Elevii unui liceul din Neamț vor primi zilnic o masă caldă gratuită

liceu masa* Liceul cu Program Sportiv Roman este singurul din județ inclus în lista celor 50 de unități școlare din țară beneficiare ale noului program pilot

Din această toamnă, 902 de elevi școlarizați în Neamț vor beneficia zilnic de o masă caldă sau de un pachet alimentar, în perioada cursurilor. Liceul cu Program Sportiv din Roman este singura unitate de învățământ din județul nostru inclusă în lista celor 50 de unități școlare din țară beneficiare ale noului program pilot, supus aprobării Guvernului, prin care se urmărește diminuarea abandonului și stimularea performanței școlare din învățământul preuniversitar.

Potrivit variantei actualizate a proiectului, afișată pe edu.ro, în anul școlar 2016-2017 vor beneficia de un pachet alimentar ori de o masă caldă aproape 30.000 de elevi din toată țara. În varianta inițială a proiectului, în programul pilot erau incluse doar 25 de unități școlare, niciuna din județul Neamț.

Prin aplicarea acestui ordin se dorește prevenirea și diminuarea fenomenului de excludere socială, fenomen manifestat în sistemul educațional prin abandon școlar, diminuarea până la anulare a progresului școlar, scăderea calității învățării prin rezultate școlare slabe, neadecvate competențelor care compun profilul educațional al elevului din învățământul preuniversitar. Ordonanța prevede acordarea unei mese calde preșcolarilor și elevilor din învățământul preuniversitar de stat, în primă fază în 50 de unități școlare, pentru ca din anul școlar 2017 să fie extins în toată țara.

Punerea în aplicare a proiectului de act normativ va avea loc imediat după adoptare, nefiind necesară o perioadă suplimentară sau o perioadă de tranziție pentru punerea în aplicare, având în vedere etapa de proiect-pilot.

În etapa a doua a doua vor fi incluse în program cel puțin două unități școlare din fiecare județ

Selecția unităților de învățământ pentru etapa pilot a avut în vedere o serie de criterii, precum gradul de reprezentativitate pentru problema semnalată de fiecare unitate de învățământ, distribuția echitabilă la nivel național a unităților de învățământ (reprezentativitatea regională), tipuri diferite de situații – prin raportare la infrastructura necesară servirii mesei în școală – dacă există cantină, sală pentru preparare, spațiu pentru depozitare special destinat.

Pentru etapa a doua se are în vedere selecția unităților de învățământ pe principiul reprezentativității la nivel județean, astfel încât din fiecare județ să existe minimum două unități de învățământ incluse în proiect. Va fi menținut criteriul de reprezentativitate tematică pe tipuri de situații.

„Am fost anunțați că suntem trecuți pe lista beneficiarilor, deși, vă spun sincer, nu m-am autopropus. Dacă ar fi după mine, ar trebui ca toți liceenii să aibă o bursă din care să-și poată permite cel puțin asigurarea hranei zilnice. Liceul nostru se remarcă prin rezultate sportive notabile, rezultate școlare, plus că ne încadrăm și la condițiile de servire a unei mese calde pentru că dispunem de cantină. Nu știu cum ne-am descurca să facem câte o ciorbă și felul doi pentru 900 de elevi, în condițiile în care capacitatea cantinei este pentru 300 de persoane, iar personalul angajat se compune numai din 3 bucătari și 3 ospătari. Dar probabil vom avea sprijinul necesar pentru realizarea obiectivului. E posibil să se recurgă și la varianta acordării unui pachet cu alimente, nu neapărat a unei mese calde. În prezent, oferim 3 mese pe zi liceenilor noștri, contra-cost, pentru 15 lei pe zi. Eu cred că prețul este foarte mic, având în vedere că la «împinge-tava» în oraș, un singur meniu costă 15 lei“, ne-a declarat prof. Petru Sandu, directorul Liceului cu Program Sportiv Roman.

Prin ordonanța supusă aprobării Guvernului, limita maximă a valorii zilnice a pachetului alimentar sau a mesei calde a fost stabilită la 7 lei per elev. Actul normativ nu determină o creștere a cheltuielilor bugetare, deoarece sumele prevăzute se regăsesc în bugetul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice și al celorlalte instituții implicate în domeniu, destinat acestor tipuri de activități.

Pentru asigurarea alimentelor gratuite pentru elevi, vor fi acordate sume defalcate de la bugetul de stat pentru bugetele locale. Stabilirea sumelor care vor fi acordate fiecărei școli se face prin înmulțirea numărului de elevi înmatriculați în unitatea de învățământ, cu limita valorii zilnice prevăzute și cu numărul de zile de activitate didactică din anul respectiv.

Geanina NICORESCU