Gata cu bâlciul!

BALCI2013 026

După zece zile de distracţie s-a „tras cortina” şi peste Bâlciul de acest an din Roman. Vremea a ţinut atât cu negustorii, cât şi cu romaşcanii dornici de a retrăi distracţiile copilăriei. De la an la an se poate constata câte o mică schimbare la faţă a modului de organizare, iar cea mai importantă şi benefică pentru o societate civilizată o reprezintă respectarea şi în acest an a numărului de decibeli „eliberaţi” în eter. Spre deosebire de anii în urmă, când „activitatea” bâlcenilor se auzea la kilometri distanţă. Trăgând linie la final de petrecere se poate constata că, puse cap la cap, lucrurile par a fi profitabile, speranţă pentru continuarea tradiţiei celor peste 160 de ani de iarmaroc la Roman. Comercianţii se plâng an de an că le scad vânzările, dar cu o plăcere diabolică se „jertfesc” în continuare participând la bâlci. Anul acesta numărul vizitatorilor atât la tarabe, cât şi în parcul de distracţii a fost mare, aglomeraţia zilnică de după ora 18 fiind o dovadă vie a faptului că romaşcanii nu au pierdut ocazia de a trece cel puţin o dată în această perioadă prin bâlci. Mulţi doar au admirat produsele expuse, alţii au respectat o cutumă a iarmarocului şi nu au ratat să servească un mic şi o bere la una din multele terase deschise în zonă, iar cei mici au fost atraşi irezistibil de parcul de distracţii spre bucuria proprietarilor de tiribombe şi spre „tristeţea” portofelelor părinţilor.

 

Chiar dacă numărul oamenilor legii a fost destul de mare, afluxul de vizitatori a creat mici blocaje în trafic. Pentru că foarte mulţi vizitatori sosiţi cu autoturismele la bâlci au dorit să-şi protejeze picioarele gingaşe la mers şi au venit cât mai aproape de intrarea în zona parcului de distracţii s-au creat blocaje şi pe strada Viitorului, stradă paralelă cu strada tradiţională a bâlciului. Vineri seara, din cauza unor şoferi ce şi-au parcat autoturismele aiurea au fost blocate maşinile de la salubritate ce îşi făceau treaba în zonă. A fost nevoie de intervenţia celor de la poliţia locală pentru decongestionarea traficului, iar pentru evitarea repetării acestor incidente poliţiştii au patrulat mai des prin zona respectivă. În ultimele două zile circulaţia a fost restricţionată atât pe strada Bogdan Dragoş, din dreptul şcolii Celibidache până la Abator, cât şi pe strada Viitorului.

 

* Comercianţi mulţi, coşuri de gunoi puţine

 

Prezenţa vânzătorilor de gogoşi, vată de zahăr, porumb fiert şi sucuri nu a fost compensată de prezenţa coşurilor de gunoi, fapt ce pentru unii cetăţenii a fost deranjant deoarece erau nevoiţi să „plimbe” gunoiul rezultat în urma consumării respectivelor produse destul de mult până să poată „scăpa” în mod civilizat de el. Pentru cei mai mulţi dintre cei prezenţi în aglomeraţia iarmarocului aruncatul resturilor pe jos fără nicio jenă făcea parte din ADN-ul lor. Numai după ultima noapte de distracţie s-au adunat „munţi” de gunoaie pe care cei de la salubritate îi încărcau în maşinile de gunoi, dis de dimineaţă astfel încât la ora 9 întreaga zonă era curăţată.

 

* Vuvuzelele anunţau retragerea cocalarilor spre case

 

Romaşcanii ce domiciliază în zona Abator, foarte aproape de locul de desfăşurare a bâlciului, nu au mai fost afectaţi ca în ceilalţi ani de zgomot, aglomeraţie dar, noapte de noapte au ştiut cam câţi indivizi şi-au achiziţionat din târg vuvuzele pe care le foloseau extaziaţi mai ales după miezul nopţii ca un semnal de retragere. Nici în acest an nu au lipsit urletele cocalarilor mari iubitori de bâlci care, suferind pesemne de surzenie, îşi povesteau mai ales după miezul nopţii cu glas tare şi zgomotos fericirea ce i-a cuprins în jurul câtorva sticle de bături alcoolice. Cocalarii de la volan nu puteau traversa zona fără să nu audă puternic din boxele autoturismelor manelele „educative” despre viaţă, bani, dragoste şi nelipsiţii lor duşmani. A fost o lume pestriţă la bâlci, şi pentru fiecare a avut un farmec aparte. Dacă vremurile paupere pe care le trecem cu toţii şi-au pus amprenta asupra volumului mic de cumpărături, totuşi fiecare vizitator a avut alocat un mic buget în funcţie de necesităţi şi a achiziţionat de la jucării pentru cei mici, până la haine de blană pentru domnii şi doamnele cochete. Succes la vânzări au avut şi cei care au scos pe tarabe ceaune şi tigăi de tuci, în condiţiile în care nu au beneficiat de vreo reclamă agresivă pe vreun post tv ca alte tigăi minune.

 

Autorităţile locale vor folosi veniturile obţinute din organizarea bâlciului pentru amenajarea parcării etajate de la Piaţa Mare, iar după numărul comercianţilor prezenţi şi mulţimea vizitatorilor se pare că vor fi suficienţi bani pentru ca în cel mai scurt timp Romanul să se poată lăuda şi cu această parcare imperios necesară.

 

Bâlcenii şi-au făcut bagajele şi au redat circulaţiei normale strada Renaşterii, iar în dimineaţa zilei de miercuri, foarte devreme, începuse forfota lucrărilor de demontare a parcului de distracţii. Lumea a plecat spre târgurile similare de la Galaţi şi de la Negreşti, judeţul Vaslui.

Dan VASILIU