Grădina cu îngeri, la Biblioteca G.T.Kirileanu

interviu

* „Să fim uniţi, pentru a ne salva ţara şi copiii!”

Interviu cu artista Silvia Radu, autoarea expoziţiei „Grădina cu îngeri”, deschisă astăzi, la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Silvia Radu s-a născut la 30 iunie 1935 în satul Pătroaia. A studiat la Institutul de Arte Frumoase din Bucureşti, între anii 1954-1960, Clasa Lucian Murnu şi Constantin Baraschi. Între 1961 – 2003, expune la majoritatea expoziţiilor de artă românească din ţară şi din străinătate, organizate de Ministerul Culturii, U.A.P. şi Primăria Municipiului Bucureşti. Silvia Radu este şi ctitor de biserici. Împreună cu soţul ei, marele sculptor Vasile Gorduz, a ridicat mănăstirea din localitatea în care s-a născut, Pătroaia-Deal din judeţul Dâmboviţa, biserica din Vama Veche, locul unde ani la rândul cei doi au pictat şi sculptat, a ajutat la repararea Bisericii din Potlogeni-Vale, unde sunt înmormântaţi părinţii şi bunicii din partea mamei. Astăzi, la orele 13.30, nemţenii sunt aşteptaţi la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu”, unde va avea loc vernisajul expoziţiei „Grădina cu îngeri”.

Rep: Doamnă Silvia Radu, ce amintiri vă leagă de Piatra Neamţ?

Artista Silvia Radu: M-am născut la Pătroaia, apoi am stat la Găeşti doi ani de zile, iar apoi părinţii mei, Nicolae Radu şi Teodosia Radu, împreună cu mine am venit în Piatra Neamţ, în anul 1937, tata fiind un reputat profesor de matematică. El a dat un concurs pe care l-a şi câştigat, devenind administratorul Spitalului din Piatra Neamţ. Apoi şi-a găsit un post de profesor de matematică la Liceul „Petru Rareş”. Deci, am stat 10 ani, din 1937 până în 1947, la Piatra Neamţ. M-am născut la Pătroaia, apoi am stat la Piatra şi apoi am lucrat toată viaţa în piatră… Parcă totul se leagă, în viaţa mea, de Piatra lui Hristos, căci Piatra este Hristos…

Rep: Ce ne puteţi spune despre expoziţia „Grădina cu îngeri”?

S.R.: În primul rând, doresc să-i mulţumesc domnului Adrian Alui Gheorghe pentru că m-a invitat să vin la Piatra Neamţ cu această expoziţie. Denumirea expoziţiei este dată de d-nul Dan Hăulică, dânsul fiind naşul expoziţiilor mele. Am făcut multe expoziţii „Grădina cu îngeri”, la Constanţa, Bistriţa Năsăud, Târgu Mureş, Bucureşti, Cluj. Prima mea expoziţie importantă am deschis-o în 1989, la Sala Dalles, de Buna Vestire, cu susţinerea domnului Hăulică, expoziţie pe care am numit-o, în mintea mea, „Lumea lui Dumnezeu”. Era o perioadă de tristeţe imensă şi m-am rugat la Dumnezeu ca, prin acea expoziţie, să aduc bucurie oamenilor. De fapt, cred că sensul artei acesta este: să educi omul şi să-i aduci bucurie, adică să-l faci să priceapă mai bine şi să se bucure de ceea ce pricepe. Primul meu înger a apărut chiar în acea expoziţie din ’89, de la Dalles, unde am expus o lucrare intitulată „Vestitorul” (vestitor, în greceşte, însemnând înger). Şi acest personaj vestea, de fapt, schimbarea. Am continuat apoi pe acelaşi drum, încercând să exprim tot ce era mai bun în oamenii din această ţară. Pentru că  am avut mereu o mare dragoste pentru România şi pentru români şi, mai ales, pentru toţi cei care s-au jertfit pentru ţară.

Rep: Acest lucru se reflectă şi în „Grădina cu îngeri”, unde se regăsesc chipurile martirilor din închisorile comuniste… Ce atitudine ar trebui să avem faţă de aceşti sfinţi?

S.R: În primul rând, să-i cinstim! Martirii există şi sfintele lor moaşte nu trebuie lăsate să zacă sub pământ, ci trebuie cinstite! Ei suntem adevăratele modele. De aceea, trebuie să-i scoatem din uitare şi să-i amintim şi în manualele şcolare, căci manualele nu mai pun azi în evidenţă sacrificiul eroilor neamului. Poporul român a fost cel mai chinuit dintre toate popoarele. Poate doar în Rusia şi Ucraina au mai existat închisori cu regim la fel de aspru şi aberant ca la noi. A fost o jertfă enormă, pe care nu avem dreptul să o trecem sub tăcere!

Rep: Alături de sfinţii închisorilor, expoziţia dumneavoastră vorbeşte prin minunatele chipuri de copii, desenaţi alături de părinţii lor. Care este rolul familiei, în societatea românească? Ce mesaj doriţi să transmiteţi familiei creştine?

S.R.: Familia este celula de bază a societăţii. În primul rând, să ne naştem copiii! Dumnezeu ţi-i dă şi trebuie să-i naşti, că tot Dumnezeu are grijă să ai cu ce să-i creşti! Părinţii cu mulţi copii recunosc faptul că au avut tot ce le trebuie pentru    a-şi creşte copiii. După revoluţie, s-au făcut atât de multe avorturi, încât, dacă toţi copiii ucişi fără milă în pântece mamelor ar fi fost lăsaţi să se nască, am fi avut azi populaţia Poloniei! Este nepermis ceea ce facem! Considerăm că avortul este un drept şi o manifestare a libertăţii. Însă libertatea – cea câştigată la Revoluţie, cu jertfă de sânge – se învaţă în Biserică. Hristos aşa ne învaţă: că suntem liberi să facem binele! În acest sens, „Grădina cu îngeri„ este un mesaj despre lumea lui Dumnezeu pe care trebuie să o lăsăm aşa cum o vrea El, şi nu aşa cum am pocit-o noi!

Rep: Desigur, este o invitaţie la normalitate, într-o lume care se îndreaptă spre haos… Astăzi se vorbeşte tot mai des despre căsătoriile între homosexuali şi despre adopţia copiilor de către aceste cupluri. „Femeia cu barbă” devine model, promovat pe toate canalele media. Educaţia sexuală şi pornografia sunt pe cale să devină materii şcolare, aşa cum se întâmplă deja în alte ţări. Ce atitudine ar trebui să aibă poporul român în faţa tuturor acestor provocări?

S.R.: Biserica nu are nimic împotriva păcătoşilor, ci împotriva păcatului. Dacă cei ce practică homosexualitatea o fac în spaţiul lor intim, este problema lor. Însă în momentul în care se manifestă în spaţiul public, este de datoria noastră să intervenim pentru a stopa aceste manifestări. Dacă ele se regăsesc şi în programa şcolară, e şi mai grav. Părinţii ar trebui să facă front comun, solicitând Ministerului Educaţiei să interzică aceste lucruri. Să fim uniţi, pentru a ne salva ţara şi copiii! Nouă ne lipseşte comuniunea, care se învaţă în Biserică! Împreună cu familia şi cu martirii de la Aiud, să trezim conştiinţa acestui popor! Expoziţia de faţă este un mesaj că „Grădina cu îngeri” există, este zidită de Dumnezeu pentru oameni, pentru a trece în împărăţia Lui, spunând „Hristos S-a înălţat!”. Să ne considerăm părtaşi ai „Grădinii cu îngeri”, cinstindu-ne strămoşii şi martirii şi apărând valorile familiei tradiţionale!

Interviu realizat de Irina NASTASIU