Final de seceriş: producţii bune de grâu

Traian Vararu, director Directia agricola1

* Convorbire cu Traian Vararu, şef Serviciu la Direcţia pentru Agricultură Neamţ

Rep.: Grâul a fost adunat din toate lanurile? A ajuns acolo unde îi este locul? În spaţiile de depozitare ori în podul ţăranului. Cum a decurs întreaga acţiune? Traian Vararu: Din punct de vedere organizatoric, campania de seceriş a decurs bine. S-a terminat recoltatul la grâu, orz, secară şi triticale, dar şi la rapiţă. Producţiile medii obţinute sunt la nivelul celor de anul trecut. Cu creşteri semnificative în unele zone ale judeţului. Grâul a rămas în cultură pe o suprafaţă de aproape 24.000 ha. Producţia medie realizată la nivelul judeţului s-a ridicat la 3320  kg/ha, faţă de numai 3000 cât se estimase.

Rep.: Calitatea grâului? Cât de mult a fost afectată de mălura care a dat iama în unele lanuri?

T.V.: Calitatea grâului este destul de bună. Mălura s-a manifestat pe zone restrânse, atacul este nesemnificativ. În general, fermierii au retras de la consum grâul infestat cu mălură.

Rep.: Au început pregătirile pentru viitoarea producţie de cereale păioase? Însămânţările de toamnă sunt foarte aproape, bat la uşă…

T.V.: Se lucrează la eliberarea terenurilor de resturi vegetale de pe aproape 43.000 ha, acţiunea este spre finalizare. Au început şi arăturile de vară. Sunt  pregătite suprafeţele pe care se va semăna la toamnă. Până în acest moment, arăturile sunt executate pe vreo 5575 hectare. A început şi semănatul la rapiţă. Ploile de acum sunt ca o mană cerească, atât pentru culturile aflate în ogor, dar şi pentru însămânţările care vor urma. S-au asigurat condiţiile optime pentru punerea grâului sub brazdă. Dar şi pentru celelalte culturi ce vor fi înfiinţare în această toamnă.

Rep.: Credeţi că, şi în această toamnă, cerealele păioase vor ocupa aceleaşi suprafeţe? La grâu, bunăoară, suprafaţa se menţine aproape constantă de câţiva ani, oscilând în jurul a 24.000 hectare.

T.V.: Săptămâna viitoare vom avea mai multe date în acest sens. Acum nu ne putem pronunţa.

Tina CONDREA