Copiii fără etichete…

 Violenţa în familie este un aspect cu care autorităţile nemţene se confruntă mereu. Cei mai afectaţi sunt minorii care suferă în tăcere şi nu au putere să facă nimic pentru a împiedica abuzurile ce se petrec în familie.

“Unele mame sunt excesiv de protective cu copilul lor, altele, dimpotrivă, sunt distante și absente din punct de vedere afectiv”., ne declară Marlena Panduru, Director General Adjunct Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ.

În luna ianuarie 2013 în judeţul Neamţ au existat 27 de cazuri de copii abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi, dintre care cinci de abuz fizic,doi de abuz sexual, nouă de abuz emoţional, doi de exploatare comitere infracţiuni (cerşetorie), patru copii dispăruţi şi cinci de cazuri de neglijare. Se pare că anul 2014 nu aduce nimic nou în ceea ce priveşte neglijenţa minorilor, “ceea ce inseamnă că părinţii sunt în continuare inconştienţi”, ne declară Marlena Panduru, Director General Adjunct Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ.

În luna ianuarie 2014 au existat 28 de cazuri de copii abuzaţi, dintre care şase au fost de abuz fizic, patru de abuz emoţional, doi de abuz sexual, un caz de cerşetorie, un copil dispărut şi 14 cazuri de neglijare.

“De exemplu, pierderea locului de muncă poate genera disfuncții familiale, scăderea veniturilor familiei, impulsivitatea, inclusiv depresiile sau consumul exagerat de alcool, sărăcia extremă, afecțiunile sau handicapurile neuro-psihice”, ne declară dr. Eugen Simion, Şef Serviciu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ.

Andreea FLOREA