Gunoiul romaşcanilor este dat Consiliului Judeţean

groapa-gunoi

Peste 7 hectare de teren aparţinând domeniului public al municipiului Roman urmează a fi dat în administrare Consiliului Judeţean Neamţ pe durata execuţiei lucrărilor, aferent proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Neamţ”.

Pe cele 7 hectare, mai exact 74 423 metri pătraţi, se află situat depozitul neconform de deşeuri Roman, mai pe înţelesul tuturor „Groapa de gunoi”, locul unde aproape 50 de ani au fost aduse şi depozitate resturile menajere şi nu numai ale locuitorilor oraşului. În baza hotărârii Consiliului Local al municipiului Roman nr. 1 din 12 ianuarie 2010 privind aprobarea Acordului de Parteneriat în vederea realizării proiectului „Sistem de mamagement integrat al Deşeurilor în judeţul Neamţ” precum şi prin Acordul de Parteneriat, încheiat în cursul anului 2010 între toate cele 84 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Neamţ, acestea s-au angajat să sprijine implementarea Proiectului, prin punerea la dispoziţie Consiliului Judeţean în baza hotărârilor consiliilor locale, a terenurilor pe care urmează să se construiască obiectivele de investiţii din proiect, precum şi alte terenuri identificate şi necesare realizării proiectului.

În expunerea de motive înaintată pentru acest proiect de hotărâre iniţiatorul, primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, preciza şi faptul că în conformitate cu cerinţa Uniunii Europene, la data de 16 iulie 2012 au fost sistate activităţile de depozitatre a deşeurilor, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, în scopul realizării lucrărilor de închidere conform proiectului necesită darea în administrarea Consiliului Judeţean Neamţ a terenului în discuţie în suprafaţă de 7,4 hectare. Aprobarea proiectului devine doar o formalitate obligatorie pentru intrarea în normalitate aşa cum prevede planul gestionării deşeurilor ce va fi implementat la nivelul întregului judeţ şi prin deschiderea gropii ecologice de la Girov.

Dan VASILIU