CRĂCĂOANI: Ample proiecte şi investiţii în derulare pentru modernizarea infrastructurii, construcţia şi reabilitatea unor instituţii de inters pubilic, dezvoltarea turismului în zonă

* Convorbire cu primarul Petre Zamfir

Rep.: Astăzi e ziua dumneavoastră de naştere, prilej de a vă transmite toate felicitările noaste, urându-vă multă sănătate, putere de muncă, realizări cât mai multe şi mai frumoase, împlinirea tuturor năzuinţelor alături de cei dragi, împreună cu tradiţionalul „La mulţi ani!”

Petre Zamfir: Vă mulţumesc din tot sufletul.

Rep.: Acum, să trecem la treabă! Aţi plecat foarte hotărât la drum, cu proiecte mari şi ambiţioase, menite a „reclădi” din temelii comuna, o aşezare atât de pitorească, binecuvântată de Dumnezeu. Acum, sunteţi la cel de al doilea mandat de primar. Privind în urmă, cum apreciaţi parcursul de până acum?

P.Z.: Cu ani în urmă, din cauza reculului economic și social al întregii comune, înregistrat în mare parte din cauza unor factori locali, m-am decis să cadidez și să reconstruiesc, practic, din temelii, toate instituțiile locale, dar și să acord infrastructurii locale o atenție deosebită. Adevărul este că în comună totul era în paragină. Spre exemplu, căminul cultural era în stare jalnică. Am luat această construcție drept emblemă a dezastrului de atunci, pentru că tot ea poate fi exemplu pentru ce s-a întâmplat între timp.Se spune despre clădire că ar avea cea mai bună acustică din toate sălile din județ. Nu mă pricep, dar o fi un pic de adevăr în asta. Noi am demarat lucrările, se vor termina în primăvară, iar căminul va fi cel mai modern obiectiv la nivel local. Pe lângă acesta, mai avem două cămine culturale în comună, care arată foarte bine în acest moment.

Rep.: Cum v-aţi ordonat priorităţile?

P.Z.: Adevărul e că erau foarte multe de făcut. Motiv pentru care am „atacat” problemele pe mai multe planuri, sperând ca, în final, să se aleagă ceva. Infrastructura era dezastru, iar locuitorii satelor Magazia, Cracăul Negru și Mitocul Bălan nu aveau un metru pătrat de asfalt. Am făcut proiecte și iar proiecte, iar în final am reușit să asfaltăm drumul dintre satele Cracăoani și Cracăul Negru. Despre această lucrare vreau să spun că am stat zi de zi lângă mașinile de asfaltat, ca turnarea, compactarea și răcirea drumului să se facă fără probleme.

Apoi, am depus un alt proiect pentru construirea unei noi școli în satul Cracăul Negru, obiectivul fiind dat în folosință, iar acum copiii și cadrele didactice nu-și mai desfășoară activitatea în vechea clădire, care nu putea să le ofere condițile de astăzi. În paralel, școala din satul Magazia a trecut și ea printr-un proces de modernizare, fiindu-i schimbat acoperișul și toată clădirea a fost izolată termic. De asemenea, unitatea dispune de centrală termică nouă, grup sanitar, iar astăzi arată ca o păpușă. În vechea școală a acestui sat, care adăpostește grădinița și o sală de clasă, totul a fost modernizat, iar clădirea are și o cochetă sală de sport. La unitatea din centrul comunei, a fost extinsă construcţia, prilej cu care s-a amenajat și un grup sanitar ultramodern. Și centrul comunei a fost modernizat, am făcut trotuare cu pavele, dar și obiective cu valori mai mici, dar la fel de importante.

Rep.: Concret, ce „sarcini” v-aţi trasat pentru acest mandat?

P.Z.: Mi-am propus asfaltarea a peste 2 km de drum pe ruta Magazia-Cracăul Negru, cu intenţia de a continua aceste lucrări pe încă 1,5 km, precum şi a 2,150 km din din drumul ce duce din satul Magazia spre Mitocul Bălan, proiecte ce urmează să fie finanţate prin Ministerul Dezvoltării. Anul acesta vreau să inaugurez dispensarul din satul Magazia, astfel ca cetăţenii din satele Cracăul Negru, Magazia şi Mitocul Bălan să beneficieze de asistenţă medicală de calitate, să aibă la dispoziţie o famacie şi un cabinet stomatologic, aflate în incinta acestui dispensar.

Rep.: De la bun început, modernizarea infrastructurii a fost o prioritate pentru dumneavoastră. Care este acum situația drumurilor?

P.Z.: Așa cum am mai spus, a fost asfaltat drumul spre satul Magazia. În următorii ani le vom moderniza și pe cele care duc la Cracăul Negru și la Mitocul Bălan. Este aproape terminată rețeaua de alimentare cu apă potabilă din satul Magazia, iar anul acesta vom finaliza rețeaua din satul Crăcăoani. La această lucrare, conducta a fost îngropată de constructor, urmează celelalte lucrări prevăzute în proiect.

Rep.: Vă simţiţi legat sufletește de o realizare anume?

P.Z.: Normal, de toate sunt legat. Gândindu-mă totuși la oameni, cred că de lucrarea de la dispensarul din centrul comunei, care a fost modernizat, i s-a schimbat acoperișul, iar acum arată foarte bine. În paralel, tot pe baza unui proiect, am reușit să atragem fonduri pentru construirea unui alt dispensar, în satul Magazia, pentru că oamenii din cele trei sate de munte – Magazia, Cracăul Negru și Mitocul Bălan – nu aveau cum să ajungă la cel din centru, mai ales dacă aveau nevoie de tratament sau erau urgențe. Așa încât am construit un altul, pe care îl vom da în folosință în curând, care va fi dotat cu tot ce trebuie. Adaug faptul că noul obiectiv a fost ridicat pe terenul unui fost punct sanitar, pe care fostul primar îl transformase în cârciumă. Vă dați seama de diferență? În fine, lista cu lucrările efectuate este foarte lungă, nu vreau să o dezvolt. Cred că, la această oră, comuna Crăcăoani poate fi așezată pe o treaptă superioară față de anii trecuți, privind valoarea totală a investițiilor derulate în primii mei patru ani de primărie.

Rep.: Proiecte de perspectivă?

P.Z.: Prioritară este atragerea de fonduri pentru terminarea investiţiilor începute. Apoi, vreau să asfaltez drumurile de interes local Magazia – Mitocul Bălan și Magazia – Cracăul Negru. Comuna are peisaje deosebite și cred că putem dezvolta o infrastructură turistică. Din discuțiile pe care le-am purtat în diverse foruri, în condițiile în care vom reuși împreună cu comuna Hangu să asfaltăm vechiul drum de legătură dintre Moldova și Ardeal, putem dezvolta turismul fără mari probleme. De asemenea, în cele două comune, Cracăoani și Hangu, se pot dezvolta și obiective pentru practicarea sporturilor de iarnă, prin dezvoltarea unei infrastructuri specifice, evident, prin atragerea de fonduri private. Această activitate va atrage, automat, și o parte din forța de muncă din comune.

Un alt obiectiv, despre care s-a vorbit mai puțin în acești ani, este drumul – singurul, de altfel – care duce la Lacul Cuejdel, aflat aproape în totalitate pe teritoriul comunei Crăcăoani. Cu timpul, sper ca acest drum să fie modernizat.

Mai vrem, tot în următorii ani, să construim un pod metalic peste albia Cracăului, care să lege centrul comunei de satul Crăcăoanii de Sus. Avem deja achiziționate elementele metalice. Apoi, avem în plan construirea unei grădinițe în centrul satului Crăcăoani. Toate investițiile care se vor derula vor fi făcute din dorința de a moderniza comuna, astfel încât oamenii să beneficieze de toate serviciile publice.