DĂMUC: Supărarea oamenilor, starea drumurilor şi zonele cu risc de inundaţii

Anton-Covasan-primar-Dmuc

* „Lumea e pornită rău de tot! E pornită pe mine, pe politicieni, pe toţi cei care au promis că asfaltează drumul, dar na-u făcut nimic!”

Primarul  Anton Covasan este un om hotărât. Un om dintr-o bucată, cum se zice în popor. Când îşi pune ceva în cap, musai trebuie să şi reuşească. Iar când promite un lucru, chiar vrea să-l şi facă. Numai că n-are bani! De asta se plânge din primul an al mandatului său de primar. Adică din vara anului  2008. Le tot explică dămucenilor că n-are bani de investiţii, dar oamenii şi-au pierdut răbdarea. Ca şi primarul Anton Covasan. Cu calm, ne-a vorbit de revolta oamenilor din comuna Dămuc: „Problema cea mai mare o avem cu drumul judeţean, nu se mişcă nimic, iar oamenii sunt tare nemulţumiţi de asta. Lumea este pornită rău de tot! Este pornită pe mine, pe politicieni, pe toţi cei care le-au promis că le asfaltează drumul, dar n-au mai făcut nimic! Nu vor să mai audă de alegeri, de nici un fel! Au vrut asfalt la Dămuc, de ani şi ani buni li se tot promite asta,  dar drumul tot numai gropi este. Unde s-a turnat asfalt,   drumul deja se… sparge. Până sus, la baza sportivă, ar mai fi de asfaltat vreo 7 km. Vom vedea ce va ieşi din asocierea cu cei din judeţul Harghita. Între obiectivele comune este şi prins şi un proiect pentru asfaltarea drumului judeţean ce străbate comuna Dămuc, până în Harghita, să facem astfel legătura rutieră cu Ardealul.”

Oamenii din Dămuc mai au o supărare. Nejustificată de astă dată! Nu toţi dămucenii sunt supăraţi, ci  doar  vecinii cu primăria, cu locurile unde se fac investiţii. De asta se plângea şi primarul Anton Covasan. „Oamenii nu înţeleg despre ce este vorba. Unii mă acuză că le dărâm gardurile. Nici vorbă de aşa ceva! Avem aprobată o finanţare  europeană de 80.000 euro. Banii ni-i dau pentru amenajarea centrului civic, a spaţiului verde de aici, cu tot cu „mobilierul”stradal. Asta vrem să  facem noi acolo, nu să stricăm gardurile oamenilor. Lucrările au început în toamnă, le-am întrerupt pe timp de iarnă, acum ne apucăm iar de treabă.”

Dar nu-i sigura investiţie care „deranjează” pe unii cetăţeni. În astfel de zone se intervine cu utilaje, se mai dă şi pe lângă gardurile oamenilor. Ne referim la cea de a doua investiţie  care se va face cu tot cu bani europeni.  Deşi este vorba de nişte lucrări de mare utilitate publică. Una care să-i scape pe oameni de teama inundaţiilor care se abat asupra lor, aproape în fiecare an. Aflat mereu în căutare de bani,  tare s-a mai bucurat primarul  de Dămuc de faptul că, în sfârşit, a prins o altă finanţare europeană. Nici o clipă nu s-a gândit la cât va avea de pătimit, după ce va da „piept” cu o birocraţie extrem de stufoasă, cu lictaţii şi contestaţii interminabile. Acum pare să respire uşurat primarul Anton Covasan, care ne spune şi de ce: „Am terminat cu licitaţia, urmează să înceapă lucrările. Cam pe la mijlocul lunii viitoare. Trebuie să primim  avansul. Banii sunt alocaţi pentru amenajarea de torenţi în zonele Pârâul Frunţii şi Huisurez. Erau alţi torenţi mai „furioşi” , care ne-au creat necazuri foarte mari.  Doar aceştia au fost cadastraţi la Apele Române.  Torenţii „Asău” şi „Băţu” sunt mai de temut, în acea zonă sunt şi cele mai multe gospodării ale populaţiei. Ei intră în amenajamentul silvic, sector de stat, deci nu puteam cere bani europeni pentru amenajarea lor, nu ne permitea Ghidul de finanţare. Sunt foarte mulţumit de banii europeni, valoarea proiectului e de 1,5 milioane euro. ”

Cu siguranţă, după ce vor fi finalizate aceste investiţii, va trece şi din supărarea dămucenilor. Ne referim la două dinte ele. Cele de la regularizarea torentului montan şi de la amenajarea centrului civic. Despre asfaltul de pe drumul judeţean, nu „punem mâna în foc” că se va face… Prea repede!

Tina CONDREA