Darurile naturii: mușețelul

Strămoșii noștri îl numeau “Floarea Raiului”, pentru că vindeca orice suferință

*De leac și azi în insomnie, anxietate.relaxare nervoasă, probleme digestive și repiratorii

Mușețelul este o străveche plantă medicinal, înzestrată de natură cu puteri tămăduitoare complexe. Strămoșii noștri îl numeau “floarea Raiului”, pentru că vindeca orice fel de suferință. Mușețelul crește în aproape întreaga lume. În România, planta are o mare arie de răspândire, apare peste tot, de la câmpie până în toate locurile însorite și mai umede de pe lângă drumuri, căi ferate, pajiști, fânețe, cu predilecție pe solurile nisipoase, ușoare. Această plantă modestă ascunde o mare putere în ea. Știu despre ea babele, dar și industria farmaceutică din zilele noastre. În scop terapeutic, de la mușețel sunt utilizate florile de mușețel recoltate în zilele însorite ale lunilor mai-iunie.

*Preparate din mușețel, efecte terapeutice complexe

Gingașele flori de mușețel sung utilizat în preparate naturiste sub formă de ceai, cataplasmă, tinctură. Ele au efecte minunate combinat cu alte plante medicinale, care accentuează potențialul curativ. Vorbim de coada șoricelului, lemn dulce, mentă, salvie, pelin sau gălbenele.

Ceaiul de mușețel este cel mai utilizat preparat pentru afecțiunile stomacului, bolile intestinale, tratarea afecțiunilor bucale. Cataplasma obținută din flori de mușețel proaspete este un bun cicatrizant, se obține prin zdrobirea florilor și aplicarea acestora direct pe zona afectatăTinctura, păstrează în ea toate elementele benefice ale mușețelului.

Preparatele din mușețel asigură somn odihnitor, îndepărtează anxietatea și ajută la relaxare nervoasă. Totodată, preparatele din mușețel au acțiune miraculoasă pentru stomac, intestine și ficat. Favorizează reducerea inflamațiilor lanivelul acestor organe. Gargara cu mușețel are efecte minutate asupra cavitații bucale: tratează afecțiunile gingivale, aftele și ajută la reducerea inflamațiilor bucale. Mușețel este indicat și în virozele respiratorii, răceli și gururai. În plus mușețelul stimulează sistemul imunitar.

*Mușețelul, plantă magică

În vechime, florile de mușețel erau renumite și pentru capacitatea de a alunga energia negativă dintr-o casă. Se împrăștiau în acest scop în toate camerele, inclusiv pe pervazele ferestrelor. Erau apoi măturate de pe podea în direcția ușii de la intrare și aruncate afară pe acolo. Pentru a atrage spre tine o persoană pe care o iubești sau a-ți alunga din suflet furia, supărarea, răni emoționale, se recomanda să faci o baie cu apă cu mușețel. Mai mult, există credința că cei pasionați de jocurile de noroc puteau atrage șansa de partea lor dacă făceau și ei o baie sau își spălau măcar mâinile cu apă cu mușețel. Florile de mușețel puse în pernă îți asigurau un somn senin. Puse în săculeți purtați asupra ta sau arse în ritualuri magice aveau, se zice, darul de a te face să fii norocos la bani. Presărarea lor, atunci când erau uscate, în grădină sau în preajma casei, avea, se pare, potențialul să te protejeze față de vrăji și blesteme. Potrivit lui Galen, cel din urmă mare medic al Antichității, egiptenii aveau un atât de mare respect pentru mușețel încât ii închinau florile zeităților lor. De asemeni, erau convinși că această plantă era un remediu excelent contra febrei. Romanii considerau că avea proprietatea să vindece mușcăturile de șarpe.

În superstițiile europene floarea de mușețel este asociată cu soarele și apa, și era utilizată în ritualuri magice pentru bani, dragoste, liniște, pace interioară, somn și purificare.

Tina CONDREA