„Avem multe proiecte şi investiţii de realizat, bani nu sunt!” declară primarul Vasile Olaru –
Rep.: La finele săptămânii trecute aţi avut parte de un eveniment plăcut. Adică aţi finalizat şi aţi dat în folosinţă o investiţie de interes public…
V.O.: Vă referiţi la alimentarea cu apă în satul Gura Văii. Aici era o instalaţie veche, de prin anii ’50. Teava era pe alocuri spartă, nu facea faţă cerinţelor de acum. Am pus conductă nouă pe toată lungimea, începând de luni ne apucăm de treabă la bazinul de captare a apei. Am făcut recepţia finală, avem deja cereri de branşare de la mai multe gospodării ale populaţiei.
Rep.: Rămânem tot la apă. Canalizarea din centrul comunei este şi ea începută de ani buni, de prin 2008… Ce şanse are să fie dată în folosinţă?
V.O.: La această investiţie am avut probleme cu firma de construcţie, care n-a mai terminat treaba, asta ne-a ţinut mult timp în loc. Între timp au fost reluate lucrările la staţia de epurare, cu o altă firmă. Este partea de investiţie care mai trebuie realizată. Mai sunt vreo sută şi ceva de metri de ţeavă de băgat în pământ. Aparatura şi utilajele pentru staţia de epurare sunt aduse, urmează să fie montate.
Rep.: Vremea încă mai e numai bună pentru lucrările de investiţii. Acum aveţi ceva în lucru?
V.O.: Se lucrează la modernizarea căminului cultural din Girov. Se face reabilitarea totală a clădirii, urmată de modernizare. Se va realiza şi extinderea clădirii, prin mansardare. Acolo vom muta biblioteca comunală, arhiva primăriei şi ce-o mai fi. Acum, biblioteca comunală este într-o sală de la Şcoala Girov.
Rep.: Aşa ajungem în locul de vă „place” dumneavoastră cel mai mult… investiţional vorbind. Sunt şanse să se mai facă acolo ceva? Investiţia de la Şcoala Girov a „încremenit” nu cu mult după ce a început…
V.O.: Nu s-a mai făcut absolut nimic, din anul 2009, atunci când au început lucrările de investiţii. Nu s-au mai primit bani, de asta nu s-a făcut nimic. Acum situaţia este foarte jalnică! S-a umblat la acoperişul şcolii, iar la orice ploaie, la ori ninsoare, apa se infiltrează în pereţi şi deja a început să-i degradeze. Încă nu plouă în sălile de clasă! Exteriorul şcolii este afectat, nu şi interiorul. Deocamdată! Aici trebuia să se facă reabilitarea şi modernizarea clădirii, extinderea spaţiului de şcolarizare şi realizarea unei săli de sport. Cum spuneam, lucrările trenează de ceva ani, pentru că nu au fost alocaţi banii necesari. Nu-i doar problema degradării clădirii… Necazul mare e că nu avem spaţii de şcolarizare suficiente, avem duse 2 clase de gimnaziu la grădinţa nouă din Girov, lucru care nu-i permis. Bine cu nu s-a mai închis şcoala din satul Gura Văii.
Rep.: E vreo şansă să vă extindeţi cu ANL-urile?
V.O.: Primul bloc ANL a fost deja dat în folosinţă, locatarii sunt foarte mulţumiţi. Solicitări am avut foarte multe. Blocul dat în folosinţă are 16 unităţi locative, iar solicitări iniţiale au fost peste 80. Celelalte blocuri care urmau a fi construite trebuia să aibă câte 32 unităţi locative fiecare. Dar nu ştiu dacă se vor mai construi, dacă se vor mai da bani pentru asta. Finanţarea a fost aprobată în anul 2008, dar a rămas numai pe hârtie.
Rep.: Vă propunsă vorbim un pic şi despre mai noua „lege funciară”. Mă refer la cea care reglemetează finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv de comunişti. Care este situaţia la Girov? Aveţi de retrocedat? Vă încurcă treburile? Pentru că, la Girov, probleme funciare au fost cu duiumul…
V.O.: Trebuie să depunem la Prefectură situaţia cu inventarierea terenurilor. Noi doar asta facem acum la Legea 165/2013, cea cu restituirea proprietăţilor preluate abuziv. Facem vefificarea în teren, să vedem ce iese. Deja ne punem „mâna în cap”! Avem unele sole care „crapă”, ca s-o spun pe româneşte. Nu ştiu cum o să procedăm…Sunt deja emise titluri de proprietate. E mai mult pământ în titluri decât suprafaţa din sola respectivă. Discuţii s-au iscat foarte multe. Nu ştiu pe cine o să scoatem din acele tarlale, cine va rămâne. Sunt multe probleme de rezovat. Titlurile sunt date, nu le poţi modifica. Tabelele de parcelare nu corespund cu situaţiile din titluri. După măsurătorile făcute acum, ne iese altceva. Nu ştiu cum le vom scoate a capăt. În loc să se limpezească situaţia, parcă mai rău s-a complicat.
Rep.: Proiecte ? Vine următorul val de fondurile europene, mai consistente pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Spre ce vă orientaţi?
V.O.: Trăim cu speranţa că vor veni şi vremuri mai bune. Avem foarte multe proiecte deja întocmite, unele „zac” de ani buni la Bucureşti, pe la diverse ministere. Prin ele solicitam fonduri pentru investiţii de interes public, pe care oamenii le aşteaptă de multă vreme. Mă refer la modernizarea drumului Turtureşti- Gura Văii-Popeşti, realizarea sistemului de apa şi canalizare la Căciuleşti, aducţiunea de gaz metan. Acest din urmă proiect este depus din 2005. De doi ani nu am primit nici un bănuţ la bugetul local. Zic ban, nu leu! Au promis că ne dau vreo 7000 lei, văd că nici pe aceştia nu-i dau. N-a dat la nimeni. La mine s-ar putea să fie de vină şi culoarea politică…
Proiectele pe fonduri europene sunt cu treaba lor. De acolo vin banii cu o destinaţie clară. Noi avem proiecte depuse, altele le ţinem prin sertare, la primărie. N-am mai putut să le depunem. Este vorba de realibilitarea unor drumuri comunale, extinderi ori înfiinţări de reţele de apă potabilă şi de canalizare.
Rep.: S-a mai liniştit situaţia de la Girov? Mă refer mai cu seamă la cea din consiliul lor, cu alegeri ori destituiri de viceprimari…
V.O.: Acum se pare că s-au liniştit treburile. Mergem în formula în care suntem acum. Deocamdată! Nu ştiu ce va fi mai târziu. Eu trebuie să-mi văd de treaba mea de primar. Mai ales că avem multe proiecte şi investiţii de realizat, bani nu sunt. Spre asta trebuie să-mi canalizez atenţia şi eforturile viitoare.
Rep.: Suntem spre final de an, ce le spuneţi oamenilor?
V.O.: Oamenii să fie liniştiţi, să fie sănătoşi, să putem lucra bine împreună. Avem multe investiţi de realizat în comună, din păcate bani n-avem. Le promit că eu o să-mi văd de treburile mele în comună, de ele trebuie să mă ocup. Că asta e menirea unui primar.
Tina CONDREA
Foto: Sorin PRUTEANU
Aceleasi intrebari si aceleasi raspunsuri … peste 20 de ani va fi la fel, Nu il intreaba nimeni de extindere iluminat public, cum stau oamenii fara lumina. Halal primar.