Fermele familiale, un nou termen

Viorel  Ilisei dir OJPDRP
*Proiectele se primesc până pe 14 august

Ieri a fost ultima zi de depunere a proiectelor privind accesarea fondurilor europene alocate fermelor familiale. O primă concluzie: a fost cea mai ”saracă” sesiune de până acum, din 2007 de cînd s-a dat ”undă verde” fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală.
Dacă în alte dăți, în ultima zi de proiecte, era mare vânzoleală în zonă, cozi pe holurile OJDPRP Neamț, mașinile nu mai încăpeau în parcarea ah-hoc din fața instituției, ieri era o liniște aproape totală. Cum de altfel a fost din 25 iunie, de când s-a dat liber primirii proiectelor pentru banii europeni alocați fermelor familiale.
Până ieri, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ, s-au primit doar 4 proiecte, din care unul a picat “la prima vedere”, fiind declarat neconform cu normele europene de finanțare. În cursă au rămas doar 3 proiecte mari și late. Dar cu șanse de ”înmulțire”. Cum? Ne spune Viorel Ilisei, directorul OJPDRP Neamț: ”S-a dat un nou termen pentru depunera proiectelor privind accesarea fondurilor europene alocate fermelor familiale. Așa că proiecte se vor mai primi până în data de 14 augusta, ora 12. Noi îi așteptăm zilnic, le oferim toate informațiile necesare. Este o șansă de finanțare pe care fermierii nu trebuie s-o piardă. Mai ales că, în acest an, este singura măsură pentru care se alocă fonduri europene. Pentru prima dată, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a pus la dispoziția fermierilor, în mod gratuit, 6 proiecte tip, din care trei pentru sectorul vegetal şi alte 3 pentru cel zootehnic. Este vorba de modele de proiect pentru legumele din cultura de cîmp, care nu trebuie să depăşească 2 ha, pentru legume cultivate în spaţii protejate, adică sere, cu suprafaţa maximă de 1000m.p. şi proiectele-tip pentru livezi de promi şi arbuşti fructiferi de maximum 5 ha. În zootehnie, proiectele-tip vizează fermele de vaci de 20 capete, ferme de păsări cu 4000 capete şi ferme de îngrăşare a porcilor cu o capacitate de 100 capete. Ele vin efectiv în sprijinul celor interesaţi de fondurile care se alocă fermelor familiale.”
Fondurile disponibile la nivel naţional însumează 50.000.000 euro, cu următoarea destinaţie: 16.000.000 pentru sectorul vegetal, 24.000.000 euro în sectorul zootehnic, iar 10.000.000 euro vor fi dirijaţi spre sprijinirea fermelelor agricole de semisubzistenţă. E clar, foarte avantajate vor fi fermele familiale cu profil zootehnic. Fapt de care ar trebui să ţină cont şi fermieri nemţeni, spre creşterea animalelor ar trebui să se orienteze, proiectele fiind, aici, cu mai mari şanse de finanţare.
Fondurile alocate oferă micilor intreprinzatori din agricultură şi faciltăţi în achiziţia de utilaje, extinderea şi modernizarea fermelor. În plus, li se înlesneşte şi accesul la credite avantajoase, pot să urmeze programe de formare profesională de scurtă durată.
Fermierul are acces la o sumă maximă de 125.000 de euro, dar va trebuui să vină şi cu partea sa de cofinanţare de 40- 60 la sută. Cei mai vantajați sunt ferimerii din zonele defavorizate și care au vârsta sub 40 de ani. În cazul lor, partea de cofonanîare, adică banii pe care trebuie să-I scoată din buzunar, reprezintă 40 la sută din valoarea totală a proiectului.
Ferma familială nu va avea mai mult de 40 de UDE, iar producția nu va depăși 48.000 de euro. Pentru a ajunge la dimenisiunea maximă de 40 UDE, un fermier din sectorul vegetal trebuie să lucreze cel puţin 230 ha, iar cel din zootehnie să deţină cel puţin 45 vaci cu lapte. Sunt doar două exemple, pentru culturile agricole şi speciile de animale este dat un coeficient în funcţie de care se stabileşte nivelul UDE.
Tina CONDREA