Crimă în Parcul Naţional Ceahlău

defrisare

* Un „gospodar” a defrișat 4 ha în zona Stănile

* Garda de Mediu a dat amendă de 15.000 de lei

* ITRSV nu are personal să constate, că lumea e în concediu

 O poveste care ar trebui să se termine cu happy-end şi cu 406 euro pe hectar de la APIA, a început cu stângul în zona Stănile din Parcul Naţional Ceahlău. Asociaţia crescătorilor de animale Izvorul Muntelui -Ceahlău a concesionat de la Primăria Bicaz păşunea, cu gând să facă o stână modernă şi să ia, ulterior, fonduri de la APIA. Deşi nu face parte din conducerea asociaţiei, pionul principal în propoziţie a devenit Ion Vodă, din Bicaz, om gospodar de felul lui, care s-a mai lovit de lege, cu ani în urmă, într-o afacere cu braconieri de capre negre. Acum, trecând la clasicele mioriţe, Nelu Vodă – cum îl ştie lumea – s-a apucat gospodăreşte de treabă, motiv pentru care a tocmit vreo 28 de băieţi harnici, care au tăiat tot pe o suprafaţă de 4 hectare.

„Noi am primit o solicitare din partea Asociaţiei crescătorilor de animale, reprezentată de alte persoane decât Ion Vodă, să eliberăm aviz de păşunat”, a declarat Cătălin Gavrilescu, directorul Parcului Naţional Ceahlău. „Am eliberat avizul respectiv, în care se stipulează că nimeni nu are voie să defrişeze nimic. Motivând că n-a citit, domnul Vodă a tăiat tot ce înseamnă molid pe o suprafaţă de 4 hectare. Noi am aflat după două zile de la întâmplare şi am sesizat imediat Garda de Mediu”.

Comisarii de mediu au fost primii care au reacţionat, în sensul că au constatat „amenajarea păşunii”, au amendat asociaţia cu 15.000 de lei şi au interzis orice intervenţie ulterioară pentru curăţarea păşunii. ITRSV Suceava, instituţia care ar trebui să vadă exact despre câţi copaci este vorba şi care este prejudiciul adus Parcului Naţional, a comunicat, nonşalant, conducerii PNC că, deocamdată, nu are personal disponibil pentru că e perioada concediilor.

Miza întregii afaceri cu amenajarea stânii sunt abnii de la APIA, pentru că la o suprafaţă de 110 ha, şi 406 euro/ha, se adună o sumă tentantă pentru orice crescător de oi. Din întreaga suprafaţă 44,5 ha sunt în „stăpânirea” lui Ion Vodă. „Deocamdată fac stâna cu banii mei şi după aceea oi vedea dacă îmi dă APIA ceva sau nu”, ne-a declarat acesta. Cât despre faptul că a doborât copaci de care nu avea voie să se atingă, Nelu Vodă are o singură explicaţie: „Dacă faci ceva nu-i bun, dacă nu faci iar nu-i bun. Noi ca oameni care creştem animale gândim într-un fel şi vrem să facem lucrurile gospodăreşte, am să aduc şi preot să sfinţească. Cei de la Parc nu ne lasă. Om vedea!”.

  „S-a ajuns în această situaţie pentru că păşunile n-au fost întreţinute”

 Contractul încheiat între Primăria Bicaz şi Asociaţia „Izvorul Muntelui – Ceahlău” este valabil pentru 6 ani şi nu se poate rezilia în orice condiţii. „Încă înainte de a încheia contractul, noi am pus la dispoziţia conducerii PNC caietul de sarcini”, ne-a declarat Nicolae Sălăgean, primarul de Bicaz. „În plus, am stipulat exact care sunt obligaţiile pentru păşunat, dacă Asociaţia nu le-a respectat va trebui să răspundă. Dl. Vodă este simplu membru, nu face parte din conducere. Eu nu cred că a tăiat chiar 4 hectare. Din ce-am vorbit cu cei din comisie, care au fost la faţa locului, n-au fost doborâţi copaci mari. APIA plăteşte numai dacă izlazul este curăţat. După părerea mea s-a ajuns în această situaţie – neplăcută, e adevărat – pentru că, de-a lungul anilor, păşunile n-au fost întreţinute”.

Se pare că Parcul Naţional Ceahlău a traversat, în ultimii ani, numai perioade pline de ghinion. După ce-a fost administrat de un director foarte gospodar şi acela, care a tăiat iarba de pe poteci să nu stea viperele la pândă după gleznele turiştilor, şi a mutilat jnepenişul, un cioban vrednic, care să „bărbierească” în viteză 4 hectare, mai lipsea. Şi iacă s-a găsit!

 

Cristina MIRCEA