Cui îi pasă?

copile mame

Aproape 80 de copile au devenit mame anul acesta!

* Altele peste 100 sunt cu „burta la gură”

* Medicii de familie le iau în evidenţe, instituţiile le contabilizează şi apoi le protejează

Suntem o ţară cu o duzină de instituţii şi ONG-uri cu atribuţii în protecţia copilului, opinia publică apără cu vehemenţă inocenţa minorilor şi-i condamnă pe cei care-i batjocoresc, însă educaţia sexuală a tinerilor este lăsată, de regulă, în grija cui se pricepe. Rezultatul? În prima jumătate a acestui an Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului Neamţ a contabilizat 79 de cazuri în care copile cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani au devenit mame. Şi Direcţia de Sănătate Publică Neamţ are propria statistică, această instituţie având centralizate datele obţinute de la medicii de familie privind numărul de gravide minore luate în evidenţă la depistarea sarcinii- în majoritatea cazurilor pur întâmplător, pentru că elevele în general îşi ţin ascunsă „isprava”: numai în primul trimestru al acestui an au fost depistate 108 gravide cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani şi două copile- una de la ţară şi alta din oraş-  care au rămas însărcinate înainte de a-şi face buletin! Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul adolescentelor care au rămas gravide este în creştere. În primul trimestru din 2012 au fost depistate cu sarcină 93 de copile cu vârste între 15 şi 18 ani şi două eleve care nici nu împliniseră vârsta majoratului. Toată lumea recunoaşte că e strigător la cer, că pubertatea şi adolescenţa nu sunt perioadele indicate pentru a aduce pe lume copii, nici medical şi nici din punct de vedere al dezvoltării psihice, însă lucrurile sunt, până la urmă, privite ca un fenomen care nu poate fi stopat. Fenomenul copiilor care devin părinţi pară să se perpetueze de la an la an, chiar sub… protecţia instituţiilor.

„Avem în evidenţe 79 de mame cu vârste între 15 şi 17 ani din judeţul Neamţ, care au adus pe lume copii sănătoşi, iar din anchetele sociale derulate de asistenţii sociali a rezultat că nici unul dintre nou-născuţi nu a fost abandonat”, ne-a declarat Delia Todireanu, şef serviciu în cadrul Direcţiei Pentru Protecţia Copilului Neamţ. „Cea mai tânără mamă are 14 ani şi 11 luni, nu este de etnie romă, are un concubin împreună cu care locuieşte alături de copil. Tânăra şi copilul ei nu au fost respişi de familie, sunt ajutaţi de aceasta şi nu au probleme”.

Există şi un program naţional pentru cabinetele de planning familial, în cadrul căruia tinerii pot beneficia gratuit de mijloace contraceptive adresându-se medicului din cabinetul de planning din policlinică, însă existenţa acestuia este prea puţin cunoscută.

 

Geanina NICORESCU