Donația de 2% din impozitul anual se face până pe 25 mai

 

 

O dată pe an, nemțenii care au venituri pot decide cui oferă până la 2% din impozitul anual.

Donația se face entităților fără profit sau sub formă de burse private și se scade din impozitul aferent veniturilor din salarii și asimilate salariilor corespunzător anului precedent. Notificarea Fiscului privind destinația sumei se face prin completarea unui formular fiscal (declarația 230) ce se depune până la data de 25 mai. „Pot depune formularul 230 persoanele fizice care au realizat venituri din salarii și asimilate salariilor în anul 2015, în următoarele situații: au efectuat în anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform Legii nr. 376/2004 privind bursele private, cu modificările ulterioare, și solicită restituirea acestora; cei care optează pentru virarea unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual, pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii sau unităților de cult. În categoria entităților nonprofit intră, de exemplu, asociațiile, fundațiile, organizațiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociațiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariaților, în măsura în care, potrivit legilor proprii de organizare și funcționare, desfășoară activități nonprofit, iar sumele primite din impozit sunt folosite în acest scop“, a declarat Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Administrației Finanțelor Publice Neamț. Nemțenii care doresc să doneze cei 2% sunt, însă, obligați, ca în formularul 230 să menționeze un singur destinatar.

Formularul poate fi descărcat gratuit de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală: www.anaf.ro – secțiunea „ASISTENȚĂ CONTRIBUABILI – PERSOANE FIZICE“ – subsecțiunea „Despre impozite și taxe“ – rubrica „Formulare fiscale și ghid de completare“.

Tot pe site-ul ANAF se ajunge pe calea electronică de remitere a formularului către organul fiscal, pe secțiunea „SERVICII ON LINE“ – subsecțiunea „Declarații electronice“ – rubrica „Descărcare declarații“. Iar în plus, formularul poate fi obținut gratuit și de la sediile organelor fiscale. În cazul în care formularul completat se depune de către un împuternicit desemnat de contribuabil, trebuie să se completează și secțiunea nr. III. „Date de identificare a împuternicitului“.

Dacă optați pentru depunerea documentului 230 în format hârtie, acesta se completează în două exemplare, iar originalul rămâne la organul fiscal și copia aparține contribuabilului ori împuternicitul acestuia. Formularul 230 se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa de domiciliu, conform legii, sau adresa unde locuiește efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România. Documentul poate fi depus în format hârtie direct la registratura organului fiscal, prin poștă cu confirmare de primire, iar data depunerii este data înregistrării acestuia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz. Nemțenii mai au la îndemână varianta de acces pe site-ul ANAF, prin serviciul „Spațiu Privat Virtual“, ori prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, prin utilizarea unui certificat digital calificat.

Important ca cei care cer returnarea sumei destinate ca bursă privată în anul anterior să prezinte la organul fiscal contractul privind acordarea bursei private și documentele care atestă plata bursei, în original și în copie. Organul fiscal păstrează copiile documentelor după ce verifică conformitatea cu originalul. Dacă declarația se transmite prin poștă, documentele de mai sus se anexează în copie. În situația în care declarația se va transmite prin intermediul serviciului „Spațiu Privat Virtual“ sau prin portalul www.e-guvernare.ro, documentele justificative se vor anexa în format ZIP.

Dacă cel care depune formularul nu cunoaște suma pe care o poate vira, nu va completa rubrica „Suma“, astfel că organul fiscal va calcula și va vira suma admisă, conform legii. „Dacă suma solicitată a se vira către entitatea nonprofit/unitatea de cult, cumulată cu suma plătită pentru bursa privată depășește plafonul de 2% din impozitul anual, atunci suma totală luată în calcul este limitată la nivelul acestui plafon, având prioritate cheltuielile efectuate în cursul anului de raportare cu bursa privată“, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Cristina IORDACHE