Fermele familiale, la a treia strigare!

Ferme familiale, Coada la proiecte europene
*30 august, ultima zi de depunere a proiectelor

Cu toată disponibilitatea și ofertele Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, fermierii nu s-au înghesuit cu proiectele destinate fermelor familiale, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor măsuri aflate la finanțare.
Un prim termen limită de depunere a documentațiilor a expirat pe data de 31 iulie. Atunci, pe ultima sută de metri, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ, au fost depuse doar 4 proiecte pentru accesarea fondurilor europene destinate fermelor familiale. Din care unul a picat la prima verificare, celelalte 3 rămânând în cursa pentru obținerea finanțării. Fermierilor li s-a mai dat atunci o șansă, prelungindu-se termenul de depunere a proiectelor până pe data de 14 august. Nici o mișcare, nici la cea de a doua strigare. Dovadă că, până atunci, nu fusese depus absolut nici un proiect! În afara celor 3 rămase în cursă, depuse la expirarea primului termen. Acum a venit şi a treia strigare… Adică o nouă prelungire a termenului de depunere a proiectelor, până în data de 30 august. Adică până vineri până ls ors 12 fix! E momentul în care se închide aplicaţia, selectarea proiectelor făcându-se pe sistem electronic.

*Proiectele-tip n-au căutare!

Adev[rul e că, în tot acest timp, fermierii au venit şi vin în continuare la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Neamţ, dar numai aşa ca să „testeze piaţa”. Cer tot felul de informaţii referitoare la condiţiile de finanţare, după care repejor au și facut cale întoarsă. Asta chiar şi în condiţiile în care fermierilor le-au fost oferite 6 proiecte tip: trei pentru sectorul vegetal şi alte 3 pentru cel zootehnic. Este vorba de modele de proiect pentru legumele din cultura de cîmp, care nu trebuie să depăşească 2 ha, pentru legume cultivate în spaţii protejate, adică sere, cu suprafaţa maximă de 1000 m.p. şi proiectele-tip pentru livezi de pomi şi arbuşti fructiferi de maximum 5 ha. În zootehnie, proiectele-tip vizează fermele de vaci de 20 capete, ferme de păsări cu 4000 capete şi ferme de îngrăşare a porcilor cu o capacitate de 100 capete.

*Cofinanţarea „alungă” fermierii de la banii eurpeni

Viorel Ilisei, directorul OJPDRP Neamţ, ne-a dat de înţeles că banii sunt cei care îi ţin în loc pe fermieri. Banii necesari pentru plata părţii de contribuţie. Este vorba de peste 60.000 euro. Bani mulţi la cât se câştigă în agricultură. Vorbim de micii fermieri, cei cu afaceri agricole de familie. Acum nici marii fermieri n-o duc prea bine… Din discuţia cu unii fermieri am mai dedus un motiv pentru care nu se înghesuie acum să ia banii europeni. Se pare că la punctaj mai avantajate sunt fermele zootehnice. Din anul 2010, preţul la cerele a fost foarte bun, nu se mai încurcau agricultorii şi cu creşterea animalelor, se mulţumeau doar cu culturile vegetale. Anul acesta s-a „schimbat”! Preţurile cerealor a scăzut drastic! Aproape că s-au înjumătăţit, comparativ cu cele de anul trecut.

* 125.000 euro, valoarea maximă a unui proiect

Cu proiectele de acum, fermierul are acces la o sumă maximă de 125.000 de euro, dar va trebui să vină şi cu partea sa de cofinanţare de 40- 60 la sută. Dacă beneficiarul e în vîrsta de până la 40 de ani şi are ferma în zona defavorizată, partea sa de contribuţie este de 40 la sută din valoarea totală a proiectului. Pentru fermierii de peste 40 de ani din zona defavorizată, partea de contribuţie este de 50 la sută dacă sunt în zona defavorizată şi de 60 la sută în celelalte zone.
Fondurile alocate oferă micilor întreprinzatori din agricultură şi faciltăţi în achiziţia de utilaje, extinderea şi modernizarea fermelor. În plus, li se înlesneşte şi accesul la credite avantajoase, pot să urmeze programe de formare profesională de scurtă durată. Dar, se vede treaba, nu-i tentează facilităţile, atâta vreme cât fermierul nu are bani ca să plătească partea sa de contribuţie.
Tina CONDREA