A doua șansă la educație pentru adulții care nu au finalizat învățământul obligatoriu

a-doua-sansaAdolescenții și adulții care, la un moment dat, au abandonat școala, iar acum s-au convins că nu au viitor fără educație, au mai primit o șansă.

Programul educațional „A doua șansă“ se derulează și anul acesta în unități de învățământ din județul Neamț, pentru a veni în sprijinul celor care nu au finalizat diferite nivele de studii. Nemțenii interesați trebuie să știe că înscrierea în acest program se poate realiza în două sesiuni: octombrie și februarie.

Programul este structurat pe două niveluri: învățământ primar și învățământ secundar inferior, acesta din urmă având și o componentă de pregătire profesională. Nu există limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie în acest program. Condiția este ca aceștia să fi depășit cu cel puțin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei și care se află în următoarele situații: pentru programul „A doua șansă – învățământ primar“ se pot prezenta cei care au fost înscriși, dar au abandonat învățământul primar, indiferent de momentul și motivele abandonului, și care nu au absolvit, până la vârsta de 14 ani, învățământul primar. Pentru programul „A doua șansă – învățământ secundar inferior“ se pot înscrie nemțenii care au absolvit învățământul primar obligatoriu (inclusiv în sistemul A doua șansă), dar nu și-au continuat educația mai departe sau au absolvit o parte din clasele corespunzătoare învățământului gimnazial (V, VI sau VII), dar au abandonat școala pe parcursul acestui ciclu de învățământ – indiferent de momentul și motivele abandonului.

Programul are o durată flexibilă. Durata medie de școlarizare este de 2 ani pentru învățământul primar, respectiv de 4 ani pentru învățământul secundar inferior, dar se poate micșora pentru fiecare elev în parte, în funcție de competențele dovedite, atât în domeniul educației de bază, cât și în domeniul pregătirii profesionale.

Rezultatele elevilor vor figura într-un catalog special, elaborat de Ministerul Educației Naționale. Fiecare nivel (clasă) presupune parcurgerea unor module.

În urma promovării unui modul, elevul va primi o adeverință care atestă acest lucru. În urma promovării unui nivel se va elibera o adeverință de promovare a acestuia. După ce o persoană promovează toate nivelurile, va primi un certificat de absolvire a învățământului obligatoriu primar. Absolvenții au aceleași drepturi cu absolvenții învățământului primar de masă.

În învățământul secundar inferior, în urma promovării unui modul (obținerea cel puțin a mediei 5), elevul va primi o adeverință și un număr de credite. După acumularea a cel puțin 75% din totalul de credite specifice unui nivel, elevul poate promova în nivelul următor.

Dacă absolvenții învățământului secundar inferior susțin și promovează examenul de certificare a competențelor profesionale, ei obțin un certificat de pregătire profesională de nivel I. Astfel, pot urma un an de completare, iar după absolvirea acestuia, vor putea să-și urmeze studiile învățământului secundar superior (liceu).

Printre unitățile de învățământ care au asimilat, cu succes, programul „A doua șansă“, se numără Școala Gimnazială nr. 5, Școala Gimnazială nr. 8 din Piatra Neamț, Școala „Daniela Cuciuc“ Piatra Neamț, Școala nr. 1 Piatra Neamț, școala Vânători, Liceul Tehnologic Roznov, Liceul Tehnologic Pipirig, Liceul cu program Sportiv Roman.

Geanina NICORESCU