”Copilul abandonat azi poate fi infractorul de mâine!”

pmp (1)

DeputatulMihaelaStoica avertizează

DeputatulMihaelaStoica(președinteinterimar al PartiduluiMișcareaPopularăNeamţ) este de părerecăo societate care nu știesăaibăgrijă de copiișitinerieste o societate care-șiîngroapăviitorul. La iniţiativaparlamentarului de Neamț,  marţi 5 noiembrie 2013, la București a avutloc o dezbaterepublicăorganizată de FundațiaMișcareaPopularăBucureștireprezentată de domnul prof. univ.Marian Preda – rectorulFacultății de SociologieBucureștișipreședinteleFundațieiMișcareaPopulară, CristianDiaconescu – consilierprezidențialșiEleninaMicuț – membrufondator, petemapromovăriișiprotejăriidrepturilorcopilului.

La intâlnire au maiparticipatreprezentanțiaiMinisteruluiMuncii, direcțiilorgenerale de protecție a copilului, ColegiuluiAsistențilorSociali, ColegiuluiPsihologilor, ai UNICEF Româniașiaiorganizaţiilorneguvernamentalerelevante care activeazăîndomeniulprotecțieicopilului.

Toţiceiprezenţi au atrasatențiaasupraimportanțeimodificăriilegislațieiînvigoareși a corelăriiacesteia cu nevoilesocietățiiromânești, după cum a precizatdeputatulStoicaînconferința de presăsusținutăieri la sediulPartiduluiMișcareaPopulară din Piatra Neamț.

“Acesteservicii nu suntclar definite, nu știm cine șice are de făcut. Este o rupturăîntresistemul de educație, de sănătateși de protecțiesocială, care artrebuisălucrezeîmpreunăși din păcate, nu se întâmplăasta. Spreexemplu, costurilesalarialeși administrative pentru un asistent social într-o comună din Româniași care s-arputeaocupa de 100 de familiiaflateînsituaţii de riscsunt de 2.500 lei pelunăiarpentru un copilinstituționalizat se cheltuieaproape tot atât, adicăînjur de 2.000 lei. Dacăasistentul social reușeștesăconvingămăcardouădin familiileconsiliatesă nu-șiabandonezecopiiiiaraceștiasă nu renunțe la școalăînseamnădeja un câștigatât material câtșiemoțional”, a precizatMihaelaStoica.

Deputatulnemțeanaatrasatențiașiasuprapericoluluireduceriinatalitățiiînultimii 20 de ani. Dacăpânăîn 1989 senășteaupeste 500.000 copiipe an, înprezentse nasc 200.000 de copiianualșiexistăpericolulcaînurmatorii 10 aninatalitateasă se reducă drastic până la 140.000 copiipe an.

“ Dincolo de sufletulfiecăruiadintrenoi, într-o societateca a noastrăexistăprobabilitateaca un copilabandonatatât de familianaturalăcâtși de noitoțiceilalțisăajungăîncâțivaani un asistat social, un potențialinfractor, adicăînloc de un cetățeanactiv, contributor la mersulinainte al societăţii, o povară din ce in cemaigreapentruatâtcei din jurcâtsipentrusocietatearomânească”, a completatdeputatulMihaelaStoica.

 

Daniel VINCA