Girov: Din lipsa banilor, multe investiţii de interes public „trase pe dreapta”, de ani buni!

* În stand by lucrările de la canalizare, modernizarea şi extinderea şcolii, asfaltări de drumuri

convorbire cu primarul Vasile Olaru

Rep.: Cu câte investiţii neterminate vă prinde finalul de an? Mă refer la cele cu „state vechi”.

Vasile Olaru: Nefinalizate sunt toate investiţiile vechi, pe care le ştie toată lumea, fiind începute de ani buni. Mă refer investiţiile de la sistemul de canalizare, modernizarea şi extinderea Şcolii Girov, cu tot cu sala de sport ce trebuia făcută aici, alimentarea cu apă şi canalizarea din satul Căciuleşti, alimentarea cu apă din satul Turtureşti, reabilitarea drumului comunal Turtureşti- Gura Văii-Popeşti. M[ refer la investiţiile în derulare, dar şi la proiectele depuse, pentru care ni s-a promis sigur finanţare. Singura investiţie la care se lucrează acum este cea de la reabilitarea şi modernizarea căminului cultural.

Rep.: Atunci vă propun să vorbim despre sigura investiţie „vie” în momentul de faţă. Concret, ce se face?

V.O.: Se va realiza reabilitarea totală a clădirii căminului cultural, cu o extindere de spaţiu, prin mansardare. Vom amenaja acolo şi localul pentru biblioteca comunală, care acum este înghesuită într-o sală de clasă, la Şcoala Girov. Asta în condiţiile în care avem o acută nevoie de spaţii de şcolarizare. Vom avea, tot la cămin, şi câteva birouri destinate serviciilor publice ale primăriei. Normal, ponderea o vor deţine activităţile culturale.

Rep.: Dacă veţi finaliza extinderea şi modernizarea vechiului cămin cultural, mai construiţi unul nou? Ştiu că aveţi un proiect depus pentru asta şi că este aprobată finanţarea.

V.O.: Dacă se va da aviz favorabil şi pentru construcţia noului cămin cultural, normal că îl vom face. Avem nevoie de un aşezământ cultural mai spaţios, comuna este foarte mare. Iar clădirii vechi, pe care o reabilităm acum, îi vom da altă destinaţie.

Rep.: Lucrările de la canalizarea din satul Girov stagnează de foarte multă vreme. Cine şi de ce le ţine în loc?

V.P.: Investiţia a început în anul 2008, acum lucrarea este realizată în procent de 85 la sută. Din motive numai de el ştiute, constructorul şi-a retras muncitorii şi utilajele. În condiţiile în care noi am plătit lucrările executate. De vreo lună şi jumătate a adus din nou utilajele la staţia de epurare, dar n-a venit nimeni să monteze ceva. Dacă vremea ar permite, în cel mult două luni, lucrările ar fi gata. Bani avem puşi la „puşculiţă”, special pentru finalizarea acestei investiţii.

Rep.: În materie de investiţii neterminate v-aţi plâns şi plângeţi în continuare pentru starea jalnică în care a ajuns Şcoala Girov…

V.O.: Situaţia este foarte jalnică! S-a umblat la acoperişul şcolii, iar la orice ploaie, la ori ninsoare, apa se infiltrează în pereţi şi deja a început să-i degradeze. Încă nu plouă în sălile de clasă! Exteriorul şcolii este afectat, nu şi interiorul. Deocamdată. Aici trebuia să se facă reabilitarea şi modernizarea clădirii, extinderea spaţiului de şcolarizare şi realizarea unei săli de sport. Lucrările trenează de ceva ani, pentru că nu au fost alocaţi banii necesari. Nu-i doar problema degradării clădirii. Necazul mare e că nu avem spaţii de şcolarizare suficiente, avem duse 3 clase la grădinţa nouă din Girov, lucru care nu-i permis. Bine cu nu s-a mai închis şcoala din satul Gura Văii.

Rep.: O investiţie pe care aţi reuşit s-o duceţi la bun sfârşit este cea de la construcţia noii grădiniţe. Acum folosită şi pe post de …şcoală.

V.O.: Am avut şi acolo ceva probleme cu grupul social şi cu fosa septică. Este al doilea an şcolar de când este dată în folosinţă noua grădiniţă. Din păcate, şi acum mai avem datorii la constructor, de vreo 3 miliarde lei vechi. Noroc de spaţiul de aici, altfel ar fi trebuit să se facă ore în trei schimburi la Şcoala Girov. Ne descurcăm foarte greu şi cu microbuzele şcolare, avem numai două, în loc de trei.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre starea drumurilor comunale, despre investiţiile nefinalizate şi din acest sector?

V.O.: Avem proiect depus la Ministerul Dezvoltării, a îndeplinit toate condiţiile şi punctajul de trecere, dar n-am primit finanţarea. La fel s-a  întâmplat şi cu proiectul privind alimentarea cu apă şi canalizare din satul Căciuleşti.

Rep.: Credeţi că anul viitor vor avea şanse de finanţare aceste două proiecte de reală uitilitate publică?

V.O.: De ce să nu fie? Ca primar, nu trebuie să conteze culoarea politică. Cei care vor ajunge în noul Parlament, în Guvern, au primit voturi şi de la oamenii din comuna Girov. Nu trebuie să fie cetăţenii pedepsiţi dacă primarul are altă culoare politică şi nu-i din acelaşi partid cu cei de la guvernare…

Rep.: De ce este atât de urgentă alimentarea cu apă din satul Căciuleşti?

V.O.: Problemele cele mai mari  sunt în satul Turtureşti. Aici este o reţea veche, făcută prin anul 1992.  Din cauza secetei sursele de apă s-au tot diminuat, unele au dispărut complet. Reţeaua de apă de la Turtureşti a fost făcută pe vremea când, acolo, erau doar vreo 90 de gospodării, acum sunt în jur de 300. Astfel de probleme avem şi în satul Căciuleşti.

Rep.: Vreo veste despre aducţiunea de gaz metan?

V.O.: Şi aceasta este o investiţie despre care s-a vorbit mult. Dar, din păcate, încă nu s-a făcut nimic. Se ajunsese la un moment în faza licitaţiei organizată de Ministerul Economiei şi Comerţului, care apoi s-a anulat. Am înţeles că, anul viitor, va fi organizată o altă licitaţie, din judeţul Neamţ vor fi prinse comunele Girov, Agapia şi Răuceşti. Iniţial, proiectul de la aducţiunea de gaz metan era întocmit pentru o reţea care cuprindea toate cele 9 sate componente ale comunei Girov. A trebuit să „ajustăm” un pic proiectul, în sensul că, în prima fază, nu vor mai fi prinse toate sate. În acestea se vor face ulterior extinderi la reţeaua de gaze naturale.

Rep.: Până acum am vorbit de soarta investiţiilor aflate în derulare. În stagnare mai exact. Ce proiecte aveţi în atenţie? Vă întreb pentru că sunteţi la începutul celui de al treilea mandat de primar, după unul de viceprimar.

V.O.: Am mai multe proiecte întocmite, unele „zac” de ani buni la ministerele unde au fost depuse. Lipsa banilor a fost cea care le-a ţinut şi le ţine în „suferinţă”. Urgente sunt proiectele privind asfaltarea drumurilor, alimentările cu apă şi canalizările. Vreau să finalizez investiţiile începute, să rezolv şi cu aceste proiecte. Ţin foarte mult la asta. Girovenii ştiu că sunt un om de cuvânt, ceea ce promit, chiar fac. Vreau să se ştie: acesta este ultimul meu mandat de primar, nu vor mai candida la următoarele alegeri.

Foto: Sorin PRUTEANU