar şi pentru dezvoltarea agriculturii şi a satului românesc.

Deputatul Cătălin Drăguşanu a pus un accent deosebit pe programul fondurilor europene ce se vor derula în cea de a doua etapă, în perioada 2014-2020.  Chiar dacă suma alocată României este ceva mai mică, foarte important va fi ce se va face cu banii europeni. Şi, mai ales, să fie accesată în totalitate suma alocată ţării noastre.

 * În Neamţ, contracte pe fonduri europene  de 107 milioane euro

Viorel Ilisei, directorul OJPDP Neamţ, a prezentat, în sinteză, situaţia absorţiei fondurilor europene destinate dezvoltării agriculturi şi a satului românesc, de la lansarea programului FEADR din 2007 şi până în prezent. La nivel naţional, au fost verificate 140.300 cereri de finanţare, în valoare totală de 17,1  miliarde euro. Au fost selectate la finanţare 68.200 de cereri, în valoare totală de 5,7 miliarde euro. La zi, pe FEADR, gradul de absorţie a fondurilor europene este de peste 55 la sută.

La nivelul judeţului Neamţ, în cadrul programului 2007-2013,  au fost semnate contracte de finanţare cu 715 beneficiari, din care 38 sunt încheiate cu beneficiari publici, adică primării. La acestea se mai adaugă încă 9 contracte pentru modernizarea drumurilor ce duc spre exploataţiile agricole şi silvice. Valoarea contractelor semnate  la nivelul judeţului Neamţ este 107 milioane euro, fiind vorba de investiţiile din sectorul public şi privat. Până luna trecută, s-au făcut plăţi către beneficiarii de fonduri europene în valoare totală de 61 milioane de euro, ceea ce însemnă mai mult de 51 la sută din valoarea contractuală înregistrată la nivelul judeţului Neamţ.

În judeţul Neamţ au fost înfiinţate 5 GAL-uri, cărora, până  în prezent,  le-a fost alocată suma de doar 7 milioane euro, ele fiind abia la început de drum. Cel mai avansat este GAL Ceahlău, care include localităţile de pe Valea Muntelului, Valea Bicazului şi comuna Râşca din judeţul Suceava. GAL-ul Ceahlău are deja  în derulare 11 proiecte.

Pentru anul în curs a intrat în vigoare o nouă măsură de finanţare, cea care vizează fermele familiale. O treabă foarte bună, care vine cu o mulţime de facilităţi destinate micilor întreprinzători privaţi. Şi nu numai.

* Primăria Hangu, în topul accesării fondurilor europene

Nu a fost deloc întâmplătoare alegerea Primăriei Hangu ca punct de primă întâlnire şi de lansare, în judeţul Neamţ, a Caravanei de informare privind fondurile europene  alocate pentru dezvoltarea agriculturii şi a satului românesc sub sloganul „PNDR vine în satul tău”. Nu, pentru că Primăria Hangu se menţine în topul accesării fondurilor europene. Multă vreme s-a situat detaşat pe primul loc, la acest capitol. Asta chiar de la primele alocări europene către comunităţile locare rurale. Împreună cu primarul Gavril Lupu am încercat o succintă trecere în revistă a fondurilor europene de care a beneficiat şi beneficiază  locuitorii acestei frumoase aşezări montane, ce străjuieşte pe toată lungimea sa lacul de acumulare  hidroeletrică de la Bicaz. Dumnealui, ca edil şef, a prins chiar de la început alocările financiare europene şi a profitat din plin de toate. Cu bani de la Banca Mondială, de la FRDS şi SAPARD, a realizat în comună investiţii majore, concretizate în modernizarea unităţilor de învăţământ, asfaltări de drumuri, aducţiuni de apă. Acum, se ală aproape de finalizare cele mai mari investiţii din istoria comunei Hangu. Este vorba de cele cuprinse în proiectul integrat de 2,5 milioane euro, fonduri europene integral neramursabile.

Am vorbit de investiţiile publice făcute pe bani europeni. Dar la fel de harnici în a accesa fonduri europene au fost investitorii privaţi, dar şi fermierii din comuna Hangu.

Şi nu în ultimul rând trebuie amintit şi faptul că în Primăria Hangu se află şi sediul GAL Ceahlău, „capitala” financiară a tuturor localităţilor de pe Valea Muntelui şi de pe Valea Bicazului. GAL-ul cel mai avansat, cu cele mai multe proiecte aflate în derulare.

Foto: Vasile ROGIN