Farmacia din stup: fagurele

Cel mai pur produs apicol, fiind un amestec de miere, polen, propolis, laptisor de matca și ceara!

Fagurele fromat din celeule hexagonale este construit din ceară de către albine, care îl umplu apoi cu miere. Când mierea este în starea perfectă ca gust, culoare, umiditate, adică are toate caracteristici doar de ele știute, albinele îl acopera și închid ermetic celulele cu ceară.  În plus, înainte de a sigila celulele,albinele mai introduc  niste enzime ca s-o conserve mierea și să se păstreze perfect. Practic, fagurele cu miere este cel mai pur produs apicol, unul complex, fiind de fapt un amestec de miere, polen, propolis, lăptișor de matcă și ceară!

Un fagure de miere natural poate fi consumat crud cu totul, chiar dacă celulele hexagonale sunt ceva mai dure. De altfel, ceara de fagure de miere este foarte hrănitoare si celulele ceroase pot fi întrebuințate pe post de gumă naturală dacă preferi guma de mestecat. Fagurele de miere poate fi mâncat în asociere cu brioșe, clătite, vafe, fulgi de ovaz, salate, brânzeturi diverse sau cu fructe. 

*Fagure, bun de leac un pentru dinți, imunitate, răceli, alergii, ficat

Fagurele de miere este un produs natural, plin de vitamine, cu numeroase beneficii pentru sănătate, un remediu naturis, folosit din cele mai vechi timpuri. Mestecarea unui fagure de miere este de fapt o metodă eficientă în curățarea dinților și gingiilor, îndepărtarea plăcilor și dezinfectarea cavității bucale. Mestecarea fagurelui de miere va întări imunitatea care durează cel puțin patru ani.

Consumul regulat al mierii neprelucrate cu fagure de miere are un efect semnificativ în corpul uman datorită proprietăților sale antibiotice. De fapt, ajută la curățarea vaselor de sânge, astfel încât să ajute la menținerea digestiei adecvate. Ca rezultat, mierea oferă consumatorului un impuls de energie.

Mestecarea fagurelui în mod regulat poate ajuta la atenuarea strănutului, a ochilor apoși și a nasului înfundat, în special în timpul sezoanelor de alergii. Procedura este de a mesteca fagurele pentru o perioadă prelungită de timp. Unele persoane susțin că simptomele alergiei dispar adesea după 30 de minute de mestecat continuu. Pentru prevenire, un fagure de miere trebuie mestecat cu cel puțin o săptămână sau două înainte de momentul sezonului de alergii.

Spre deosebire de orice altă formă comercială de alcool, tipul de alcool găsit într-un fagure de miere constă din antioxidanți puternici care ajută la protejarea ficatului de orice daune. Pentru a dovedi această afirmație, un grup de cercetători interesați a efectuat un studiu experimental participanților dispuși care au avut probleme cu ficatul gras. Subiecții au luat alcool în ceară de albine pentru o perioadă de 24 de săptămâni. Ca urmare, funcția lor hepatică a fost normalizată și au existat unele îmbunătățiri ale simptomelor ficatului lor gras.

Fagurele de miere poate fi un instrument destul de eficient în tratarea răcelilor. Procesul este simplu. Trebuie doar să mesteci un fagure de miere timp de aproximativ 4 până la 6 ore. Acest lucru ar trebui să dureze doar o zi. Această formă tradițională de tratament nu provoacă efecte adverse sau daune. Dacă frigul persistă, atunci procedura trebuie repetată chiar a doua zi. Pentru persoanele care suferă de problema sinusurilor, această metodă este eficientă pentru ei, în special în timpul primăverii și toamnei.

Mierea din fagure este perfectă și pentru îngrijirii pielii, fiind folosită în tratarea cicatricilor, un hidratant ideal pentru față, mască și exfoliant pentru corp.

Tina CONDREA