EXCELENȚĂ ÎN AGRICULTURĂ = TCE 3 BRAZI + PIONEER

tarata7

* „Ziua porumbului“ – sărbătorită la ferma din Zănești a TCE 3 Brazi

* Simpozionul a fost organizat împreună cu Pioneer România

Ferma din Zănești a grupului de firme TCE 3 Brazi a fost vineri, 23 august 2013, locul unde cei mai buni specialiști agronomi împreună cu societatea Pioneer au organizat un simpozion pe teme agricole.

La fel ca în fiecare an, a avut loc „Ziua porumbului“, cei care au fost prezenți la eveniment avînd ocazia să vadă culturi de excepție din colecția de peste 90 de hibrizi, jumătate fiind hibrizi cu genetică nouă.

La manifestare au fost prezenți reprezentanți ai administrației nemțene, parlamentari,consilieri județeni, primari, reprezentanți ai instituțiilor de stat cu atribuții în coordonarea Agriculturii dar și cei care dețin exploatații agricole în Neamț. Dintre invitații importanți din administrație, politică sau din mediul de afaceri, amintim pe Culiță Tărăță (președintele Consiliului Județean Neamț), Leonard Cadăr (senator), Cătălin Drăgușanu (deputat), Emilia Arcan (vicepreședinte CJ Neamț), Mihai Apopii (președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț).

Radu Bălău: “Numai o producție bună ne scoate din necunoscut”

Manifestarea a fost deschisă de inginerul Radu Bălău, directorul executiv al TCE 3 Brazi, care a prezentat invitații de marcă și a urat bun venit celor cîteva sute de persoane. „Bun venit la acest eveniment organizat împreună cu Pioneer. Sper ca această manifestare să fie momentul în care schimbul de informații și noutatea să fie la ea acasă. Sînt prezenți fermieri, care împreună cu firma Pioneer participă la desfășurarea în bune condiții a procesului agricol în exploatațiile pe care le dețin, așa cum facem și noi aici, la Zănești. Pioneer este una din firmele ce activează în țara noastră chiar dinainte de ’89 și este vîrful de lance în ceea ce privește sămînța. Pioneer garantează producții de 10-12 tone la hectar. În acest an, cu sămînță de calitate, am obținut producții îndestulătoare, dar prețurile sînt nemulțumitoare. Numai o producție bună ne poate scoate din acest necunoscut”, a spus inginerul Radu Bălău.

Culiță Tărâță: „Să scoatem agricultura și țara din necazuri“

A luat apoi cuvîntul și președintele Consiliului Județean, Culiță Tărâță. „Ținînd cont de rolul important pe care îl are agricultura românească astăzi, în condiții deosebit de dure în care se desfășoară activitatea economică a României, este de datoria noastră, a celor care trudim în brazdă, să punem umărul și să scoatem agricultura și țara din necazurile în care se zbate. Am fost consultat în legătură cu prezența primarilor din județ aici, a consilierilor județeni și locali, pentru că știm cu toții rolul important pe care îl au oficialitățile în viața de zi cu zi a fiecărei localități în parte. {i prin dumneavoastră, prin delegații de la comune, prin inginerii specialiști, dorim ca în urma acestor schimburi de experiență, progresul să se instaleze în fiecare localitate, în cel mai îndepărtat sat din județ. Ne așteaptă vremuri deosebit de dificile și dacă nu vom fi în pas cu noutățile din agricultură, în pas cu noile tehnologii, cu noile cerințe ale agriculturii mondiale și europene, vom avea de pierdut. Chiar ieri (n.r. – joi, 22 august) discutam cu delegația noastră care se află în Ucraina și mi s-a spus că vecinii noștri pun accent pe dotările din agricultură, pe tehnologii, pe specialiști, pe școala agricolă. Același lucru trebuie făcut și la noi. Trebuie să coborîm cu picioarele pe pămînt, să vedem unde sîntem cu adevărat, ce avem de făcut și unde trebuie să ajungem. Este o luptă acerbă pe piața mondială în ceea ce privește prețurile la produsele agricole. Ne confruntăm cu o scădere a prețurilor aproape fără precedent, dramatică pot spune. Vina nu este a lor, e a noastră pentru că nu am știut și nu știm cum să ne organizăm, nu știm să ne suportăm unii pe alții, să găsim soluții concrete pentru a valorifica la prețuri competitive atît producția, cît și tot ce folosim în agricultură: îngrășăminte, ierbicide, pesticide, semințe. Firma Pioneer este organizatorul acestei acțiuni. În dese rînduri la ferma de la Zănești s-au făcut aceste schimburi de experiență începînd din 1992 încoace“, a declarat președintele CJ.

Acesta a mai arătat faptul că acum, în Neamț, aproape că nu mai este nici o palmă de pămînt nelucrată, iar acest lucru se datorează schimburilor de experiență și ambiției care se creează între agricultori, lucru care ar trebui să se mențină într-un trend ascendent.

„Le mulțumesc celor de la Pioneer pentru că au venit în ajutor atunci cînd am avut calamități naturale în sîmbăta Paștelui la Țibucani, Războieni, Tupilați, Urecheni. La fel le-am mulțumit și celorlalți și chiar dacă sînt firme concurente, iată că fiecare are segmentul lui de piață și prin performanța pe care o obțin au căutare în întreaga Românie. Unul din rezultatele importante pentru producțiile pe care le obținem o au semințele pe care le distribuie în România. Îi felicit cu această ocazie și sînt mîhnit că înainte de 1989 obțineam și noi hibrizi românești, îi obținem și astăzi, dar nu mai sînt de performanța celor pe care îi obțineam înainte“, a mai adăugat Culiță Tărâță.

Maria Cârjă: “Fără profesioniști nu se poate în agricultură!”

Organizatorul, firma Pioneer, a fost reprezentată la această manifestare de directorul de marketing, Maria Cârjă. „Sper ca după această zi, cînd ajungeți acasă, să vă spuneți că ați avut o zi perfectă, că ați întîlnit oameni  și produse noi, care nu pot face altceva decît să vă ajute să cîștigați mai mult de pe terenurile pe care le aveți. Pioneer este numărul 1 în lume, numărul 1 în România și nu se putea ca o companie ca TCE 3 Brazi, numărul 1 în România, să nu se alăture producătorului de semințe numărul 1. Pioneer vinde în lume semințe de porumb, floarea soarelui, soia, rapiță, dar nu este vorba numai de semințe. Noi ajutăm fermierii cu servicii, colegii noștri sînt alături de ei, și de aceea astăzi, într-o echipă destul de numeroasă sîntem în fața fermierilor. Fără profesioniști nu se poate lucra în nici un domeniu, mai ales în agricultură, un domeniu atît de sensibil. Avem nevoie de oameni cu cunoștințe bogate și de aceea sîntem acum aici, ca să arătăm fermierilor rezultatele cercetărilor noastre, să vă demonstrăm pe viu că ceea ce Pioneer vinde există în realitate. Avem un singur scop, ca fermierii să cîștige mai mult de pe bucata de pămînt“, a spus directorul Maria Cârjă.

Sprijin politic promis agricultorilor

Din partea parlamentarilor nemțeni s-a adresat celor prezenți senatorul Leonard Cadăr: „Felicit compania TCE  Brazi pentru că a reușit să aducă agricultura la cel mai ridicat nivel. Eu nu m-am ocupat de agricultură, dar asta nu înseamnă că nu cunosc cum se lucrează în acest sector. Cred că aveam în Parlament prea mulți avocați, nu am nimic cu această profesie, dar cred că mai mulți specialiști din agricultură ar trebui să vă reprezinte. Eu vă invit să fiți mai aproape de parlamentari, să-i țineți la curent cu ceea ce se întîmplă, pentru a găsi soluțiile cele mai bune pentru că intrăm în competiție cu investitorii străini în agricultură și noi plecăm cu stîngul, iar ei merg cu un avantaj de 100 de metri. Dacă știm problemele pe care le aveți vă putem sprijini, vă putem ajuta pentru a aduce lucrurile pe drumul cel bun“.

“Este foarte bine că se organizează astfel de evenimente, știu că societatea TCE 3 Brazi organizează an de an astfel de acțiuni și ne arată azi, pe viu, ce se poate realiza în județul Neamț și nu numai în domeniul agricol. Cred că astăzi, când agricultura românească este doar de nivelul producerii a 12 la sută din economia națională, trebuie să ne reorientăm spre acest sector pentru că, știm cu toții, România a avut o carte de vizită în acest domeniu, era supranumită „grânarul Europei”. Aderarea noastră la Uniunea Europeană are și efecte negative pentru că, de la 1 ianuarie 2014, se va liberaliza piața funciară din România. Personal sunt îngrijorat de acest aspect pentru că nu susțin și nu voi susține vânzarea terenurilor României către cetățeni străini. Eu voi susține ca terenurile românești să fie, cel mult, arendate agricultorilor străini și să-I încurajăm pe agricultorii români care – vedem astăzi – ce pot face, cu professionalism și pricepere”, a declarat deputatul Cătălin Drăgușanu.

„Particip cu mare drag și bucurie la astfel de evenimente. Este o acțiune interesantă care merită văzută de orice cetățean. Cred că agricultura rămâne o șansă importantă pentru dezvoltarea economiăc a României”, a precizat Emilia Arcan, vicepreședintele CJ Neamț.

Mihai Apopii: „Tehnologia adduce performanță!”

„Sunt prezent de ani de zile la toate evenimentele pe care TCE 3 Brazi și Pioneer le-a organizat aici, la Zănești. Nu am activități în domeniul agricol însă ca reprezentant al unei organizații a oamenilor de afaceri sunt interesat de promovarea performanței în orice domeniu. Trebuie să recunoaștem și nu știu cine nu ar putea fi de acord cu faptul că firma TCE 3 Brazi a adus per

Rmanța în agricultura județului Neamț și în agricultura țării. Investițiile deosebite în utilaje și în tehnologii noi au adus aceste performanțe care sunt remarcabile și care ar fi bine de dus ți în alte domenii de activitate din economia țării. O preocupare deosebită și un efort în a aduce tehnologii de ultimă generație, aceasta este soluția pentru a eficientiza oricare din domeniile economice din România. Faptul că agricultura a ajuns la această performanță este un semn bun, mai ales că poate da un semnal și pentru dezvoltarea industriilor conexe agriculturii. Le doresc succes pe mai departe celor de la TCE 3 Brazi; ei sunt și în colegiul de conducere al Camerei de Comerț și Industrie, sunt unul din partenerii cei mai importanți ai Camerei. În toamnă vom participa împreună la Târgul Indagra, deja am negociat și închiriat suprafețele de expunere, iar TCE 3 Brazi va fi unul din expozanții de top ai acestui târg”, a declarat Mihai Apopii, pre;edintele Camerei de Comerț Neamț

Du Pont, o altă mare firmă din domeniul agricol, a acordat două premii de exelență, care au ajuns la Radu Bălău și la Vasile Iacob, din cadrul TCE 3 Brazi, care au fost astfel răsplătiți pentru experiența și munca lor.

Apoi toți cei prezenți la simpozion au mers în cîmp pentru a vedea producția de porumb obținută în acest an cu material de la Pioneer și experiența celor de la TCE 3 Brazi.

Daniel VINCA