„Daţi foc la toate sediile Poliţiei şi Justiţiei”

Image 1

Solicitări imposibile către jandarmi:

Ca fiecare instituţie publică, Jandarmeria Neamţ are proprii abonaţi la reclamaţii şi la audienţe, unii dintre ei cu probleme psihice evidente. Conform legii, chiar dacă au suspiciuni cu privire la sănătatea mentală a reclamanţilor, jandarmii sunt obligaţi să verifice petiţiile şi abia pe urmă le pot clasa. În cazul „recidiviştilor” nu mai este nevoie de cercetări succesive la fiecare scrisoare. Iar de „recidivişti” insistenţi Jandarmeria Neamţ nu duce lipsă.

Unul dintre cei mai vechi abonaţi ai IJJ este un bărbat din comuna Alexandru cel Bun, care de trei ani trimite scrisori constant. Pe foi albe, format coală de scris, pe care le foloseşte la maximum, sublininiază sau scrie cu roşu pasajele care contează şi cererile imperative. Când omul a fost lovit de criză, iar cheltuiala pentru hârtie a devenit o povară, s-a gândit să-şi înşire ofurile pe biletele la loto, că tot era loc berechet pe verso şi dacă n-a câştigat nimic la extragere, poate câştigă la Jandarmerie.

„Sunt cel mai bun dintre securiştii României, particip la cercetări efectiv şi la lichidarea vinovaţilor. Veniţi cât mai repede la mine acasă! V-am dat dovezi pentru tentativă de omor, nu pentru prima dată asupra mea, cu complici din stat. (…) Cer urgent să fie luate măsurile impuse de necesitate: daţi foc la toate sediile Poliţiei, Justiţiei, Parchet; tăiaţi capetele şi daţi foc la leşurile, hoiturile celor vinovaţi şi la tot avutul lor”, cere ferm reclamantul. Omul are de fapt o problemă veche cu unul dintre vecinii săi, pe care îl suspectează că ar face parte din complotul menit să-l lichideze. S-a şi judecat cu vecinul respectiv şi a trimis la Jandarmeria Neamţ comunicarea sentinţei, de care este probabil nemulţumit, aşa că i-a dat foc. A stins, însă, flăcările după ce au produs o gaură în mijlocul paginii, aşa că nu se mai poate înţelege nici de ce s-a judecat, nici de ce a pierdut.

* I s-a transmis telepatic că va fi angajată

O persoană care a făcut senzaţie la audienţe a fost o femeie, aparent normală. Pe un ton foarte firesc i-a cerut şefului Jandarmeriei Neamţ să-i faciliteze o întâlnire cu angajaţii unităţii care îi trimit mesaje telepatic şi o iniţiază în „extracorporalizare”. Apoi i-a explicat colonelului Gherman că acei militari cu care ea comunică telepatic i-au promis că o angajează şi este de datoria lui să ducă această promisiune la îndeplinire. „Am fost şi noi miraţi, pentru că doamna respectivă chiar părea în regulă, până ce a început să vorbească şi să ceară, într-un mod bizar, să fie angajată la noi”, ne-a declarat căpitanul Cătălin Resmeriţă, purtătorul de cuvânt al IJJ Neamţ. „Şi mai surprinzător a fost să vedem cum pleacă, urcându-se la volan. Chiar am sunat la Poliţia Rutieră şi am vorbit cu colegii noştri să facă nişte verificări”.

* Constituţia şi Monitorul Oficial la pachet

Un alt „scriitor” cu state vechi, a trimis către IJJ Neamţ un dosar întreg, cu acte medicale personale, cu Monitorul Oficial şi Constituţia României incluse. El a reclamat ani de zile un jandarm care ar vrea să-l despartă de femeia cu care trăieşte. Jandarmul respectiv – nepotul bătrânei cu care îşi împarte viaţa reclamantul – nu are nimic împotriva relaţiei şi nici nu tânjeşte la pensia femeii, aşa cum este suspectat. Dar bătrânul nu s-a lăsat convins cu una cu două şi a început un adevărat tur de forţă, care durează de mai bine de un an. O lună face reclamaţii la prefectură, o lună la primărie, o lună la jandarmi, o lună la minister. Şi apoi o ia de la capăt. Pentru a dovedi că este om serios şi credibil a ataşat la petiţii o adeverinţă din care rezultă că şi-a făcut datoria în cele mai bune condiţii, în perioada 1958-1960, când a fost bucătar şef la grăniceri. Memoriul se termină de fiecare dată la fel: „Aştept răspuns de care să fiu foarte mulţumit, pentru că am mari necazuri de supărare. Altfel am să fac tot posibilul să ajung la Bucureşti”.

Cristina MIRCEA