De necrezut! / La concurenţă cu Fenomenul Hramul Sfintei Parascheva de la Iaşi

buluc
30.000 de enoriaşi au trecut prin altarul Bisericii de la Gară

Cel puţin 30.000 de creştini au trecut, în 3 zile, prin altarul Bisericii Parohiei “Pogorârea Sfântului Duh – Gară” din Piatra Neamţ după sfinţirea lăcaşului care a avut loc duminică.
Membrii Comitetului Parohial al Bisericii care au stat, de duminică până marţi noaptea în altar şi la biserică pentru a ajuta la buna derulare a acestei adevărate procesiuni au făcut o estimare prin analiza unor intervale de timp şi multiplicarea acestor la totalul orarului în care a fost permis accesul cetăţenilor. Din respectiva estimare a rezultat că e vorba de minim cifra anunţată în titlul acestui articol.
Dacă la prima vedere cifra pare uriaşă, poate de necrezut pentru sceptici, informaţiile suplimentare vin ca argumente cât se poate de credibile.
În prima zi a acestui pelerinaj prin altar, accesul pentru public a fost permis, de dimineaţa de la 9,30, când practic Mitropolitul Teofan a terminat de sfinţit şi uns cu mir toate încăperile şi zidurile bisericii, până la… 3 dimineaţa (adică de duminică dimineaţa până luni dimineaţa). Ca fapt divers, duminică seara, la orele 20-22, coada la care stăteau la rând credincioşii se întindea, pe 4 rânduri, de la biserică şi până aproape de Hotelul Central.
Luni dimineaţa, undeva pe la ora 10 a fost redeschisă biserica şi vizitarea ei şi a altarului a ţinut iar până la ora 1 noaptea. În cea de a treia zi, marţi, acţiunea s-a repetat, de la 10 dimineaţa până la ora 23.
Preotul Ghiţă Mocanu şi membrii Comitetului Parohial au creat, pentru fluidizarea traseului, un „sens unic interior”, oamenii intrând pe uşa principală, trecând prin biserică, apoi prin altar şi ieşind pe o uşă laterală destinată altfel doar preoţilor.

D. VINCA

PRECIZARE

În urma articolului de ieri referitor la detaliile de culise ale organizării Slujbei de Sfinţire şi a activităţilor conexe, pentru corecta informare a opiniei publice, se impune următoarea menţiune: dl. Ciprian Asofroniei (membru în Comitetul Parohial) nu este „lichidator judiciar” (aşa cum apărea în articol) ci “angajat într-o firmă care are activităţi de lichidare judiciară”.
Respective confuzie a intervenit, evident, datorită percepţiei generale a asimilării firmei cu profesia salariaţilor, deci facem cuvenita rectificare.