Dreptul civil – nuca tare pentru procurorii stagiari

*Judecătoarea Cătălina Irina a obţinut singura nota de 10

Patru judecători şi cinci procurori stagiari au trecut de proba scrisă a examenului de capacitate pentru a deveni magistraţi plini. Testarea cunoştinţelor de drept civil şi drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal a fost completată de soluţionarea unor speţe şi de redactarea unor lucrări practice.

Rezultatele obţinute de candidaţi au fost publicate la instanţele şi parchetele de care aparaţin candidaţii. Dintre cei patru judecători stagiari, un singur candidat a obţinut o notă de 10, judecătoarea Cătălina Irina, de la Judecătoria Piatra Neamţ, care s-a prezentat impecabil la drept civil. Cea mai mică notă a fost obţinută de judecătorul Adrian Octavian Finică, de la Judecătoria Roman, care a scos 5,95 la drept procesual civil. La procurori, piatra de încercare a fost materia civilă. Constantin Sorin Gordan, de la Parchetul Piatra Neamţ, a luat cele mai mici note din toţi cei cinci candidaţi. El a obţinut 3,95 la drept civil şi 4,95 la drept procesual civil, în vreme ce colegul său de la Parchetul Târgu Neamţ, Viorel Murariu, a şchiopătat cu un 4,87 la drept procesual civil.

Şansa celor care au luat note mici la scris este să obţină punctaje mai mari la contestaţii. Astăzi se afişează şi rezultatele la contestaţiile făcute la testarea scrisă.  Dacă nici în urma contestaţiilor notele nu cresc, candidaţii mai pot spera să se îndrepte abia la proba orală. Susţinerea examenului oral are loc în perioada 2- 10 decembrie, tot la Bucureşti. Proba constă în susţinerea unui interviu din fundamentele constituţionale ale statului de drept, din organizarea judiciară şi din codul deontologic al judecătorului şi procurorului. La interviu, candidaţii sunt notaţi de la 1 la 10. Rezultatul final pentru fiecare candidat se calculează ca media artimetică a notelor obţinute la materiile din proba scrisă şi a notei obţinute la interviu. Este declarat admis candidatul care a obţinut minim 7 , rezultatele finale fiind făcute publice pe 13 decembrie. Punctajul mare este un avantaj, deoarece clasificarea finală le dă dreptul primilor clasaţi să îşi aleagă instanţele şi parchetele unde vor să profeseze .