Din culisele sfinţirii Bisericii de la Gară / Judecător, portar la uşa Domnului

biserica (2)
*Membrii Comitetului Parohial de la Biserica Pogorârea Sfântului Duh s-au ocupat de probleme organizatorice diverse, inclusiv au dat sprijin la pază şi ordine
*printre aceştia s-au aflat judecătorul Iulian Mitrofan, fostul prefect Alexandru Casapu, lichidatorul judiciar Ciprian Asofroniei sau Iuliean Popa, preşedintele Fundaţiei Cuvioasa Parascheva

Dincolo de specificul religios, sfinţirea Bisericii din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh – Gară” ar putea fi şi un model de bune practici pentru organizarea unui eveniment şi pentru responsabilităţi asumate real de către cei implicaţi.
Preotul paroh Ghiţă Mocanu şi Comitetul Parohial au pregătit din timp, la detaliu, slujba de sfinţire, anticipând că evenimentul în sine dar şi venirea anunţată a IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Basarabiei va capacita un aflux deosebit de enoriaşi.
Ca la orice manifestare care implică o largă participare, au fost anunţate autorităţile locale, fiind emisă chiar şi o autorizaţie în acest sens de către Primăria Piatra Neamţ. La faţa locului au fost dizlocate importante forţe de ordine de la Jandarmi şi Poliţie şi, de asemenea, în zonă s-au aflat (conform reglementărilor referitoare la astfel de evenimente) o maşină de Pompieri şi una de la Ambulanţă.

Asigurarea ordinii publice a presupus atât monitorizarea mulţimii şi prevenirea faptelor infracţionale (la astfel de acţiuni, previzibil, pot apărea hoţii de buzunare, de exemplu) dar şi asigurarea unor trasee. E vorba fie de trasee funcţionale (între scenă şi biserică de exemplu, sau între mulţime-biserică-altar) dar şi de cele de siguranţă (de evacuare în cazul unui incident nedorit). Spaţiul din jurul Bisericii de la Gară nu este unul foarte generos, fiind vorba de o curte de cel puţin 2-3 ori mai mică decât lăcaşul propriu-zis.
Apoi, indiferent de toate măsurile luate, la un astfel de eveniment trebuie să fii pregătit şi să ai soluţii şi pentru amănunte care exced organizarea iniţială (de exemplu, fără să aibă ecuson, un apropiat al Bisericii trebuie să ajungă în interior cu un pachet etc). Toate acestea au fost rezolvate preventiv, prin dublarea jandarmilor de la punctele cheie cu membri din Comitetul Parohial care cunoşteau şi chestiunile de organizare bisericească dar şi oamenii casei.
Astfel, duminică, aproximativ 20 de bărbaţi, apropiaţi ai Bisericii de la Gară, au devenit, pentru o zi, oameni de ordine. Şi cum în Comitetul Parohial al unei Biserici atât de cunoscute şi apreciate sunt oameni unul şi unul, printre cei implicaţi în aceste măsuri s-au numărat cunoscutul judecător Iulian Mitrofan (care e şi purtătorul de cuvânt al Tribunalului Neamţ), la fel de cunoscutul notar Alexandru Casapu (fost prefect al judeţului Neamţ), lichidatorul judiciar Ciprian Asofroniei sau Iuliean Popa, preşedintele „Fundaţiei Cuvioasa Parascheva & Ioana”. După repartizarea posturilor din punctele cheie, judecătorul Iulian Mitrofan a fost cel care întâmpina, în uşa bisericii, oamenii care intrau pentru a se închina în altar. Cum traseul parcurs de aceşti enoriaşi era unul cu „sens unic”, ieşirea se făcea pe uşa lateral destinată, altminteri, preoţilor. În acel punct cheie se afla lichidatorul Asofroniei. Oamenii se îndreptau apoi, pe lângă zidul Bisericii, spre poarta laterală (care dă în spatele lăcaşului) unde erau dirijaţi de liderul Fundaţiei „Cuvioasa Parascheva”.
Lângă toţi aceştia se aflau şi forţe de ordine ale statului roman şi tocmai de aceea merită subliniat acest parteneriat „public-privat” care a concurat la o organiyare fără cusur.
De asemenea, cei din Comitetul Parohial au înlesnit accesul în Biserică (care, altfel, ar fi fost dificil dacă nu imposibil) pentru persoane cu dizabilităţi sau cu grave afecţiuni. Au monitorizat şi ei permanent mulţimea, câteva ore de stat în picioare, cu capul în soare, presupunând nişte riscuri pentru persoanele mai în vârstă sau suferinde. Au fost oferite sticle de apă şi astfel de persoane au fost ajutate să intre mai facil să se închine în altar tocmai pentru a preveni stări de leşin.
De asemenea, şi aceşti oameni din Comitetul Parohial au dat o mână de ajutor la preluare, din mulţime, a pomelnicelor care, după tradiţie, se aşează la piciorul Sfintei Mese din Altar. Tipicul religios mai puţin cunoscut constă în adunarea tuturor pomelnicelor date cu ocazia sfinţirii şi, după citirea lor, toate acestea sunt adunate, se toarnă ceară peste ele (pentru conservare) şi se modelează un fel de stâlp sau toiag care este păstrat întru amintirea momentului.
Ei bine, nimeni nu a numărat câte pomelnice au fost date de cei care au participat la slujbă sau au ţinut apoi să se închine în altar. Ca fapt divers, duminică seara, mult după terminarea slujbei, pe la ora 20, coada celor care doreau să se închine în continuare în altar era, pe patru rânduri, de la Biserică până spre Hotelul Central. Luni seara, erau de asemenea oameni care aşteptau la rând.
Sfinţirea unei biserici este singurul moment când în altar pot infra şi femeile şi aceste moment poate fi prelungit, în caz de nevoie, şi pe parcursul zilelor ulterioare sfinţirii.
Tot duminică după-amiaza, mare parte din cei implicaţi în organizarea sau susţinerea acestei slujbe au participat, după tradiţie, la Agapa frăţească. Au fost invitaţi, de asemenea, preoţii care au slujit şi preotesele.
IPS Teofan a ţinut un scurt cuvânt în care, încă o dată, a mulţumit celor implicaţi în construcţia bisericii, preotului paroh Ghiţă Mocanu şi celor care au concurat la buna desfăşurare a evenimentului, atât autorităţilor şi instituţiilor cât şi apropiaţilor bisericii.

Daniel VINCA

Organizare la minut

Şi participarea Mitropolitului Teofan la slujba de la Piatra Neamţ a fost una care, organizatoric, a fost foarte riguroasă, şeful Bisericii Moldave dând exemplu personal pe ceea ce înseamnă punctualitate şi respectarea regulilor. Prezentăm mai jos câteva momente şi câteva repere orare:
-8,15 – Microbuzul cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei ajunge faţa Bisericii. IPS Teofan este întâmpinat de un sobor de peste 30 de preoţi în frunte cu protopopul de Piatra Neamţ, Valentin Tofan şi preotul paroh Ghiţă Mocanu. Un grup de copii, tineri şi adulţi îmbrăcaţi în costume populare îl primeşte pe Mitropolit cu pâine şi sare.
-8,20 – IPS Teofan intră în biserică pentru a se schimba în odăjdii (veşmintele purtate la slujbă sau ceremonii solemne)
-8,30 –IPS Teofan începe slujba, pe treptele Bisericii. Are loc tipicul sfinţirii Bisericii, şi pe exterior şi pe interior, cu ungeri cu mir ale icoanelor, colţurilor şi încăperilor din Sfântul Lăcaş
-9,30 – IPS Teofan şi soborul impresionant de preoţi mută slujba pe scena amplasată lateral de Biserică. În stânga scenei se află cântăreţii bisericeşti şi Corul „Cântec Sfânt” care, după tradiţie, ţin isonul
-12,30 – Slujba se încheie, IPS Teofan se schimbă, coboară de pe scenă, intră în mulţime şi binecuvintează persoanele care ajung în preajma sa. Acum are loc celebra scenă (relatată în ediţia de luni a ziarului nostru) cu copilul purtat pe braţe ca să ajungă să fie binecuvântat de Mitropolit.
-12,45 – IPS Teofan se îmbarcă în microbuzul care-l duce la Agapa frăţească.