Gogoşarii şi castraveţii au preţuri duble faţă de anul trecut

gogosari

Nu e un secret pentru nimeni că viaţa e din ce în ce mai grea, iar românii sunt nevoiţi să scoată „castanele fierbinţi” din foc în locul aleşilor. Consecinţele unor politici greşite le suportăm financiar atunci când trebuie să plătim facturile, când achităm benzina la pompă sau cumpărăturile la magazinul din colţ şi la piaţă. Cum agricultura subvenţionată „gâfâie” precum locomotiva, iar inundaţiile şi frigul au compromis o bună parte din recoltă, preţurile de la tarabele din pieţe s-au dublat, în special la gogoşari, ardei şi castraveţi.

În această perioadă gospodinele sunt în plină activitate de aprovizionare şi de preparare a conservelor şi murăturilor. Din acest motiv pieţele sunt vizitate mai des, iar lumea se minunează cât de scumpe sunt unele legume. De exemplu, pentru un zarzavat bun, pregătit ca la „mama acasă”, e nevoie musai de câteva kilograme de gogoşari, care vor da culoare şi un gust bun ciorbelor. Ieri, gogoşarii se vindeau cu 6 lei kilogramul, dublu faţă de preţurile practicate în toamna lui 2012, aşa cum ne-a spus o târgoveaţă: ”În toamna anului trecut gogoşarii mai buni îi vindeam cu 3 lei kilogramul, iar acum sunt nevoită să-i dau cu 6 lei. De vină e frigul, care a venit prea repede, dar şi anul prost. Până nu demult, cumpăram legumele de la producătorii din Bacău, dar cum aceştia nu mai au marfă ne-am orientat către cei din Buzău, care sunt mai scumpi. La vremea asta, gogoşarii sunt aduşi din câmp, nu din solarii. Din păcate, calitatea lor lasă mult de dorit, o parte fiind deja stricaţi pe dinăuntru. Cei care mai speră că preţurile vor scădea, se înşală! Ba, dimpotrivă, vor mai creşte!”.

Nici preţurile ardeilor kapia şi ale celor graşi nu sunt „de pus la rană”, deoarece pentru fiecare kilogram cumpărat, oamenii scoteau din buzunar 4,5 lei. Şi costul castraveţilor era mult mai mare, de aproximativ 4 lei kilogramul, faţă de 1,5 lei cât era în urmă cu vreo lună. În spatele pieţei, trotuarele erau pline de lădiţe cu hribi aduşi de la Gheorghieni. Oamenii dornici de aşa ceva dădeau „târcoale” mărfii şi testau piaţa, încercând prin diferite strategii să negocieze preţul. Însă „vecinii” nu prea voiau să cadă la pace şi cereau exact 15 lei pentru fiecare kilogram. În schimb, ghebele se comercializau la jumătate de preţ, iar comercianţii de „culoare” erau mai dispuşi la „concesii”.

Una peste alta, omul de rând are cel mai mult de suferit de pe urma acestor scumpiri, căci peste tot banul dictează! Cine nu-şi va permite să cumpere cele necesare în această perioadă, vor plăti dublu la iarnă, când marile magazine vor scoate la vânzare ardei roşii „ecologici” de la turci, cu 12 sau 14 lei kilogramul. Să tot trăieşti!

V. ANDRIEŞ