Copil cât o palmă, născut la Maternitatea Piatra Neamţ

bebelusi

* Fetiţa a fost adusă pe lume pentru ca mama ei să nu moară din cauza complicaţiilor survenite pe fondul sarcinii

* În primele zile din an, numărul gravidelor cu probleme a fost mai mare decât cel al femeilor care au născut la termen

 Mai mult de jumătate dintre cei 10 bebeluşi născuţi la Piatra Neamţ şi transferaţi de la Târgu Neamţ, din prima zi a anului şi până ieri dimineaţă, au fost aduşi pe lume înainte de termen, pe fondul unor probleme de sănătate ale mamelor. Doctorii obstetricieni din serviciul de gardă au fost puşi în situaţii limită, de a interveni chirurgical pentru salvarea în primul rând a mamei, conform protocolului medical, dar alături de neonatologi au făcut adevărate minuni şi au reuşit să menţină în viaţă şi copiii aduşi pe lume mult prea devreme. Potrivit doctorilor care-i au în supraveghere, bebeluşii sunt foarte fragili pentru a lua în piept viaţa extrauterină, aşa încât supravieţuirea lor depinde de puterea fiecăruia de a se adapta. În starea cea mai gravă se află o fetiţă născută la puţin peste 6 luni, în greutate de 1,2 kilograme, adusă pe lume pe 2 ianuarie, pe fondul hipertensiunii mamei.

* Vasilica

 Primul născut din acest an a venit pe lume la ora 6.55 dimineaţa. Este vorba despre o fetiţă de 3,2 kilograme, născută de o pietreancă. Atât mama cât şi copilul se simt bine. Naşterea a avut loc prin cezariană, pentru că femeia avea uter cicatricial după prima naştere prin intervenţie chirurgicală.

În ziua Sfântului Vasile au mai fost aduşi pe lume doi băieţei şi o fetiţă, doi dintre aceştia fiind născuţi prin cezariană, însă pe fondul unor probleme de sănătate suferite brusc de mame, probleme care au impus provocarea naşterilor în cel mai scurt timp posibil.

* Mamă la 16 ani

 În intervalul 2-3 ianuarie au fost asistate la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ cinci naşteri, din care trei prin intervenţie chirurgicală în regim de urgenţă. Dr. Neculai Popârlan, aflat ieri în serviciu de gardă, ne-a declarat că toate gravidele care au necesitat cezariană fac parte din pătura socială săracă şi sunt femei care nu au fost luate în evidenţă de medic, deci nu au beneficiat de consultaţii şi investigaţii pe parcursul sarcinii. Printre gravidele care au trebuit operate de urgenţă s-a numărat şi o copilă de 16 ani, dintr-o comună de lângă Piatra Neamţ, cu sarcină nesupravegheată pentru că fetei i-a fost ruşine să meargă la medic, iar pe fondul tensiunii mari a făcut o criză de eclampsie în a doua zi din acest an şi a intrat în comă. În urma intervenţiei rapide a medicului obstetrician de gardă la spitalul judeţean, copila a adus pe lume un băieţel de trei kilograme, care din fericire era aproape de vârsta gestaţională adecvată pentru adaptarea la viaţa extrauterină. În timp ce copilul se simte bine, mama lui încă luptă pentru viaţă. În stare gravă se află şi o femeie din Podoleni, dar şi fetiţa ei, adusă pe lume la 29 de săptămâni, tot pe fondul unei crize de eclampsie.

„Gravida a fost adusă la spital cu salvarea, în stare comatoasă, cu tensiune mare, cu membranele rupte, cu evidente semne de eclampsie, situaţie în care s-a impus intervenţia chirurgicală”, ne-a declarat dr. Popârlan. „Femeia, în vârstă de 25 de ani, este în continuare sub tratament şi sperăm ca evoluţia stării sale de sănătate să fie favorabilă”.

Fetiţa căreia i-a dat naştere a primit nota 3, însă este în viaţă. Dr. Sorana Iftimia, şefa secţiei neonatologie din spitalul judeţean, ne-a spus că fetiţa, de doar 1,2 kilograme, a fost deja transferată la Iaşi, intubată, şi este greu de estimat ce şanse de supravieţuire are. Copila a fost dusă la Iaşi pentru că aşa cere protocolul în privinţa nou-născuţilor aduşi pe lume înainte de 7 luni.

Alţi doi bebeluşi, născuţi prematur, au fost aduşi de la maternitatea din Târgu Neamţ, unul dintre ei având puţin peste două kilograme, iar celălalt aproape trei kilograme.

Dr. Popârlan opinează că, în timp ce tot mai multe femei ajung să nască prematur pe fondul proastei alimentaţii, al stresului, din cauza sarcinilor cu probleme nedepistate la timp în general din pricina lipsei banilor pentru investigaţii, ministrul Sănătăţii este preocupat de interzicerea cezarienelor la cerere. „De la 1 martie 2014 nu este interzisă cezariana la cerere, mergându-se pe ideea că interesul material al medicului ar fi primordial şi nu siguranţa mamei şi a copilului, însă ce ne facem dacă doctorul ajunge să fie mult prea precaut în a lua decizia de a interveni chirurgical şi, până la a găsi toate argumentele, întârzie cezariana?…”.

Geanina NICORESCU