Creşterea iepurilor, obicei dispărut

Tina-Iepuri, foto 1Iepurii nu sunt greu de crescut, fiind puţin pretenţioşi la hrană şi adăpost. Din păcate, obiceiul ţăranilor de a creşte, pe lângă alte animale, şi câţiva iepuri a cam dispărut. Cauză: iepurii de carne nu pot fi crescuţi dacât pentru autoconsum… Din ce în ce mai rar  iepurii se vând în viu prin târguri şi pieţe. Mai e şi lipsa unui abator autorizat. Toate astea au dus la pierderea interesului pentru această îndeletnicire.

Fermierii nici nu-şi dau seama ce pierd. Socoteala e simplă: dacă o familie de la ţară ar investi în cumpărarea, pentru început, a zece iepuroaice şi doi iepuroi pe care i-ar creşte doar cu ce ierburi şi alte resturi vegetale de prin gospodărie, nu ar mai cheltui nici un ban pentru a cumpăra carne.

Un iepure viu, cumpărat dintr-o sursă autorizată, cu toate vaccinurile asigurate, costă în jur de 25 de lei cu TVA inclus. Este şi varianta mai puţin recomandată de a cumpăra iepurii de pe piaţa liberă, nevaccinaţi, la doar 15 lei/bucată.

O afacere adevărată la o fermă tradiţională de iepuri se poate dezvolta dacă ai măcar 50 de iepuraşi. În afară de carne şi exemplare vii pentru reproducţie, se pot valorifica şi blăniţele. Fermierul poate învăţa  să le prelucreze singur. Nu e dificil, citeşti câteva materiale de specialitate, sau întrebi pe cei care se pricep.

Tina CONDREA