Deputatul Mihaela Stoica acuză:

Stoica si copiii
„Nu se dorește rezolvarea problemei creșelor!”

Având tangență cu domeniul educației ante-preșcolare (și ca fost viceprimar și în calitate de coordonator al unui ONG implicat în protejarea copilului aflat în dificultate), deputatul Mihaela Stoica anticipează gustul amar al înfrângerii în legătură cu un proiect care ar fi stimulat construcția de creșe.
În linii mari, proiectul de lege înaintat de deputatul nemțean prevedea construirea de astfel de instituții pe baza unei cofinanțări investitor privat -municipalitate – Guvern. Procentele ar fi fost 40 la sută – investitor privat, 30 la sută – municipalitate și 30 la sută – Guvern.
Avizul sosit de la Guvern este unul negativ și „în maxim o lună, când se va vota, sunt mari șanse ca acest proiect să pice, din păcate!”, spune Mihaela Stoica.
În încercarea de a face lobby ideii sale, deputatul nemțean a avut numeroase discuții cu ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Mariana Câmpeanu – cu secretari de stat de la același minister sau de la Finanțe. Toți partenerii de discuție au apreciat ideea, dar nu sunt bani, nu chiar acum etc.
„În acest moment, educația ante-preșcolară nu este o afacere atât de tentantă încât să capaciteze investiții private consistente. De aceea, propunerea mea se baza practic pe un parteneriat investițional între mediul privat, bugetul local și cel central. În condițiile acestea, implicarea privatului reprezenta garanția că există cerere. Prin implicarea sa, Primăria, ca autoritate locală confirma sau infirma acest raport cerere-ofertă și atât autoritatea locală cât și cea centrală aveau responsabilități în buna desfășurare a investiției care apoi era gestionată de mediul privat”, spune deputatul Stoica.
Parlamentarul nemțean spune că propunerea sa legislativă ar fi mers foarte bine, la pachet, cu propunerea legată de tichetul de creșă de 500 de lei: „În primul rând, asiguram toate condițiile ca mamele să se întoarcă la serviciu având sprijin în creşterea copilului. Apoi, în condiţiile actuale, dacă mama revine la serviciu, îşi lasă copilul de un an sau de doi în grija unei bone – dacă își permite financiar, dar vedem și ce probleme apar cu aceste bone – sau a bunicilor. Fără supărare, e foarte bine că și bunicii dau o mână de ajutor dar știți cum e, bunicii sunt mai înțelegători, mai permisivi. Un copil crescut de bunici are toate șansele să devină mai alintat în timp ce la creșă deprinde regulile conviețuirii în societate, a regulilor valabile pentru toți”.
Bune sau rele, intențiile deputatului Stoica de dezvoltare a sistemului de creșe nu vor putea fi prea curând apreciate. Pentru că șansele proiectului de a fi votat sunt infime. Și, probabil că, în afară de cunoscuta criză de bani invocată la nivel central contează (măcar un pic, acolo) și faptul că propunerea vine din partea unui parlamentar aflat în Opoziție.

Daniel VINCA