El trebuie să efectueze muncă în folosul comunității, chiar în Primărie
Constantin Foltea, fost primar de Dulceşti, a fost judecat ieri de Curtea de Apel Bacău. Instanţa a admis apelul primarului, dar numai în ce priveşte latura civilă şi a dispus înlăturarea măsurii confiscării de la Foltea a sumei de aproape 12.500 lei, daune morale pe care acesta trebuie să le achite celor două părţi civile din dosar. În rest, curtea a menţinut sentinţa Judecătoriei Roman. Astfel, primarul Foltea, care a fost ales de două ori în fruntea comunei Dulceşti, a rămas cu pedeapsa de doi ani şi opt luni, cu suspendare, pentru abuz în serviciu şi are de efectuat muncă în folosul comunităţii timp de 100 de zile, în cadrul Primăriei Dulceşti, conform protocolului încheiat cu Serviciul de Probaţiune Neamţ. Potrivit procurorilor, primarul Foltea a încălcat legislaţia pentru a permite soţiei lui şi firmei acesteia să intre în posesia unui teren de 708 mp, în valoare de 12.500 mp. Terenul a fost achiziţionat în 2007 prin contract de vânzare-cumpărare în dauna părţilor vătămate Vasile Sârbu şi Elena Teslaru.
Instanţa a admis probele acuzării, potrivit cărora în perioada august 2006 – noiembrie 2007, primarul de Dulceşti a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte prin care a cauzat vătămări ale intereselor părţilor vătămate, obţinând un avantaj patrimonial pentru soţia sa, Valentina Foltea. Conform anchetatorilor, este vorba despre o moştenire format din două suprafeţe de teren, una de 600 mp şi cealaltă de 1.200 mp, amplasate în două zone diferite. Terenurile au fost revendicate de trei moştenitori, dintre care unul a solicitat Primăriei Dulceşti titlu de proprietate pe cei 600 mp şi un alt amplasament. Edilul, care era şi şeful comisiei locale de fond funciar, a acceptat şi în urma schimbului, comuna a devenit proprietarul unei parcele de 600 mp din terenul fostului CAP. Ulterior, Consiliul Local Dulceşti a aprobat vânzarea celor 600 mp din fostul CAP către SC Foltea SRL, societate ce era administrată de soţia primarului. Ulterior, ceilalţi doi moştenitori au aflat de la primărie că o parte din moştenire a dispărut şi au sesizat organele de urmărire penală.
Fostul primar de Dulceşti a mai fost condamnat în februarie 2014 la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune, dar dosarul a fost întors spre rejudecare de către Curtea de Apel Bacău.
Cristina IORDACHE