Curăţenie de iarnă în Poliţia Neamţ

politie

* Celebrul Jănel Plăcintă a agăţat uniforma în cui

* Agentul Bîrdîzău e pe punctul de a-şi da demisia

Încet, din cauza procedurilor greoaie şi îndelungate, dar sigur, Poliţia Neamţ scapă de angajaţii care nu au ce căuta în sistem şi au ţinut morţiş să demonstreze acest lucru. Primul care şi-a luat “adio” încă de la sfârşitul anului trecut este deja celebrul Jănel Plăcintă, fostul şef al Postului de poliţie Dragomireşti. Ancheta şi procesele în cazul lui au durat mai bine de 3 ani şi s-au finalizat cu o condamnare definitivă la un an de închisoare cu suspendare, situaţia în care cariera sa în poliţie nu mai era posibilă.

Jănel Plăcintă s-a îmbătat tufă de Ziua Salcâmului, pe 29 mai 2010, când a fost mare sărbătoare în comună. După care s-a urcat voios în maşina de serviciu şi s-a răsturnat în primul şanţ gospodăresc. A făcut maşina praf, dar el n-a suferit cine ştie ce avarii, ca de altfel nici cei doi pasageri pe care îi transporta spre satul Unghi. La două ceasuri după accident, distinsul poliţist avea o alcoolemie de 1,30 la mie în sânge. Oricum, impactul i-a făcut bine, că l-a mai dezmeticit şi l-a ajutat să-şi amintească brusc că are drepturi. A refuzat să sufle în etilotest, iar la spital n-a acceptat decât recoltarea unei singure probe de sânge. În timpul procesului a fost şi mai hazliu, susţinând că nu a băut nimic în afară de nişte bitter suedez “în scop terapeutic”. Nu era departe de adevăr, având în vedere că în centrul comunei tocmai se consumase un soi de terapie în grup, dar cu licori mult mai cunoscute de către săteni, denumite, prin partea locului, “jin” şi “răchie”. Ca şi cum gogonata cu bitterul n-ar fi fost de ajuns, domnul Plăcintă a mai livrat o poveste anchetatorilor şi anume că accidentul s-a petrecut din cauză că maşina poliţiei avea defecţiuni tehnice grave. Probabil de asta şi făcea terapie cu bitter, ca să-i treacă spaimele de câte ori era nevoit să plece în misiune. Maşina avea, într-adevăr probleme, că era zob după accident, dar chiar şi aşa s-a putut face o expertiză care a demonstrat, negru pe alb, că sistemele de siguranţă funcţionau impecabil, deci nu direcţia autoturismului a fost de vină, ci mâna moale de pe volan şi ochii împăienjeniţi de “bitter”, care nu mai vedeau şanţurile satului. Judecătorii n-au crezut o iotă din declaraţiile şefului de post, l-au condamnat pentru conducere sub influenţa alcoolului şi l-au obligat să plătească reparaţiile maşinii. După ce-a uzat de toate căile de atac, poliţistul n-a obţinut nici o schimbare a sentinţei, aşa că a fost nevoit să accepte încheierea raporturilor de serviciu cu IPJ Neamţ şi să-şi atârne uniforma în cui.

 

 

*  Gavril Bîrdîzău se gândeşte la demisie

Un alt poliţist care este pe cale de a părăsi sistemul pe uşa din dos este agentul Gavril Bîrdîzău, fost ajutor al şefului de post din Zăneşti, mutat deocamdată din comună, după un flagrant de şpagă, realizat pe 17 decembrie 2013. Subofiţerul şi colegul său Ioan Dragoş Zabulic au fost prinşi când luau 250 de lei de la un şofer (nu orice şofer) care călcase dunga continuă. Amândoi au fost reţinuţi, au petrecut o noapte la arest, iar a doua zi procurorul de caz a decis să-i lase liberi, cu interdicţia de a părăsi ţara pentru 30 de zile. Tot a doua zi, ambii agenţi au fost puşi la dispoziţie, li s-au luat armele şi au fost mutaţi de la Zăneşti, unul la Roznov şi celălalt la Secţia Săvineşti, situaţie în care vor rămâne pe parcursul anchetei.

Dacă Dragoş Zabulic a înţeles să aştepte cuminte verdictul magistraţilor, colegul său Bîrdîzău, aflat mai aproape de vârsta pensionării, a afirmat că are de gând să-şi dea demisia, dar n-a trecut, încă, la fapte. În fond nici nu ar fi o idee rea. Omul nu are datorii (spre deosebire de Zabulic, care este împovărat de un credit de 20.000 de euro) şi a moştenit un teren de 3,5 ha la Hangu, numai bun pentru activităţi în sânul naturii, care reconstruiesc stima de sine.

Psihologii  au multe sfaturi pentru astfel de persoane, din care am ales unele esenţiale, cu dedicaţie pentru dl. Bîrdăzău: “Dacă aveţi o stimă de sine foarte scăzută, ar putea dura săptămâni până să vedeţi o schimbare, important este să perseveraţi. Faceţi o listă!
– Puteţi să vă notaţi trăsăturile personale;
– Puteţi include şi trăsăturile fizice;
– Puteţi scrie şi despre lucrurile pe care le faceţi. De exemplu, faptul că ajutaţi persoane nevoiaşe chiar şi când sunteţi în criză de bani.
După ce aţi notat cele 50 de trăsături, ţineţi lista la vedere. Partea cea mai grea urmează după ce aţi făcut asta. Încercaţi să notaţi măcar un lucru nou care vă place la dumneavoastră în fiecare zi, pentru tot restul vieţii”.

Sfat suplimentar: la trăsăturile personale omiteţi partea cu şpaga la dunga continuă şi ştergeţi lista pe care aţi făcut-o deja şi pe care aţi scris de 125 de ori “cât de prost am putut să fiu să iau bani de la un ofiţer sub acoperire?”.

Cristina MIRCEA