Hala de la Roznov a ars de la un scurtcircuit

DSC_2792*„Am avut în vedere și acțiunea intenționată“, a declarat colonelul Ioan Nițică la finalizarea cercetării cauzelor incendiului devastator de la fabrica de cherestea

Cauza care a provocat incendiul teribil din noaptea de 15 ianuarie 2016 în urma căruia hala cu utilaje și cherestea a fabricii Akira Forest (fosta Butoiul) a ars în totalitate este un scurtcircuit.

Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț după mai bine de o lună de cercetări ce au inclus nenumărate ore de adunat dovezi de la fața locului, de stat de vorbă cu martorii și analize. „În urma scurtcircuitului s-au aprins mase plastice și praf de lemn, cauza cea mai probabilă de producere a incendiului fiind scurtcircuitul apărut la un conductor electric din instalația electrică existentă în hala care nu era dezafectată, ci nefuncțională, dar dotată cu becuri incandescente și cu instalație electrică destul de îmbătrânită“, a declarat colonelul Ioan Nițică, șeful ISU Neamț.

A fost o situație la un pas de dezastru, pompierii militari și cei voluntari muncind 16 ore pentru a lichida și ultimul firicel de foc. A ars hala de aproape 2.200 mp laolaltă cu două gatere vechi și 20 mc de cherestea. A fost la un pas de a fi cuprinsă de incendiu și centrala termică aflată la câțiva metri și atelierul mecanic. „A fost luată în calcul și varianta unei acțiuni intenționate, însă din cercetări până la urmă nu au fost probe care să indice clar această ipoteză. Hala are niște becuri incandescente și paznicul a aprins în acea noapte becurile pentru a putea asigura mai bine paza obiectivului. Dar a și fost anunțat târziu acest incendiu, când au ajuns pompierii flăcările erau înalte de câțiva metri“, a mai spus colonelul Ioan Nițică.

Este al doilea mare incendiu la fosta fabrică Butoiul de când acționarii sirieni ai firmei Akira Forest au preluat-o, după cel din 2008. ISU Neamț a derulat mai multe controale la această unitate și tocmai deficiențe la instalația electrică au fost amendat în 2013, anul următor fiind dată o amendă pentru că personalul nu era instruit să se protejeze la incendii. Cea mai mare amendă, la vremea respectivă, de 5.000 de lei, a fost dată în anul 2012 când s-au început niște lucrări de construcție fără să se fi obținut autorizație de la ISU.

Cristina IORDACHE