Este oficial: pensii mai mari de la anul!

casa pensii

* Şi ajutorul de deces s-a majorat, cu 75 de lei

Ultimele modificări legislative le aduc pensionarilor câteva zeci de lei la retribuţia lunară şi majorează puţin ajutorul de deces.

„Având în vedere prevederile legii bugetului asigurărilor sociale pe anul 2014, publicată în MO în 12 decembrie 2013, vă aducem la cunoştinţă că, pentru anul viitor, valoarea punctului de pensie este de 790,70 lei, însemnând o indexare a valorii punctului de pensie de 3,75 procente”, ne-a declarat Oana Fodor, inspector principal în cadrul Casei Judeţene de Pensii Neamţ. „Cuantumul lunar al drepturilor de pensie se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual cu valoarea unui punct de pensie”.

Pentru anul 2014, ajutorul de deces este de 2.298 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, cu 75 de lei mai mult decât în 2013, şi de 1.149 lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului. Trebuie menţionat că ajutorul de deces se acordă în cazul morţii unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. Sunt considerați membri de familie soţul ori soţia, copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial ori cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate. De asemenea, poate fi ridicat ajutorul de deces şi pentru părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

Completările legislative aduc şi modificări ale cotei de contribuţie de asigurări sociale, după cum urmează: pentru condiţii normale de muncă- 31%, pentru condiţii deosebite- 36,3% şi pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii- 41,3%.

Cota contribuţiei individuale de asigurări sociale este de 10.5% indiferent de condiţiile de muncă. În cota de contribuţie individuală este inclusă şi cota de 4,5% aferentă fondurilor de pensii administrate privat. Diferenţa dintre contribuţia de asigurări sociale aprobate prin lege, în funcţie de condiţiile de muncă, şi cota de contribuţie individuală de asigurări sociale se suportă de către angajator.

Având în vedere modificarea câştigului salarial mediu brut, nivelul maxim al venitului asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 11.490 lei, iar nivelul minim al venitului asigurat este în sumă de 805 lei. Având în vedere că în cazul contractului de asigurare contribuţia de asigurări sociale este de 31,3 % din venitul asigurat, contribuţia lunară datorată pentru nivelul minim al venitului asigurat – în sumă de 805 lei, este de 258 lei, după cum a precizat inspectorul principal Oana Fodor.

 

 

Geanina NICORESCU