“Gastronomia este arta de a folosi hrana pentru a crea fericirea” – Theodore Zeldin
Rafinament, culoare şi inovaţie prin evoluţia tradiţiilor. Aceste cuvinte descriu seara December Cocktail, petrecere ine-dită organizată de Central Plaza Hotel ca o introducere în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Supriza invitaţilor a fost prezenţa renumitului bucătar Mihai Zamfira, fost concurent în cadrul prestigiosului concurs de gătit TOP Chef. Colaborarea sa însă nu se încheie după doar o seară, ci va face parte în continuare din echipa Central Plaza Hotel. Cu o prezentare mai mult decât deosebită, amatorilor de haute cuisine şi de noutăţi în materie de food, chef Mihai Zamfira a propus o adevărată desfătare a simţurilor.
“Nu am ştiut pe nimeni din acest oraş. A fost o surpriză pentru mine, am fost contactat şi apoi surprins de deschiderea pe care o au în viziunea de nou, viziunea modernă. A fost plăcerea mea să accept o colaborare cu dânşii, sunt nişte oameni extraordinari, nişte oameni care investesc în imaginea bucătăriei şi plăcerea este de partea mea” a declarat Chef Mihai Zamfira în cadrul evenimentului, despre noua colaborare cu bucătăria Hotel Central Plaza.
Chef-ul vine la Piatra Neamţ cu întreaga sa experienţă de lucru în restaurante cu stele Michelin, sub coordonarea unor bucătari de renume mondial. Fondatorul Gallart Food Solutions, firmă care oferă consultanţă profesionistă în domeniul afacerilor culinare a acceptat pro-vocarea de a veni la Piatra Neamţ pentru a re- inventa conceptul de Haute Cuisine, adică produsele gastronomice de nivel înalt specifice preparatelor din bucătăriile restaurantelor şi hotelurilor de lux franceze. Invitaţii evenimentului December Cocktail au avut ocazia de a gusta o serie de preparate aparte, cu ingrediente de bază româneşti, însă prezentate într-o formulă inovativă.
Pe aceste considerente, Chef Mihai Zamfira ne-a menţionat “Nu cred că bucătăria poate fi definită ca ceva nou sau vechi, bucătăria este într-o permanentă schimbare. Avem în seara aceasta şi preparate tradiţionale, dar altfel prezentate. De la icrele de fasole, de la zacuscă, de la mai multe preparate care cu toţii le servim acasă în gospodărie, acestea trebuie să capete şi o altă formă, trebuie să fie reinventate. Nu vorbesc de gusturi noi sau gusturi extreme. Gusturile noi şi cele extreme se aduc treptat, iar ce m-a surprins aici în Piatra Neamţ este deschiderea oamenilor de a încerca gusturi noi.”
“Bucătăria este o ţară în care sunt mereu descoperiri de făcut” – Grimod de la Reyniere
În meniul deosebit al serii, invitaţii au putut gusta preparate precum Fasole bătută cu ceapă roşie, sumac şi mini porumb, Mousse de somon fumé cu top de fenel şi sos dulce acrişor, Raţă cu jeleu de portocală şi fructe de pădure, Cremă de brânză cu roşii confiate şi top de cârnăciori picanţi, şi alte delicatese bazate pe ingrediente pur româneşti, reinventate.
“Schimbarea nu constă în modificarea unor gusturi sau ducerea acestora spre extreme. Încercăm să prezentăm bucătăria altfel, încercăm ca bucătăria să îi atragă pe oameni, în primul rând. Nu putem spune că nu vom aduce şi noi gusturi, dar în principiu, trebuie să ne întoarcem la partea tradiţională, deci cum se făcea totul în vechime de la străbuni, de la bunici, cum le-am învăţăt şi să îmbinăm acele gusturi pe care le ştim de mult cu imaginea lor” a descris Chef Mihai Zamfira preparatele sale.
Pentru Chefii care îşi respectă preparatele şi clienţii, produsul final nu în-seamnă numaidecât gustul, ci şi aşezarea în farfurie. Tehnica se numeşte plating, iar o farfurie perfectă necesită multe eforturi cumulate.
“Cel mai mult pentru un bucătar contează imaginaţia. Imaginaţia şi arta de a aşeza în farfurie, plating-ul, contează 99%, primul impact este foarte puternic pentru client; de aceea, eu considerc că e o componentă esenţială. După aceea, bineînţeles că totul trebuie să urmeze gustul, texturile şi aromele” a precizat Chef Mihai Zamfira.
Ţelul declarat al celui care a adus inovaţia în bucătăria Central Plaza este ca orice client să fie super mulţumit, şi pe deplin satisfăcut de calitate şi de servicii. Potrivit propriilor sale spuse, bucătăria este o artă, în permanentă schimbare, aduce noi valenţe în fiecare zi, cu care trebuie să fii la curent:
„Vrem să re-inventăm bucătăria, dar în acelaşi timp şi să ne apropiem de origini. Următorul obiectiv este să deschidem o cramă, cu produse tradiţionale hand made, dar şi cu o prezentare pe măsură. Motto-ul meu este acela că ”Dumnezeu este gurmand pentru că altfel, nu ar fi lăsat pe pământ atâtea ingrediente, condimente şi posi-bilităţi de a fi îmbinate, pentru a aduce maxim de savoare pe mesele oamenilor. Bucătăria este o meserie grea care se învaţă în timp şi care este ca un tărâm neexplorat chiar şi pentru cei mai buni dintre bucătari.
Permanent trebuie să înveţi. La Central am găsit o echipă extraordinară, o echipă în care m-am intergrat şi cu care îmi face plăcere să lucrez, suntem în formare, cu mari posibilităţi de a dezvolta o bucătărie de top şi cu care sperăm ca în cel mai scurt timp, să excelăm pe piaţa food din România. Proiectele sunt ample, ne bucurăm de sprijinul patronatului şi mulţumim clienţilor care sunt deschişi la nou, mai ales că am observat că piaţa din Piatra Neamţ este foarte deschisă la nou. Acestea fiind spuse vă aşteptăm şi vă mulţumim pentru încrederea acordată”, a spus Mihai Zamfira, bucătar chef la Central Plaza Hotel.
Atmosfera elegan-tă cu influenţe clasice, ritmurile muzicii live de jazz şi gustul dinstinct al preparatelor au constituit alchimia aparte a serii. Desigur, acesta este doar începutul unui sezon plin de evenimente inedite semnate de Mihai Zamfira şi Central Plaza Hotel.
Irina ŞTEFĂNESCU
Ana FERMEŞANU