HANGU: La final, toate investiţiile incluse în proiectul integrat de 2,5 milioane euro

* Fondurile europene integral nerambursabile s-au folosit pentru alimentare cu apă, canalizare cu staţie de epurare şi modernizare drum comunal

* De la Ministerul Mediului, alţi bani tot pentru apă şi canal

Convorbire cu domnul primar Gavril Lupu

Rep.: Gânduri şi proiecte la început de an?

Gavril Lupu: Bani să fie, că proiecte avem destule. Prioritare sunt investiţiile aflate în derulare, pe care dorim din tot sufletul să le ducem la bun sfârşit, cât mai repede posibil.

Rep.: Hangu a fost între primele 3 comune din judeţ care au semnat contractele de finanţare pentru proiecte integrate în valoare de 2,5 milioane euro fiecare. După asta, necazurile au curs gârlă…Mult prea multele contestaţii v-au ţinut  vreme îndelungată în loc, v-au purtat pe drumuri, pur şi simplu au „sufocat” bunul mers al investiţiilor mari prinse în proiectul integrat. Acum, că aţi ajuns la final, puteţi respira uşurat! După ani şi ani de zbucium…

G.L.: Mă bucur că, până la urmă, am reuşit să finalizăm toate investiţiile de amploare incluse în proiectul integrat de 2,5 milioane euro. E drept că mai sunt de făcut mici returşuri ori  verificări de ultimă oră. Ce-a fost greu a trecut, ce-a fost mult de muncă s-a realizat.

Rep.: Consider că nu mai are rost să vorbim de necazurile întâmpinate, e de peferat să discutăm despre bucuria oamenilor de a se folosi de investiţii mari, de reală utilitate publică?

G.L.: Este foarte bine că ne-am putut folosi de o finanţare europeană atât de mare, prin care am realizat alimentarea cu apă, canalizarea apelor uzate, staţia de epurare aferentă şi modernizarea unui drum comunal, investiţii de care se vor folosi locuitorii din satele Buhalniţa, Grozăveşti şi Rugineşti.

Rep.: Următoarea mare investiţie pe care o aveţi în atenţie? Cu finanţare sigură, bineînţeles!

G.L.: Deja am semnat contractul de finanţare la Administraţa Fondului de Mediu pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă în satul Grozăveşti, canalizarea apelor uzate şi staţie de epurare la Hangu.

Rep.: Vorbiţi de investiţii pentru suplimentarea alimentărilor cu apă şi a canalizărilor deja făcute. După ce vor fi şi acestea gata, cât din comuna Hangu va beneficia de sisteme centralizate de alimentare cu apă?

G.L.: În momentul de faţă, gradul de acoperire cu sisteme centralizate de alimentare cu apă va fi de peste 85%. Vor mai rămâne doar câteva uliţe unde să nu fie trasă apa potabilă, să fie făcută canalizarea. Sistemele de alimentare proprii, mai mici, nu vor mai fi folosite după ce va fi dat în folosinţă sistemul mare, centralizat. Aici apa este şi de calitate, cu toate analizele făcute.

Rep.: În accesarea altor fonduri europene, spre ce anume v-aţi îndreptat atenţia?

G.L.: De anul trecut avem depus un proiect prin care am solicitat fondurile necesare realizării centrului de informare turistică. Am trecut cu bine de verificările şi evaluările făcute până acum, inclusiv de vizita în teren. Acum proiectul nostru a ajuns la Iaşi. Centrul de informare turistică se va construi lângă noua grădiniţă din centrul civic al comunei Hangu.

Rep.: Loc în care trebuie să mai prindă contur şi alte investiţii. Ştiu sigur că pentru una deja  este aprobată şi finanţarea…

G.L.: Da, este vorba de construirea blocului de locuinţe tip ANL. Am înţeles că, acum, nu mai au bani cei de la ANL. Nu au început încă lucrările de construcţie, trebuie să închei contractul şi cu ei. Cu siguranţă, voi reuşi să fac acest bloc de locuinţe.

Rep.: A trecut ceva timp de când v-aţi mutat într-un sediu nou de primărie, foarte frumos, spaţios şi judicios compartimentat. O investiţie realizată din resurse locale, după un concept arhitectonic nou, cu un proiect propriu. Ce se va întâmpla cu vechiul sediu al primăriei?

G.L.: Deja avem un proiect pentru reabilitarea vechiului sediu al Primăriei Hangu şi transformarea lui în bibliotecă comunală. Fondurile le vor obţine prin intermediul Grupului de Acţiune Locală „Ceahlău”, din care face parte şi comuna noastră. Tot pe această filieră mai mizăm pe finanţarea unui proiect, cel prin care vom realiza muzeul etnografic. Este vorba de o contrucţie nouă, vom vedea unde va fi amplasată.

Rep.: În centrul civic, în ultimii ani, au apărut tot mai multe clădiri noi, care îi dau un  aer de prospeţime, de modernitate. Dar, cu siguranţă, încă mai sunt foarte multe de făcut în acea zonă. Aveţi un proiect amplu în acest sens, primăria va aloca fondurile pe care le va avea la dispoziţie. Dar, pentru completa înfrumuseţare a zonei centrului civic, nu va fi suficientă doar intervenţia primăriei…

G.L.: E mai mult de lucru în zona centrului civic.  Mai întâi va trebui să rezolvăm problema terenului de sport pentru Şcoala Hangu. Apoi, vom face amenajările necesare în zona primăriei şi a sălii de sport. De asfaltări ne vom ocupa abia după ce vom termina lucrările de la sistemul de canalizare. Tot în centrul civic, o firmă privată a realizat o clădire nouă, pentru o sală de nunţi, cu spaţii de masă şi cazare. Se mai lucrează la o altă clădire nouă, tot în centrul comunei, lângă „casa de apă”. O altă societate are aprobat un proiect, pentru a realiza, acolo, un punct de lucru. Aceste construcţii noi contribuie şi ele la modernizarea centrului civic, mai ales că este respectat planul de urbanism aprobat pentru acea zonă.

Rep.: Vorbiţi-ne despre reţeaua de învăţământ din comuna Hangu. Ce investiţii s-au realizat, ce urmează a se face.

G.L.: Toate sunt puse la punct, nu sunt probleme cu încălzirea pe perioada sezonului rece. Avem sisteme de încălzire centrală în şcolile de la Hangu, Chiriţeni, Buhalniţa, nu şi cea din satul Boboteni. De mai multă vreme, Şcoala Hangu trebuia să intre într-un program mai amplu de reabilitare şi modernizare.  Va trebui să merg la Bucureşti să văd ce pot face, când se va intra la finanţare investiţia respectivă. Până atunci, din fonduri proprii, am schimbat acoperişul, s-au făcut mai mult din lucrările strict necesare.

Rep.: Retrocedarea pădurilor şi a terenurilor cu vegetaţie forestieră este rezolvată în totalitate?

G.L.: Am primit 437 hectare de pădure, vom mai primi vreo 50 ha. Va trebui să acceptăm un amplasament pe altă localitate, în suprafaţă totală de 1200 ha. Este vorba de pădurea cuvenită primărei. Cetăţenii mai au şi ei de primit pădure, în jur de 70 ha. Asta fără a lua în calcul  cazurile care se află pe rolul instanţelor de judecată.