Cu fonduri europene, Centrul Roşca are faţă nouă

Ieri, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ a avut loc conferinţa de finalizare a două mari proiecte cu finanţare europeană pe infrastructura socială a judeţului. Primul, „Reabilitarea, modernizarea şi extinderea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca” din Piatra Neamţ, s-a derulat în perioada 18 august 2010 – 18 februarie 2013 şi a avut o valoare totală de peste 26 de milioane de lei, din care 21 de milioane a reprezentat-o finanţarea nerambursabilă europeană.

Cel de-al doilea proiect, „Reabilitarea, modernizarea şi extinderea Centrului de îngrijire şi asistenţă Roman”, început în urmă cu 35 de luni, a avut o valoare de 2,6 milioane de lei, din care 2 milioane de lei au venit de la UE.

*”Ne-am îndrăgostit de fondurile europene!”

Mihai Hanganu, consilierul pe probleme sociale al preşedintelui CJ Neamţ, a făcut o legătură poetică între ziua finalizării proiectelor şi finanţarea europeană: „Cum este Ziua Îndrăgostiţilor, vrem să declarăm şi noi că ne-am îndrăgostit de fondurile europene şi finalul acestei iubiri sunt cele două proiecte care se încheie astăzi”.

Primul proiect, cel pentru centrul pietrean, a presupus reabilitarea termică şi modernizarea celor trei corpuri de clădire principale, al şcolii, al cantinei şi internatului, dar şi cel al sălii de sport şi spălătoriei, pentru confort şi reducerea eficientă a cheltuielilor cu încălzirea. Sala şi terenul de sport au fost modernizate şi au fost amenajate spaţii de recreere şi joc în aer liber pentru copiii cu dizabilităţi care învaţă în acest centru. Prin proiect au fost extinse corpurile de clădire ale internatului, cantinei şi sălii de sport care deveniseră neîncăpătoare, dar au avut loc şi recompartimentări interioare pentru amenajarea de grupuri sanitare, a fost înlocuită toată tâmplăria cu termopan, au fost schimbate instalaţiile electrice, cele sanitare şi termice, iar cazanul centralei termice a fost înnoit. De asemenea, centrul dispune acum de echipamente didactice şi IT cu softuri specializate pe terapiile educaţionale şi procesele de învăţare necesare acestui tip de unitate. Întregul mobilier din sălile de clasă, spaţiile de cazare şi cele de recreere a fost înlocuit cu unul nou şi modern, la toate acestea adăugându-se şi echipamentele speciale pentru recuperarea copiilor, dar şi cele necesare serviciilor de alimentare şi întreţinere.

La Roman, pe lângă clădirea existentă, reabilitată şi modernizantă, la care s-a făcut şi o şarpantă din lemn şi acoperiş de ţiglă, a fost construită o nouă clădire parter şi două etaje, extindere ce găzduieşte din acest an cei 42 de asistaţi social cu dizabilităţi. Clădirea dispune de grupuri sanitare moderne, rampe special amenajate pentru cei cu probleme locomotorii, spaţii de primire şi distribuţie la intrări, dar şi de un lift modern.

* 50 de bolnavi neuropsihic aşteaptă

Prin proiectul de la Roman din cele 107 dosare depuse de persoane cu handicap neuropsihic din judeţ care solicitau internarea într-un centru special au mai rămas de rezolvat doar 50. De asemenea, pentru asigurarea personalului de îngrijire necesar au intervenit atât preşedintele Culiţă Tărâţă, cât şi prefectul Ilie Mitea, astfel încât s-a dat hotărâre de guvern prin care au fost deblocate 28 de locuri de muncă la Roman şi altele 10 la centrele de la Păstrăveni, Oşlobeni şi Războieni. Potrivit consilierului Mihai Hanganu, din cele şase centre de asistenţă socială destinate adulţilor, doar cel de la Bozieni nu a fost reabilitat şi modernizat, iar dintre centrele dedicate copiilor a mai rămas de modernizat doar Centrul de plasament „Ion Creangă” din Piatra Neamţ.

Există un proiect depus la Ministerul Muncii, în valoare de 30 de miliarde de lei vechi, care urmează să fie aprobat în viitorul apropiat prin care se va moderniza şi centrul pentru copii de la Piatra Neamţ. În acest moment, infrastructura socială din judeţul Neamţ este reabilitată şi modernizată înr-un procent de peste 85%, din acest punct de vedere judeţul situându-se între primele 3-4 din ţară.