O expoziţie de excepţie s-a deschis, joi, la Muzeul de istorie Piatra Neamţ “Regina Maria, Regina tuturor românilor”, manifestare organizată de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ în colaborare cu Muzeul Naţional Bran, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Direcţia Judeţeană Neamţ a Arhivelor Naţionale, cu prilejul comemorării a 75 de ani de la moartea Suveranei României Mari. De altfel, anul 2013 este unul în care aniversăm 170 de ani de la naşterea Reginei Elisabeta şi 120 de ani de la naşterea regelui Carol II-lea.
Expoziţia reuneşte peste 140 de obiecte din colecţiile Muzeului Naţional Bran şi Muzeului Naţional de Istorie a României: obiecte de artă, piese de mobilier, o impresionantă colecţie de cărţi poştale şi fotografii. Este pentru prima dată când un patrimoniu atât de valoros atribuit reginei Maria poposeşte la Piatra-Neamţ. Pentru a-i cunoaşte personalitatea, organizatorii au recurs la câteva segmente tematice: portul popular românesc (una din pasiunile Reginei care, se ştie, provenea din cu totul altă lume – născută în comitatul Kent, Anglia, copilărind în Malta), participarea Sa activă la primul război mondial, alături de soldaţi, pe front (de unde i-a provenit şi supranumele de „Mama Răniţilor” sau „Regina-soldat”, momentul încoronării de la Alba Iulia, pasiunile sale, scrisul (vom reveni, cu alt prilej, asupra acestui subiect) şi călăritul. Se ştie că, potrivit propriei dorinţe, inima sa nu a fost dusă la Curtea de Argeş, unde este înmormântată, ci în Capela „Stella Maris” de la Balcic, (un loc drag ei), ulterior fiind adusă în ţară. Un capitol important şi de atracţie al expoziţei reprezintă reconstituirea unui fragment din dormitorul Suveranei de la Bran, cu piesele originale. Iată celebra şi emoţionanta scrisoare pe care a lăsat-o testament Regina Maria poporului său, românilor: „Când veţi ceti aceste slove, poporul meu, eu voi fi trecut pragul tăcerii veşnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Şi totuşi, din marea dragoste ce ţi-am purtat-o, aş dori ca vocea mea să te mai ajungă încă o dată, chiar de dincolo de liniştea mormântului. Abia împlinisem 17 ani, când am venit la tine; eram tânără şi neştiutoare, însă foarte mândră de ţara mea de baştină şi sunt şi astăzi mândră de a fi fost născută engleză; dar când am îmbrăţişat o nouă naţionalitate m-am străduit să devin o bună româncă. Nimeni nu e judecat pe drept cât trăieşte; abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Peste un timp mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare. (…) Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veșnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare.. Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută. Am credința că v-am priceput: n-am judecat, am iubit…”
O expoziţie care trebuie neapărat văzută, atât de cei care au simpatii monarhiste dar mai ales şi de ceilalţi, republicanii convinşi. Toţi, vor retrăi, pentru câteva clipe, o epocă frumoasă prin care a trecut poporul român şi cea care a fost alături de el, la bine şi la greu, timp de 45 de ani, Regina Maria.
Multumita lui Dumnezeu !