Doar doi la negru în Neamț

OLYMPUS DIGITAL CAMERA*În țară, în doar cinci zile, au fost depistate 200 de persoane care munceau fără forme legale.

*Amenzile date de Inspecția Muncii au fost de aproape 540.000 de euro.

Inspectorii de muncă au depistat, într-o singură săptămână, două persoane care lucrau fără forme legale la doi din 4 angajatori găsiți în neregulă în Neamț. Puțin, comparativ cu situația de la nivelul țării, unde, în perioada 17-21 august, au fost depistate 200 de persoane muncind la negru.

Controalele derulate pe relații de muncă săptămâna trecută în Neamț la 31 de angajatori au scos la iveală mai multe nereguli. „La doi angajatori au fost găsite două persoane care lucrau fără a avea contracte individuale de muncă încheiate, iar la alți doi angajatori au fost constatate alte abateri de la legislația în vigoare“, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.

Cei doi angajatori cu muncă la negru, unul cu profil comerț și celălalt cu profil construcții, au fost amendați cu câte 10.000 de lei. Inspectorii au constatat 33 de abateri, au dispus tot atâtea măsuri de remediere și au aplicat două avertismente.

*Mai multă muncă la negru în alte județe

Inspecția Muncii a desfășurat, în perioada 17–21 august 2015, acțiuni de control în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare totală de 539.227 euro, adică 2.372.600 de lei.

Au fost depistate 200 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 46 erau din județul Bihor și 26 din Mureș. „În domeniul relațiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.846.100 de lei, din care 1.410.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 7 propuneri de cercetare penală. Au fost sancționați 300 de angajatori“, a precizat Eugen Tifin, purtătorul de cuvânt al instituției.

În aceeași perioadă, în domeniul securității și sănătății în muncă au fost aplicate amenzi în valoare de 526.500 de lei.

Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 39 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. 18 dintre ele au fost înregistrate în București. La nivel național au fost dispuse 4 opriri de echipamente și 3 sistări de activitate pentru a se evita accidentarea lucrătorilor. „Inspirați de modele de bună practică în domeniu ale Uniunii Europene, ne străduim să facem ca locurile de muncă să devină mai sigure, mai sănătoase și implicit mai productive, spre binele lucrătorilor, al angajatorilor din mediul privat și al autorităților publice“, a spus Danteș Nicolae Bratu, inspector general de stat, într-un comunicat remis pe adresa redacției.

Cristina Iordache