DUMBRAVA ROŞIE: Investiţii în modernizarea infrastructurii, alimentare cu apă şi canalizare, reabilitare unităţi şcolare

* Convorbire cu domnul primar Ioan Grădinaru

Rep.: Nu am reuşit să vorbim imediat după ce oamenii v-au acordat încrederea şi votul, aţi fost învestit în cel de al doilea mandat de primar. Motiv pentru care vă rog acum să faceţi o scurtă trecere a realizărilor din toată această perioadă.

Ioan Grădinaru: Sunt mai multe, dar am să mă refer la cele mai importante. În primul rând, amintesc de construirea podului din satul Cut, de peste Bistriţa. Apoi, foarte importante sunt şi reţelele noi de apă potabilă, realizate e o distanţă de 8 km, precum şi asfaltarea de drumuri pe o lungime de 7 km, drumurile săteşti fiind balastate în proporţie de 90 la sută. Sun foarte bucuros că am reuşit să extindem şi să modernizăm dispensarul medical-uman din Dumbrava Roşie. Tot în această perioadă s-a  realizat extinderea reţelei electrice, cu peste 8 km, pentru iluminatul casnic, în toate satele comunei.

Rep.: Care a fost prima investiţie de anvengură realizată de dumneavoastră ca primar nou ales?

I.G.: Podul de la Cut, de peste Bistriţa, este o investiţie de peste 13 miliiarde lei vechi. Lucrările au început în vara lui 2008 şi au fost finalizate în toamna aceluiaşi an. Podul are o lugime de 90 m, este ca şi cel de la Căprioara, din Piatra Neamţ. Podul facilitează accesul oamenilor la păşunea comunală şi la pădurea de la Cut. Pe marginea pădurii se ajunge la Căprioara, scurtăm astfel foarte mult şi drumul până la Piatra Neamţ.

Rep.: Sunteţi mulţumit de felul cum arată unităţile de învăţământ din comuna Dumbrava Roşie, de condiţiile oferite procesului instructiv-educativ?

I.G.: Sigur că da. Pe timpul mandatului meu s-au execuat lucrări de consolidare la şcolile din satele Cut, Izvoare, Dumbrava Roşie şi Brăşăuţi. Au fost reparate acoperişurile, s-au făcut grupuri sanitare de incintă. Sunt foarte avansate lucrările de extindere şi de modernizare de la grădiniţa din Dumbrava Roşie. S-au făcut reparaţii interioare şi exterioare, se va trage gaz metan pentru sistemul de încălzire centrală.

Vrem să fie grădiniţă cu program prelungit.

Mulţumim şi pe această cale doamnei deputat Mihaela Stoica că ne-a ajutat foarte mult în demersurile noastre pentru realizarea lucrărilor de modernizare a grădiniţei din Dumbrava Roşie şi pentru trecerea instituţiei la program prelungit. Este o treabă foarte bună, oferă multe facilităţi familiilor tinere. Împreună avem în derulare mai multe programe sociale. Doresc să continuăm buna noastră colaborare, să ducem la bun sfârşit toate proiectele stabilite, pentru binele comunităţii noastre. 

Rep.: În materie de fond funciar aţi preluat o situaţie foarte grea, cea mai complicată din tot judeţul. Cum i-aţi dat de capăt? Vă întreb pentru că lumea e mai liniştită din acest punct de vedere.

I.G.: Am lămurit lucrurile într-o foarte mare măsură. În primul meu mandat de primar am reuşit emiterea a peste 700 titluri de proprietate. Recent am dus la Prefectură vreo 30 de fişe pentru eliberarea a tot atâtea titluri de proprietate asupra pământului. Sper să mă apropii de final cu aplicarea legilor funciare. E drept că, acum, au rămas de rezolvat situaţiile cele mai complicate. Mă încurcă planurile de parcelare care sunt obligatorii, în vederea întocmirii documentaţiilor cadastrale gratuite, treaba merge un pic mai greu. Nu ne primesc fişele pentru titlurile de proprietate fără planurile de parcelare. Lucrăm cu o firmă particulară specializată în măsurătorile în teren şi pentru întocmirea documentaţiilor necesare emiterii titlurile de proprietate. Sunt mulţumit că s-au redus foarte mult litigiile iscate de la pământ, nu mai avem atâtea reclamaţii pe la tot felul de instituţii, pe la Prefectură şi Consiliul Judeţean Neamţ.

Rep.: Comuna Dumbrava Roşie e situată în coasta târgului. Se construieşte foarte mult. Aţi definitivat PUG-ul?

I.G: Este demult terminat, am obţinut toate avizele necesare, este în „funcţiune”.  Nu se mai putea construi, trebuia neapărat să rezolvăm problema cu PUG-ul. A trebuit să mărim cu mult suprafaţa din intravilan, ca să putem da autorizaţii de construcţie, erau multe solicitări.

Rep.: Aţi înfiinţat o societate de prestări servicii publice în cadrul primăriei. A meritat efortul?

I.G.: Sigur că da. Rezolvăm problema salubrizării localităţilor, avem maşina noastră pentru transportul gunoiului. Sunt achiziţionate utilajele necesare şi pentru lucrările de reparaţii şi întreţinerea drumurilor. De altfel, sunt mai multe ultilaje cumpărate:  autobasculantă de 22 tone, volă, autogreder, compactor, buldexcavator. Prin această societate am creat 11 noi locuri de muncă şi, în plus, realizăm lucrările edilitar-gospodăreşti la costuri mult mai mici. Comuna este foarte mare, avem peste 8000 de locuitori.

Rep.: Proiecte de viitor?

I.G.: Un proiect de însemnătate deosebită pentru comunitatea noastră îl reprezintă parteneriatul cu Compania Judeţeană „Apa Serv” privind realizarea reţelei de apă şi canalizare în comuna Dumbrava Roşie, pe o distanţă de 22 km. Contractul este semnat, lucrările urmează să demareze anul viitor, finanţarea  fiind asigurată din fonduri europene. Tot cu fonduri europene  avem în derulare proiectul privind realizarea platformelor pentru depozitarea gunoiului de grajd. Au fost achiziţionate utilajele necesare, tractoare şi remorci. În primăvară vor începe lucrările la platforme.