GAL „Nicolae Roznoveanul”: Bani europeni sunt, proiectele să vină!

cornelia stangu

Acum, se poate face rost de bani europeni numai prin intermediul Grupurilor de Acţiune Locală. GAL, cum şi se zice pe scurt. De la anul, când se va da drumul celui de-al doilea val de finanţări europene, tot GAL-urile rămân de bază. E drept, proiectele sunt de valori mai mici. Mai mici, dar nu chiar de neglijat!  200.000 euro, cât e valoare maximă a unui proiect, nu-s chiar de ici, de  colo. Mai ales pentru primăriile rurale, cu bugete mici! În Neamţ avem 5 GAL-uri şi toate au început să se „mişte”. Adică să primească proiectele aducătoare de bani europeni.

Care este situaţia la GAL „Nicolae Roznoveanu” aflăm de la managerul Cornelia Sângu. Pentru sprijinirea fermelor de semisubzistenţă s-au primit 4 proiecte, care sunt în faza evaluărilor, în funcţie de care se va decide dacă vor intra ori nu la finanţare. Grosul banilor abia de acum începe să vină! Până pe data de 19 august se vor primi proiecte care vizează mai multe măsuri deschise la finanţare. Unele destinate doar primăriilor, altele acelor întreprinzători din spaţiul rural doritori de a deschide ori de a dezvolta o afacere. Este vorba de renovarea şi dezvoltarea satelor, banii europeni fiind alocaţi primăriilor interesate de asfaltarea drumurilor, de modernizarea şi reabilitarea căminelor culturale.  „Avem semnale din teren că sunt în lucru multe proiecte care vor fi depuse pe această măsură aflată acum la finanţare”, ne asigură Cornelia Stângu, manager GAL „Nicolae Roznoveanu”.

Tot acum se primesc proiectele ce vizează banii europeni alocaţi pentru crearea şi dezvoltarea microîntreprinderilor rurale, profilate pe producţie ori prestări de servicii non agricole. Valoarea proiectelor este cuprinsă între 5.000 şi 200.000 euro. Proiecte se primesc şi pentru accesarea fondurilor europene destinate activităţilor turistice din mediul rural, dar, deocamdată, nu prea sunt muşterii. „Zona noastră nu este una turistică, prin excelenţă. Nu cred că vor veni cu proiecte pe acest segment de activitate, dar nu se ştie ce se va întâmpla până pe 19 august. Dacă nu vor fi proiecte  vom realoca banii europeni spre sectoare de activitate care sunt mai atractive”, ne-a spus Cornelia Stângu. După care a completat: „Am lansat acum sesiunea de primire a proiectelor pentru instalarea tinerilor fermieri, care vor prelua conducerea şi admnistrarea unei exploataţii agricole. Aici avem semnale din teritoriu că vor fi mai multe depuneri de proiecte. Şi în cazul acestei finanţări, termenul limită de depunere expiră tot în data de 19 august.”

Din componenţa GAL „Nicolae Roznoveanu” fac parte localităţile : Roznov, Dochia, Borleşti, Mărgineni, Piatra Şoimului, Tazlău, Zăneşti şi Balcani, din judeţul Bacău.

Nu este obligatorie respectarea graniţelor unui judeţ, GAL-ul putând trece şi dincolo de hotar. Dovadă că, în componenţa a 3 GAL-uri nemţene intră şi comune din judeţele Iaşi şi Suceava. După cum sunt şi comune din Neamţ care  cuprinse în GAL-uri din judeţele Iaşi şi Bacău.

Grupul de Acţiune Locală reprezintă asociere între mai multe localităţi, firme şi persoane fizice, grupate geografic, cu un scop comun: dezvoltarea economico-socială a acelei zone.

 

Tina CONDREA