Controale cu final fericit în unităţile din industria agroalimentară din Neamţ

dsvComparativ cu restul ţării, în judeţul nostru s-au găsit cele mai puţine probleme

În cursul lunii iulie 2015, direcţiile judeţene sanitary- veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au desfăsurat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară. De departe, cele mai mici amenzi după controlul tematic s-au dat în judeţul Neamţ, respective 600 lei pentru neîntreţinerea corespunzătoare a unui spaţiu de depozitare. Ceea ce nu poate însemna nimic altceva decât că în judeţul nostru se desfăşoară un comerţ în bune condiţii de igienă şi funcţionare. Cel puţin aşa a fost în luna iulie. În august, se ştie, au fost deja depistate două focare de toxiinfecţie alimentară, unul la o pensiune din Bicaz, zilele trecute, când 10 copii dintr-o tabără au ajuns la spital, şi un alt episode de boală apărut în zona Roman, la începutul acestei luni, când peste 40 de nuntaşi au ajuns la spital cu vărsături, febră şi dureri de cap.

Controlul tematic al unităţilor desfăşurat în luna iulie a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.

Unităţile din industria agroalimentară controlate derulează activităţi pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume şi fructe.

La nivel naţional s-au efectuat 7.300 controale, fiind acordate 128 avertismente precum şi 94 amenzi în cuantum de 112.300 lei. În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi cum ar fi: neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, spaţii, acţiuni şi contract DDD, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, chiuvetă, vestiar, raionare, pereţi, sifoane, materiale curăţenie, instalaţii apă, sursă apă caldă şi rece), neconformităţi privind documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, proceduri HACCP, lipsa HACCP), deficienţe legate de produse (etichetare, buletine analiză, ambalare), probleme ce ţin de circuitul documentelor şi neconformităţi privind personalul (examene medicale, echipament protecţie).

Pentru neconformităţile constatate au fost acordate amenzi în Alba- 2.400 lei, Bacău- 5.200 lei, Bistriţa-Năsăud- 11.600 lei, Braşov- 8.200 lei, Buzău- 1.200 lei, Caraş – Severin- 1.200 lei, Cluj- 27.600 lei, Dâmboviţa- 14.300 lei, Dolj- 10.000 lei, Galaţi- 2.000 lei, Gorj- 8.000 lei, Hunedoara- 3.800 lei, Ialomiţa,- 600 lei, Ilfov- 2.600 lei, Maramureş- 1.000 lei, Mureş- 2.400 lei, Prahova- 4.600 lei,

Sibiu- 2.600 lei, Tulcea- 1.200 lei şi Vrancea- 600 lei.

De asemenea în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

Geanina NICORESCU