Generalul Stan vrea şcoli de meseriaşi

strung

* Conducerea Inspectoratului Şcolar vrea să adune oamenii de afaceri pentru stabilirea „cererii”

Când avem probleme cu o conductă spartă, căutăm cu disperare un meseriaş. Ca să dai de un sudor ai de căutat jumătate de oraş, iar lista poate continua. Ucenicia s-a pierdut în timp, iar şcoala de astăzi nu reuşeşte să adune elevi ca să-i înveţe o meserie. Ministerul Educaţiei a stabilit ca tinerii care aleg să se specializeze în anumite meserii să primească burse de 200 de lei pe lună şi să aibă şansa să facă practică în unităţi de profil, cu perspective de angajare ulterioară încheierii celor doi ani de studii. De la zis până la făcut este, însă, cale lungă…

„De doi ani se încearcă implementarea şcolilor profesionale, dar trebuie să ne recunoaştem vina că nu am ştiut cum să conştientizăm opinia publică despre faptul că există această oportunitate pentru tinerii care nu doresc să urmeze studiile liceale finalizate prin bacalaureat”, a declarat inspectorul şcolar general Viorel Stan de la Inspectoratul Şcolar Neamţ. „Acum învâţământul este obligatoriu 10 clase, rescpectiv clasa a IX-a inclusiv, pentru că este luată în calcul şi clasa pregătitoare mutată în şcoli şi, iată, tinerii pot alege alternativa profesională. Pentru constituirea claselor trebuie avută în vedere cererea pe piaţa muncii, drept pentru care vom face, după 1 septembrie 2013, o acţiune de promovare, de care mă voi ocupa personal. Eu sunt convins că până acum s-a greşit în zona de marketing, dar fiind un teren deschis, ne vom implica mai mult”.

Generalul Stan intenţionează să înceapă o colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie, cu oamenii de afaceri pe care-i va informa despre oportunitatea de a avea ucenici plătiţi, practic, de stat (200 de lei pe lună bursă) şi vor putea apoi angaja tinerii formaţi într-o meserie chiar sub ochii lor.

Acei absolvenţi de clasa a IX-a, indiferent de unitatea de învăţământ, care consideră că nu pot asimila informaţiile în ritmul cerut, ar putea să se transfere la clasele profesionale în loc să abandoneze şcoala. Astfel, tinerii au ocazia să se specializeze în diverse meserii şi vor primi burse de 200 de lei pe lună. După o prima parte de teorie, elevii vor face sute de ore de practică la companii. Învăţământul profesional se întinde pe durata a doi ani de zile.

 

G. NICORESCU