Fonduri europene pe calea satelor

Tina-Activități neagricole*Acestea se dau nu în agricultură, ci pentru prestări servicii rurale *În Neamț s-au depus deja 11 proiecte

În noua alocare financiară, multe fonduri europene au luat drumul satelor. Nu pentru agricultură ori infrastructură rurală, ci pentru înființarea și dezvoltarea de activități neagricole, în domeniul producției ori prestărilor de servicii. La fel de importante și necesare ca și dezvoltarea agriculturii în sine.

La nivel național s-au depus 998 cereri de finanțare, iar din Neamț au fost 11 proiecte pentru accesarea fondurilor europene destinate activităților de producție și al prestărilor de servicii în mediul rural.

Înainte de a întocmi proiectul aducător de bani europeni, fiecare întreprinzător și calculează șansele de reușită. De aceea este foarte important ca el cunoască să modul în care stabilește punctajul proiectului respectiv.

*Punctaje maxime pentru proiecte

Prezentăm principalele criterii de selecție a proiectelor implementate cu fonduri europene pentru activități neagricole, precum și punctajul maxim aferent fiecărui criteriu de selecție.

– 40 puncte se acordă proiectului care vizează activității de producție textile și pielărie, industrii creative și culturale, inclusiv meșteșuguri.

– 35 puncte se dau pentru proiectul care include servicii în tehnologia informației, agroturism, servicii pentru populația din spațiul rural.

– 25 puncte primesc proiectele care prevăd în planul de afaceri producție comercializată sau activități prestate într-un procent de peste 30% din valoarea primei tranșe de plată.

– 15 puncte vizează proiecte care sunt inițiate de o întreprindere existentă, care a desfășurat în principal activitate în domeniul agricol și intenționează să-o diversifice în sectorul non-agricol. Activitatea agricolă trebuia realizată cu cel puțin 12 luni înainte de data depunerii Cererii de finanțare.

– 10 puncte pentru proiectele care sunt inițiate de un fermier sau care a activat în agricultură 12 luni până la data depunerii Cererii de finanțare.

– 10 puncte se acordă proiectelor din agroturism, prin realizarea de pensiuni agroturistice sau servicii de agrement în zonele cu potențial turistic ridicat.

– 5 puncte pentru proiecte turistice de agrement din zonele cu destinații ecoturistice sau cu arii naturale protejate.

*Valoarea proiectelor: între 50.000 și 70.000 euro

Sprijinul financiar european nerambursabil pentru activitățile neagricole în zone rurale se acordă sub forma de primă plătită în doua etape. Prima tranșă este în procent de 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare, iar a doua tranșă de 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de afaceri, fără a depăși 5 ani de la semnarea Deciziei de finanțare.

Sprijinul nerambursabil va fi in valoare de 70.000 Euro de proiect în cazul activităților de producție, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism. În cazul celorlalte activități, sprijinul nerambursabil este de 50.000 euro pentru un proiect.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU