Gâlceava pe păşunile din Borca a ajuns la DNA

borca 007

* După controale de la APIA, Poliţie şi ITRSV, concesionarul contestat al izlazurilor a „picat” în picioare

* Unul dintre „inamicii” săi a făcut plângere la DNA, iar un al doilea se pregăteşte

* Reclamaţii susţin că banii de pe subvenţii se duc pe jeepuri şi plimbări în străinătate

Dealurile din Borca tind să devină un fel de loc de „pelerinaj” pentru instituţiile de control şi de anchetă, sesizate în mod repetat, în ultima vreme. După controale de la APIA şi ITRSV Suceava şi o anchetă a IPJ Neamţ, finalizată cu un NUP confirmat de Parchetul Bicaz, Dumitru Rotariu a făcut plângere la DNA Bacău. Şi exemplul său va fi urmat, se pare, şi de alţi săteni din Borca, nemulţumiţi că mare parte din păşunile comunei sunt administrate de Petrică Tănasă „care şi-a luat jeep din banii de la APIA şi se duce la schi în Austria”.

 

* „Pe izlazuri s-au găsit 100 de cioate; lemnul l-au vândut ei”

Scandalul a debutat în februarie 2011, când s-a organizat licitaţie la Primăria Borca pentru concesionarea izlazurilor. Şi s-a deschis cutia Pandorei, pentru că miza erau banii de la APIA, cam 450 de euro de hectar. Bătălia s-a încins de când s-a aflat despre licitaţie. Dumitru Rotariu şi Gheorghe Pîcu au stabilit să înfiinţeze Asociaţia Crescătorilor de Animale Smiz şi să liciteze pentru păşunile din Mădei. Planurile le-au fost încurcate de Judecătoria Bicaz, care a respins cererea de înscriere în registrul de asociaţii. Cum rata licitaţia, Dumitru Rotariu a convenit cu Petrică Tănasă – care reprezenta Asociaţia Crescătorilor de Taurine Valea Borcutului – să liciteze el izlazurile din Mădei şi apoi să-i transfere drepturile de concesiune.

„Am plătit taxa de participare, am chitanţă de 32 de milioane cu care pot dovedi, şi am rămas păgubaş şi de bani, şi de izlaz”, ne-a spus Dumitru Rotariu. „De doi ani merg cu animalele în Suceava, iar Tănasă asta – mare crescător în viaţă, nu are nici măcar mâţă acasă. Dar după ce s-a văzut el stăpân peste izlazuri, a făcut ce-a vrut. Iar din banii pe care trebuia să-i folosească pentru întreţinerea păşunilor şi pentru stâni, şi-a luat jeep şi plimbă prin Austria. Pe izlazuri s-au găsit 100 de cioate, nimeni nu ştie ce s-a făcut cu lemnul, ei l-au vândut. Am făcut sesizare la APIA, au venit nişte domni până la baza muntelui, nici n-au urcat să controleze nimic, au plecat şi au spus că e în regulă. La Poliţie, la fel a venit un comisar şef, a audiat un singur om şi a rezolvat cazul”.

 

* Nu există pagube, nu există înşelăciune

Plângerea penală depusă împotriva lui Petrică Tănasă a fost soluţionată de comisarul şef Lucian Andronic, din al cărui referat spicuim: „Conform plângerii penale, suportarea taxei de participare la licitaţie, a garanţiei de participare şi a impozitului pe terenul concesionat s-a făcut de către membrii asociaţi din Asociaţia Crescătorilor de Animale Smiz. Se propune ca mijloc de probă chitanţa în sumă de 3229 lei în care Pîcu Gheorghe (preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Animale Smiz, la data respectivă încă neînfiinţată) figurează ca plătitor. De asemenea se susţine că Pîcu Gheorghe s-ar fi ocupat personal de întocmirea întregii documentaţii necesare participării la licitaţie, inclusiv de înscrierea cetăţenilor, care figurau iniţial ca membri în Asociaţia Crescătorilor de Animale Smiz, pe lista Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Valea Borcutului. (…) În urma efectuării cercetărilor au rezultat următoarele: În conformitate cu înscrisurile înregistrate la Primăria comunei Borca, se constată că la 15.04.2011, comisia de evaluare a ofertelor pentru concesionarea unei suprafeţe totale de 1611,96 ha, împărţită în 28 loturi aparţinând domeniului public al comunei Borca, a analizat documentele depuse pentru participarea la licitaţie fiind admişi 11 ofertanţi printre care se regăseşte Asociaţia Crescătorilor de taurine Valea Borcutului. (…) Pîcu Gheorghe, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Animale Smiz, declară că susţine plângerea penală în legătură cu infracţiunea de înşelăciune, considerând că Tănasă Petrică  i-a indus în eroare, nerespectându-şi cuvântul dat privind dreptul de concesionare a păşunilor, însă consideră că nu s-a cauzat nici un prejudiciu”.

Poliţistul a audiat mai multe persoane în dosar – cel puţin aşa rezultă din referat- şi a conchis că dacă nu există prejudiciu, nu există nici infracţiune.

 

* „Primăria nu poate verifica cum sunt cheltuiţi banii de la APIA”

Ovidiu Niţă, primarul de Borca, spune că şi-ar dori să mai aibă măcar 2,3 oameni ca Petrică Tănasă în comună şi cât mai puţini ca Dumitru Rotariu, care este „cam dificil”: „Eu ştiu că problema păşunilor e cam delicată, dar primăria nu poate verifica cum sunt cheltuiţi banii de la APIA. Oamenii care au animalele la Petrică sunt mulţumiţi. A întreţinut păşunile, a făcut stâni cu nişte condiţii de nu am eu la şcoli aşa ceva, iar atât timp cât lucrările se fac, nu pot să fie eu împotrivă, să fac rău comunei. Da, s-au găsit cioate, dar e vorba despre cioate de arbuşti, mici în diametru, între 6 şi 20 cm, păşunile împădurite au alt regim decât cel silvic, lemnul a fost găsit acolo, că nici n-ai cum să-l cari din vârful muntelui”.

La rândul său Petrică Tănasă recunoaşte că nu şi-a respectat cuvântul dat, pentru că nu se mai putea: „Eu am încheiat contract cu primăria şi cu APIA pentru 10 ani. Nu se mai poate, legal, schimba nimic în contracte, altfel pierdem toţi. Nu am cum să înlocuiesc asociaţia mea, cu asociaţia lui. El asta vrea şi nu se opreşte aici, aşa că mă aştept şi la alte reclamaţii, şi la alte controale. Banii de la licitaţie i-am dat înapoi, nu l-am înşelat cu nimic. Că mi-am luat jeep, nu e treaba nimănui, l-am luat pe numele asociaţiei să pot ajunge la stâni. Iar dacă plec în Austria sau în altă parte, iarăşi e doar treaba mea. Am şi eu dreptul după atâta muncă”.

 

* „Să vina DNA să vadă unde sunt banii de pe 62 ha”

Alexandru Vladimir, un alt crescător din animale din Sabasa, are şi el intenţia de a face plângere la DNA, semn că apele nu se vor limpezi curând: „Eu vreau să ştiu unde sunt banii de pe 62 de hectare, timp de doi ani de zile. Că au făcut doar un grajd şi au spus că 300 de milioane a fost numai manopera. Lucrează numai ei între ei, cu uncheşi, cu femei, cu minori, actele nu le vede nimeni, ei ştiu ce fac. Eu atâta vreau: să vina DNA să facă anchetă!”.

Cristina MIRCEA